Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зенички четнички корпус - Горски штаб 240

(26-01-2019, 03:56 PM)РежисерСтари Пише:  Шпирић његова фамилија обављао донедавно високу политичку функцију у РС.Има их у Кремнима општина Ужице,до 1992 живели у Сарајеву,чини ми се Хаџићи.

Nikola Špirić ,političar iz R.Srpske je porijeklom iz Drvara i nema nikakve veze sa Špirićima iz Zenice. U Zenici su "živjeli" do 1992godine Špirići u Drivuši i Špirići u Nemili koji nisu rodbinski vezani povezani. Protjeravanjem srba iz Zenice 1992god Špirići se raseljavaju širom svijeta , većinom su se nastanili u Bijeljini i nešto malo u Banjaluci a ostala polovina u Americi.

(26-01-2019, 02:39 PM)Николај Пише:  У средини Богдан Шпирић из Дривуше код Зенице, интендант Зеничког корпуса, преживео рат.

[Слика: image.jpg]

Dok sam živio u Bijeljini (protjerani smo iz centralne Bosne) sprijateljio sam se jednim od Špirića i stalno mi je pričao kako je njegov stric bio u četnicima i da je 60tih godina zbog komunističke torture morao pobjeći iz Jugoslavije, i to je uspio kao slijepi putnik na trgovačkom brodu. Poslaću mu sliku Bogdana Špirića da provjerim da li to njegov stric.
Одговори

Оно што је ,мислим,непознато -
Зенички корпус, од свих корпуса преко Дрине, имао је највише одликованих и унапређених појединаца, око 90.
И то оних " важећих " потврђених од ВК.
Одговори

Зар није ДЧД?
Одговори

(20-01-2020, 12:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зар није ДЧД?

Проверићу када стигнем, ту су негде, али ДЧД је имала већу тариторију и сигурно више корпуса. И то ту су ту негде, ако ДЧД рачунамо и оне терене и корпусе које су тек на крају ушли у ДЧД.
А шта мислиш који је то убедљиво корпус у Србији ?
Одговори

Церски?
Одговори

(28-04-2019, 06:02 PM)Zenički_četnik Пише:  [Слика: image.jpg]

На слици су : Голуб Митровић командант Зеничког одреда (у средини са наочалама)
Јово Убипариповић (са Голубове лијеве стране)
Бранко Спасојевић (са Голубове лијеве стране)
Бранко Цупковић (чучи)
Слика је настала 1942. године, село Печуј, општина Зеница.
Иначе, Голуб Митровић је из села које је бројало 30 српских кућа, а око тог села има око 100 муслиманских кућа. Ту је био и штаб четнички читав рат, па ви видите колика је он муда имао. Извините на изразу.

Selo Pečuj se nalazi u opštini Novi Travnik (grad nastao 50tih godina izgradnjom vojne fabrike Bratstvo) ali je prije II svjetskog rata pripadalo Zenici. To je veliko muslimansko selo smješteno 6km jugoistočno od N.Travnika sa manjim srpskim zaseokom Petačiči (porijeklo mojih roditelja) koje je za vrijeme II S.R. imalo oko 10tak srpskih kuća a sa svih strana je okruzeno sa većim muslimanskim i nešto malo hrvatskih sela koji su velikom većinom bili u domobranskim i ustaškim jedinicama. Interesuje me koliko je vjerodostojan podatak da je slika nastala u Pečuju, jer kao što sam već gore naveo selo je bilo okruženo velikim muslimansko hrvatskim selima . Još da nevedem uvjek sam se pitao kako to da niko iz našeg i ono malo okolnih malih srpskih sela nije nastradao od ustaških pokolja iako je u susjednom Vitezu bio ustaški logor, a takodje u susjednim Bugojanskim selima (Zijamet, dok se nisu organizovali četnici) bili veliki pokolji od strane ustaša. Sjećam se da je pokojni djeda spominjao četnike u Bijelim vodama kod Zenice i da su oni spasili srpski narod u tih krajeva od ustaških pokolja. A sam je bio u partizanima odnosno srbi iz tih krajeva su im se priključili na kraju rata kada su partizani prolazili kroz selo,jer bukvalno čitavo vrijeme dok je trajao rat nisu smjeli napuštati selo što ih je na neki način spasilo. Još moram spomenuti da mi je u sjećanju ostalo da sam kao klinac ćesto slušao kako stariji krišom spominju četničke vodje iz Bugojanskog kraja Todora i Božicu , pa me interesuju da li ima kakvih podatka o četnicima iz tih krajeva.

(25-06-2019, 11:42 AM)Милош Шарац Пише:  Било је у то време доста Срба у Травнику и околини,све су их побиле усташе.Имаш на гуглу о томе.

Ево и линк:
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A2%D1...0%B8%D0%BA
U Vitezu (izmedju Zenice i Travnika) bio je ustaški logor u kojem je stradao veliki broj srba iz Bosne i Krajine a samim tim i iz doline Lašve kojih inače i nije bilo puno jer su srbi većinom naseljavali planine oko lašvanske doline Vlašić, Komar , Kalin, Vranica gdje su bili dobro organizovani narodni četnički odredi i tu nije bilo zločina nad srbima.
Одговори

(20-01-2020, 11:07 PM)Милослав Самарџић Пише:  Церски?

Прво да се исправим, био сам искључив. Нису прегледане све свеске унапређења и одликовања.
Али јесте озбиљан узорак - 3.000 имена на 130 страница, од поч.1942 ( која се односе на 1941 ) па до посл. из дец.1944.
На основу тога сам изнео оно за Зенички корпус. За тај корпус сам био изненађен, ваљда зато што се о њему и најм. зна.
Иначе за ДЧД мислим да не би ни требао да буде у врху.
У Србији је, најв, то био Златиборски корпус.
Одговори

Нисам изненађен за Зенички корпус, јер се Кладањска бригада често помиње. За Златиборски јесам. ДЧД је имала 5 корпуса.
Одговори

Борци Оловског батаљона у Крајшићима 1944. године. У средини Анђелка Неђић, са њене десне стране Маријан Медић, а са леве жандармеријски официр Данило Медић Курјак:

[Слика: 1944.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Данило је одликован Сребр.медаљом Обилића 19.јула 1944.
Одговори

Рез. инж. потпоручник Миливоје Т. Парић Миле (лево)

[Слика: image.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Зна ли неко нешто о Војиславу Балаћу?На овој слици са Немцем стоји лево.На полеђини пише да је био командант штаба Зеница.Слика настала 19. августа 1942. године
[Слика: s-l1600-7.jpg]
Ево полеђине:
[Слика: s-l1600-1.jpg]
Одговори

(26-10-2020, 10:34 AM)Милош Шарац Пише:  Зна ли неко нешто о Војиславу Балаћу?На овој слици са Немцем стоји лево.На полеђини пише да је био командант штаба Зеница.Слика настала 19. августа 1942. године
[Слика: s-l1600-7.jpg]
Ево полеђине:
[Слика: s-l1600-1.jpg]

Делује ми као прерушени Немац.
Одговори

На основу чега сте закључили?Зашто рецимо не би био прерушени Аустријанац или Естонац,где видите разлику?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним