Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Комунизам - Титоизам

(27-03-2022, 06:26 PM)luka.luke Пише:  
(25-03-2022, 06:59 PM)Monarhist Пише:  Па занимљиво је то да није био радник него племић, и тата му је био племић. Мени, као неком ко се бави племством, је то занимљиво.
Zar vjeruješ da neki bezznačajni radnik može išta značajno na ovom bijelom svijetu?
Ма не верујем него кажем, формално је био племић ал је прогањао племство. Право племство, царско, а онда довео црвено.
Одговори

(27-03-2022, 09:38 PM)Monarhist Пише:  
(25-03-2022, 06:59 PM)Monarhist Пише:  Па занимљиво је то да није био радник него племић, и тата му је био племић. Мени, као неком ко се бави племством, је то занимљиво.
Zar vjeruješ da neki bezznačajni radnik može išta značajno na ovom bijelom svijetu?
Ма не верујем него кажем, формално је био племић ал је прогањао племство. Право племство, царско, а онда довео црвено.

Да, читао сам неки текст о томе да је Лењин потицао из више средње класе, неки историчари то називају "ситно племство"
Одговори

(27-03-2022, 10:57 PM)Mitic Пише:  
(27-03-2022, 09:38 PM)Monarhist Пише:  

Да, читао сам неки текст о томе да је Лењин потицао из више средње класе, неки историчари то називају "ситно племство"
Отац му је био одликован једним Императорским орденом, мислим Св. Ане другог реда који је носио наследно племство.
Одговори

"Kod nas će zločinci biti hapšeni čim se manje ili više sa osnovnom sumnjom posumnja u njih: ne može se, iz bojazni da se slučajno ne desi greška, prepustiti političkom krivcu ili zločincu da pobegne, jer ćemo prema političkim istupima ili zločinima biti zaista nemilosrdni. Ako se još i može sa izvesnom zategnutošću dopustiti razmatranje pobuda u prostim zločinima, to u svakom slučaju neće biti izvinjenje za lica koja se bave pitanjima u kojima niko, sem vlade, ništa ne može razumeti. Pa i sve vlade čak ne razumeju istinsku politiku." Проколи 18

Овај цитат протокола објашњава "наоко бесувислости полицијског процеса" као што су утамничење "осумњичених" на Голом отоку, и "вербални деликт", као и тајност свих процеса, тј. необјављивање бројних хапшења. Протоколи то јасним циљем (бр.18) објашњавају.
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Шта је ово? https://i.postimg.cc/50NbNsr3/5409489-2300050-ls-s.jpg
Одговори

(02-06-2022, 03:42 PM)Београђанин Пише:  Шта је ово? https://i.postimg.cc/50NbNsr3/5409489-2300050-ls-s.jpg

Једна од лажних Брозових легитимација.
Одговори

Није ми јасно како је могуће да неки високо рангирани људи у јвуо,нису били у стању да продру у саму срж комунизма,у којој за плурализам нема места.Већ су,какве ли наивности,гајили наду чак и 1944.да се нешто може ту разговарати.
А тек после рата.Ај да разумем леве земљораднике,и сличне покрете,мада је и у ту било и те каквог српског елемента,али ови други писменији,искуснији,свеснији како њих насанкаше.
Исувише наивности....скупо је плаћена..
Одговори

(05-06-2022, 02:49 PM)РежисерСтари Пише:  Није ми јасно како је могуће да неки високо рангирани људи у јвуо,нису били у стању да продру у саму срж комунизма,у којој за плурализам нема места.Већ су,какве ли  наивности,гајили наду чак и 1944.да се нешто може ту разговарати.
А тек после рата.Ај да разумем леве земљораднике,и сличне покрете,мада је и у ту било и те каквог српског елемента,али ови други писменији,искуснији,свеснији како њих насанкаше.
Исувише наивности....скупо је плаћена..

Дражине наредбе о комунистима

НАРЕДБЕ ИЗ 1942. ГОДИНЕ

Распис свим командантима, 15. јула:
”У појединим крајевима почеле су се појављивати комунистичке банде јачине 20-30 људи. Најенергичније, свим силама, посредно и непосредно, без икакве милости настати да се униште чим се појаве. У овим крајевима њихова зверства била су неописива. Ово наређење пренети свим суседима.”327

Мајору Драгутину Кесеровићу, 12. августа:
”Комунисте уништите по сваку цену. У Вашем реону можете бити само Ви. Они не заслужују никакву милост и човечност. У Црној Гори су побили на хиљаде националног елемента. Морамо имати чисту ситуацију да би могли окренути против окупатора.”328

Распис свима, 18. августа:
”У Југославији мора бити јединствен фронт. Комунисте и љотићевце уништавати без милости свуда где се појаве, не бирати средства.”329

Мајору Радославу Ђурићу, 10. новембра:
”Предузмите са свима мерама да очистите комунисте са Косова. Плаћајте Арнауте, користите више тројке. Све што знате и умете.”330

Мајору Кесеровићу, 1. децембра:
”Комунисте гонити до истребљења и ако изјављују да су уз нас. Покушавају превару као и увек, а циљ им је да се дочепају власти па да убијају.”331

Поручнику Предрагу Раковићу, 10. децембра:
”Јављају ми да у срезу Трнавском има комуниста. Предузмите најенергичније уништавање без милости.”332

Мајору Ђурићу, 31. децембра:
”Добро је што рашчишћавате комунисте на десној обали Вардара. Продужите рашчишћавање што енергичније да немамо после са њима муке. Нарочито помогните свештенике и учитеље наше организације.”333

Цели чланак:
https://www.pogledi.rs/drazine-naredbe-o...stima.html
Одговори

Занимљиво је да је Кесеровић био убеђен да га неће осудити на смрт.

Чеда Милошевић-Закаснели рапорт
страна 112.

Нестварно,а оваквих примера могу још навести.Невероватно,пар дана пре стрељања један од главних људи јвуо гаји наду у правду од стране комуниста.Није очигледно,као ни други схватио срж,нема места за ДРУГЕ У ЈЕДНОУМЉУ!

Милошевић је јак извор,заједно су у ћелији.
Одговори

(07-06-2022, 08:47 PM)РежисерСтари Пише:  Занимљиво је да је Кесеровић био убеђен да га неће осудити на смрт.

Чеда Милошевић-Закаснели рапорт
страна 112.

Нестварно,а оваквих примера могу још навести.Невероватно,пар дана пре стрељања један од главних људи јвуо гаји наду у правду од стране комуниста.Није очигледно,као ни други схватио срж,нема места за ДРУГЕ У ЈЕДНОУМЉУ!

Милошевић је јак извор,заједно су у ћелији.
Каже ли зашто?
Одговори

Зато што је сматрао да се није огрешио о законе по којима је деловао а које комунисти нису признавали.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(08-06-2022, 06:21 AM)Перун Пише:  Зато што је сматрао да се није огрешио о законе по којима је деловао а које комунисти нису признавали.

Хвала Перуне.
Одговори

Никанор Паљић, или неко други, нисам сигуран (има у књизи ''Разговори са Равногорцима'') помиње дијалог између Кесера и Воје Лукачевића, неколико дана пре изрицања пресуде на стаљинистичком процесу, где му Лукачевић говори да се не нада много и изговара му нешто налик овом: ''Е мој, Кесеру, ти и ја да имамо 100 глава, свих 100 би нам скинули.''
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним