Поруке: 1,478
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Ту су борбу послије рата приказали и комунисти, у филму "Ужичка република", наравно, у њиховој интерпретацији догађаја. То је, ако се не варам, сцена кад се онај поручник што ће касније бити партизан (поистовјећен са пор. Момчилом Смиљанићем) са својом батеријом и цивилима, супротставља њемачкој колони са тенковима.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Извини што Ти пребацујем...
Пази на језик којим говориш на овим снимцима, јер је то исто толико битно као и сам садржај због кога се обраћаш јавности. Дакле, мање сленга, а више књижевног језика.
Не каже се "чиста пропаганда комуниста...", јер Ти желиш да кажеш да је то што су пропагирали било блиско лажи, па према томе може бити само "прљава пропаганда комуниста..." И тако даље.
Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Можете овако нешто да урадите и за канал Српске битке.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Треба превести и поставити.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Само бих додао нешто о покретљивости партизанских јединица. То је прича око тридесетог минута. Једна од многобројних теза наше историографије када је реч о победи револуционарних снага у унутрашњем рату, јесте управо и партизанска мобилност. Комунисти су на тај начин изградили једну снажну војну организацију (кроз борбе, напоре, искушења и изразите политичке-идеолошке дисциплине). Друга, четничка страна, је била млитава, статична, везана за матичну територију држећи је притом као свој неотуђиви феуд. У појединим монографијама сам чак прочитао да су се четнички команданти понашали као феудалци што је заиста испод сваке критике. Или, све до формирања Група Јуришних корпуса, јединице се буквално не мрдају са својих додељених територија (феуда). Оне западно од Дрине се и не узимају у разматрање (нпр. Експедициони корпус мајора Баћовића), јер је организација нејединствена. Врховна команда није могла остварити ефективну команду над свим јединицама, док су се неке сјединиле и са немачко-италијанским трупама или пак починиле грозне злочине над муслиманским и хрватским становништвом (према тим гледиштима). Такође, нигде о покрету снага из Србије у операцијама у источној Босни (септембар-октобар 1943). Не разматра се и покрет летеће групе 1. Равногорског и Расинског корпуса у марту 1943. године. Или, на пример, активност Летеће бригаде команде Јужне Србије поручника Милана Матића (делокруг југоисточна Србија). И још доста тога – за посебан критички осврт.
Такође, када су формиране Прва пролетерска ударна бригада 21. децембра 1941. године, убрзо и Друга, као прве партизанске војне формације покретљивог (летећег) карактера, четничка организација имала је најмање пет летећих јединица. Тако барем хронологија историјских дешавања казује. Једна је била и Церска четничка бригада капетана Рачића. Неке су превалиле и преко сто километара (Личко-кордунашки одред потпоручника Миодрага Ристића), друге и много више (Хомољски одред капетана Богдана Дакића). Све поменуте јединице бориле су се једно дуже време (неке више-неке мање) у источној и средњој Босни.
Ако то није четничка мобилност а самим тим и стицање ратничког искуства кроз борбе - онда не знам шта је.
Поруке: 686
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Или на пример Рогатичка бригада јвуо која је ишла тј крстарила целом Босном,до Лике и Крајине враћала се на матичне терене,маневрисала итд.
Поруке: 17,496
Теме: 646
Углед:
2,056
Да. Ја сам то пренео у првом том ''Генерал Дража...'', 1998, па сам после исправио (избацио).