Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(29-10-2020, 01:28 PM)Бенито Пише:  
(29-10-2020, 12:45 PM)posmatrač Пише:  Је ли неко у новије вријеме упоређивао оргиналне документе из архива и њихове преписе објављене у Зборницима докумената из НОР-а?
Ово је питање које је требало да буде постављено пре три деценије на ФФ у Београду, и у тзв институтима, попут ИСИ и ИНИС.
Али, још ми изгледа да не схватамо где живимо. О овоме говорим и пишем све ове године, а реакција је ћутање, ћутање, ћутање....
Иначе, већ смо имали низ појединачних случајева када су историчари приметили да оригинали нису истоветни са преписом који се налази у Зборницима... Чак неких оригинала и нема међу документима у ВА, бар не у кутијама како је назначено у фус-нотама Зборника... И слични проблеми.
Наравно да би требао да се оформи један тим историчара, који би требало да преврне све те документе и покаже шта је тачно, а шта не у Зборницима. Али, док Субнор влада у цивилном животу, а ова наследница ЈНА у војном животу, нема нама Помози Боже....
Наравно...
Одговори

(29-10-2020, 01:28 PM)Бенито Пише:  Али, још ми изгледа да не схватамо где живимо. О овоме говорим и пишем све ове године, а реакција је ћутање, ћутање, ћутање....

За тастатуром ништа не можеш да постигнеш. Имаш толико алтернативних медија. Сигурно да ти је прича куд и камо квалитетнија од Новице Стевановића, па изволи - да те сви чујемо. А да имаш шта да кажеш-неоспорно је.
Одговори

То је бесмислено, зато што ми нисмо демократска држава, а да би то постали, морали би да изградимо демократске установе. Демократске установе не чине зграде, него људи, односно образовани и морални људи, са јаким професионалним кодексима.
Уместо тога, ми и даље имамо непоправљиво велики уплив субнора у државне установе, и временом те државне институције више не служе ни држави, а камоли народу и друштву, него служе субнору, односно појединцима који су интересно повезани да делују кроз ту опасну организацију.
Да не говоримо о војсци и њеној служби, која је нетакнута од 1945. године, и над њом нико нема контролу. Најбољи пример њиховог утицаја је катедра за историју Југославије на Филозофском факултету у Београду. Од времена Зечевића и Петрановића, до дана данашњег, ова катедра је потпуно издвојена од остатка Катедре за историју Филозофског факултета. Они тамо раде шта хоће, не сме им нико ништа... У овом сукобу на катедри за историју једна страна је покушала да и њих увуче у сукоб, али се то завршило пре него је и почело.
Другим речима, никакав утицај медији немају у Србији, јер Србија није демократска земља, односно то је земља која нема снаге да се ослободи титоистичког наслеђа. А питање је да ли то и жели. Зато медији немају никакав утицај, ни званични ни алтернативни. Самим тим, утицај интелектуалаца је минимизован до те мере да су они постали вишак, страно тело у овој држави. То се најбоље види по томе што углед интелектуалаца у српској историји никада није био гори него што је данас. И биће још гори.
Одговори

Ајде поручниче у Јутјубере. Smile

Види шта сам сад објавио на ФБ:

ЈУТЈУБЕРИ
Био је март кад прогласише доба короне - ваљда ће сад у новембру Трамп да га укине, као што је обећао - а ми смо тада имали осам заказаних биоскопских пројекција.
''Погледи'' су кренули са новинама, онда смо издавали књиге, па је главна постала кинематографска делатност. И баш кад смо ту одмакли - затворише све биоскопе. Следствено, приходи нам драстично опадоше. Тада ми уредник Јутјуб канала ''Погледи'' рече, да је у таквој ситуацији најбоље да постанем - јутјубер. Он ми је то одавно предлагао, али, идеја ми се није допадала.
Сада је, дакле, морала да ми се допадне. Па смо почели да снимамо видео клипове за Јутјуб, са којим смо склопили уговор о монетизацији (да нам се плаћа за рекламе које Јутјуб објављује на нашим снимцима). То није нека велика сума. Не покрива настале губитке, али, боље је него не радити ништа и само кукати на све и свашта.
Пре неколико објава, један од ФБ пријатеља критиковао ме је што сам се у интервјуу за један амерички сајт ''лажно представио као новинар и историчар''. Каже да сам дипломирао економију и да само тако могу да се представљам. Типично комунистичко размишљање: то си дипломирао, ту си где си, и то је то.
Међутим, мора да се учи целог живота. Чак и ако се остане у својој струци - и ту мора увек да се учи. Иначе, време гази.
Просечни Американац у току свог радног века промени много, не само занимања и радних места, већ и места живота. Они се селе много више него ми. Тако да је неко од њих, у ствари, написао оно ''новинар и историчар'', вероватно јер су видели да сам објавио много књига из историографије. У интервјуу сам, у првом питању, прецизно одоговорио шта сам од школе завшрио: две новинарске и економски факултет. Није била прилика да улазим у детаље, али, у праву су Американци, а не комунисти: оно си што радиш, у смислу, чиме се професионално бавиш.
Дакле, и јутјубер. Smile
Остаје само да се види како то радиш. Што комунисти никако да оспоре, па прелазе на питање диплома.
Одговори

(29-10-2020, 05:56 PM)Бенито Пише:  Другим речима, никакав утицај медији немају у Србији, јер Србија није демократска земља, односно то је земља која нема снаге да се ослободи титоистичког наслеђа. А питање је да ли то и жели. Зато медији немају никакав утицај, ни званични ни алтернативни.

Поручниче, већ смо расправљали на политици шта значи преконоћни трансфер појединих новинара из једне екипе у другу. Дакле, то није случајност.

Сложили смо се да и нагла појава алтернативних медија опет не представља случајност.

Према томе, ова твоја констатација, да никакав утицај медији немају у Србији, јер Србија није демократска земља - не стоји.
Тачније, ако стоји - онда је једна новинарка са државне прешла на кабловску телевизију вероватно зато што је мрзи више да чита вести.
Па нисмо деца...
Одговори

Одговори

Око обнове Демокраатске странке, то је била шаролика дружина. Поред стаљинисте Мићуновића ту је био и члан крунског савјета Борислав Пекић, били су ту између осталих Воислав Коштуница, Коста Чавошки, Гојко Ђого...
Одговори

(31-10-2020, 01:39 AM)posmatrač Пише:  Око обнове Демокраатске странке, то је била шаролика дружина. Поред стаљинисте Мићуновића ту је био и члан крунског савјета Борислав Пекић, били су ту између осталих Воислав Коштуница, Коста Чавошки, Гојко Ђого...
Мићуновић је у интервјуу за Недељник рекао да је Пекић такође био на листи оних који су намеравали да се одвоје у ДСС са Коштуницом када је то већ било извесно, те га је само смрт спречила.
Одговори

Хоћете ли у видеу о СДС и СДК говорити и о Пећанчевим четницима?
Одговори

Каква је била судбина Јанеза Марна?
Одговори

(07-11-2020, 01:18 AM)ОРЈУНА Пише:  Каква је била судбина Јанеза Марна?

рез.пеш.поручник Јанез Ј. Марн убијен је од комуниста у друг.пол.маја 1945 у Словенији.
Њег. четири брата : Антон, Франц, Јоже и Луиђи били су исто четници и убијени су од комуниста 1945.
Њих. отац Јанез-Иван убијен је од Италијана 7.апр.1942.
Одговори

Хвала. Да ли је и њихов отац био четник?
Одговори

(03-11-2020, 12:36 AM)ОРЈУНА Пише:  Хоћете ли у видеу о СДС и СДК говорити и о Пећанчевим четницима?

Биће посебан видео о свима њима. Прво Пећанчеви, следећи петак.
Одговори

(27-10-2020, 12:18 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,
Не могу да нађем дискусију везано за слику шпанских бораца који по вама прелазе југословенску границу, а нацисти их поздрављају?
Шта сте беше рекли на извор да је то слика са шпанско-француске границе, пуштање заробљених бораца?

Јесте ли ово питали за председника СКОЈ-а?
Припрема за ТВ дуел.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним