Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
Радановић је последња нада или боље да кажем последњи трзај метузалема из Субнора. Што би рекли Канађани - "Паметном доста".
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Одакле партизанима толико људи? Они су средином следеће године имали 10.000 бораца у читавој земљи.
Поруке: 75
Теме: 7
Придружен: Aug 2013
Углед:
6
Те бројке су непоуздане, они цитирају када их је било највише, а четника најмање - притом сам видео и њихове текстове (мислим Википедија устанак 1941) где сами кажу да их је једног дана хиљаду, сутрадан 100.
Можда их је било највише када су имали Ужице и Чачак и мобилисали, али сами Немци указују на то да су Д.М. формације биле најпопуларније.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Наравно! Да ли је било реално очекивати да ће трећепозивци бити равноправни фронтовској дивизији првог позива? Ту има још један проблем. У комунистичкој Југославији уврежено је мишљење да је Кадињача нешто попут Мојковачке битке; да је неко некоме обезбедио сигурну евакуацију. С тим што су крили да је Тито напустио Ужице у аутомобилу, док су се пекари, шнајдери, абаџије, железничари, клонфери и остали смрзавали по завејаним чукама.
Поруке: 686
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Ове су цифре претеране много.
По самим комунистичким изворима и писцима попут Љубичића ово је њихово бројно стање јул-август.
Ариљска чета најбројнија и најкомпактнија,ово тврди и Калчо(касније ) у својим депешама имали су 59 људи у јулу.
Пожешка и Ужичка скоро дупло мање.
Косјерић јул ништа без организације
Чајетина и Златибор такође.
Рачанска око 20 људи,по Тари махом неактивни.
Август доласком Смиљанића по Златибору се формира групица од 20-так партизана,махом седе јер у Чајетини нема Немаца.Распитују се за Живојина Пвловића,али неактивни.
Ужичка спаљује архиву у насељу Севојно и Карану,Рачанска изводи први атентат.
Сума сумару крај августа у округу од 175 000 људи максималан број партизана 250-300
До половине септембра максимално 1000 људи откуд онда 10000??
Ово је њихов извор,може бити само преувеличавање никако смањење.
Огромна већина обичних људи,гледала како да прегура ситуацију не петљајући се ни тамо ни вамо.Ккаве десетине хиљада под оружјем...
Чачак иста прича,најјача партизанска екипа у јесен су Ваљевци ту нема дилеме.А и то су стотину-две људи а не хиљаде.
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Управо тако...
ПС ускоро ће Архив Ужице издати једну књигу о четницима у Ужичком срезу. Очекујеш ли да ће аутор поштовати изворе које си Ти користио у писању овог поста или ће се сигурно дохватити Љубичића и осталих?
Поруке: 686
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Видећемо.Ако Перун пише биће добро!
Искрено,која се то партизанска јединица вратила након бекства у новембру 41-ве у Србију?Само Ваљевци,држали се можда и до пролећа 1942.И то би се можда и одржали да су се држали брда и планине.Они сишли у равнији део по храну,и тада креће њихово осипање.
Погледај на пример Ваљево под окупацијом у другом светском рату,мислим музеј њихов да је издао.На крају су између себе почели да се кољу.Али су се вратили,и имали бројност и организацију.А то је опет мало људи.Којих 10 000 ,који Чачак и Ужице?
И ово за Ариље се претерује.Мала Москва,ово оно,ја сем Чоловића не знам никога са тог краја.
Поруке: 4,461
Теме: 55
Углед:
672
(18-09-2021, 07:06 PM)РежисерСтари Пише: Искрено,која се то партизанска јединица вратила након бекства у новембру 41-ве у Србију?Само Ваљевци,држали се можда и до пролећа 1942
Космајски одред. Одржали се до краја.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године