Поруке: 1,273
Теме: 1
Придружен: Nov 2019
Углед:
299
Који устаник од "три љуте гује" које су претекли Турцима између 1813. и 1815. године је на превару убијен?
Поруке: 5,830
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Можда је било питање
Како се звао градитељ манастира Високи Дечани?
Поруке: 5,830
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,522
Био je крајишки велики војвода и феудални господар, за време краљевања и царовања Душана и Уроша, у српским областима на левoj обали Вардара, источно и јужно од Скопља до ниже Штипа.
Деспотом je постао око 1343 год., за време савеза краља Душана са византијским царем Јованом Кантакузеном; а великим деспотом назива се он у запису поред његова портрета у његовој лепој задужбини.
Ту он сам каже да je милошћу Божјом и краља Душана, после низа нижих достојанстава, најзад постао „и велики деспот всеје србскије земље“, а у једном доцнијем запису, у једној књизи писаној у Леснову 1353. год., писац га такође назива „великим деспотом“.
Већ 1342 год. био је најмоћнији српски великаш и био је толико богат и моћан да се и сам цар Душан бојао да га увреди.
О коме се ради?
(Последња измена: 16-01-2021, 09:36 PM од
Митић.)
Поруке: 1,172
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Да ли су на солунском фронту српски команданти командовали и француском војском?
Поруке: 14,506
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
У принципу нису, осим када су ови формацијски долазили у њихов реон војних активности.
ПС Пек, видим да терцујеш горе љубитељима независне Монтенегро. Па, да Те питам - шта је то Апис лудовао, па изазвао Први светски рат???
Поруке: 1,172
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Мишић је 1916. добио под своју команду неколико француских пукова док не освоје Битољ. Знате ли ко је први ушао у Битољ?
Ово друго само сам мислио да је Србија још мање била спремна за рат од Русије.А не сналазим се са овим а и журио сам па да не би цитирао километарску поруку копирао сам реченицу на коју хоћу да одговорим.