Оцена Теме:
  • 6 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Комунизам - Титоизам

Из 1. козачке?
Да, виде се на филму, немачком, из тог периода.
Али немачки документ каже да су комунисти прошли на хрватским положајима и да Хрвате нису могли да натерају у борбу ни ''користећи најоштрије методе''.
Одговори

Руси белогардејци из Руског заштитног корпуса. Делови њиховог 2. пука (Краљево). Отуд се Кесеровић сударио с њима и муслиманима. Раковић са Албанцима, док је Калаитовић налетео на Бугаре и њихов 61. пук. Корда на Италијане. Немачка борбена група "Лудвигер" није имала Немце (осим као старешине). Тако да њене губитке (8 погинулих, 35 рањених и 9 несталих) треба скинути партизанима. Они су изгинули када је Врховна команда, са крилним јединицама, пробијала обруч запречних снага (борбене групе Лудвигер). Уз то, нема Немаца.
Не знам да су Козаци учествовали у операцији "Шварц". Мислим да они наступају тек у јесен исте године - у Срему.
Велико је питање колико је Муслимана, Албанаца и осталих мањина придодато и јединицама у време операције "Вајс".
Одговори

Нису у Операцији Шварц били козаци. Имам снимак да су негде у Босни, са Немцима.
Одговори

Можда је то 1944?
Одговори

(14-07-2020, 11:42 PM)Александар Динчић Пише:  Можда је то 1944?

Можда. Зимско доба.
Одговори

И да завршим свој коментар у вези са овом новом пропагандом која тврди да су "партизани победили у бици на Сутјесци".
Ову теорију први је избацио нико други него први српски полуинтелектуалац, и тада и сада... То је, наравно, новинар Миломир Марић. Ову теорију избацио је још крајем 80-их година 20 века, у листу Дуга. Да би људима било јасније о чему се ради: Миломир Марић је човек савезне УДБЕ, и био је потрчко Владимира Дедијера, једне од најопскурнијих личности наше историје.
Као што је познато, крајем 80-их година дошло је у Србији до поделе комунистичке партије на прозападну и просовјетску струју. Дедијер, као и његов брат, па самим тим и потрчко Марић, су се отворено сврстали на прозападну страну.
Овом пропагандом о победи у бици на Сутјесци, јер су због ње Енглези променили своју дотадашњу политику, па су комунисти захваљујући томе победили у рату и дошли на власт, ови прозападни комунисти су хтели да докажу и покажу да иза доласка титоизма на власт стоји Запад.
Ова фора пролази и до данашњег дана, и већина Срба и даље мисли да је Черчил довео комунисте на власт у Југославији.
Сетимо се истраживања Милослава Самарџића, која су уследила после ових теорија. У својој свеопштој историји Другог светског рата у Краљевини Југославији, Самарџић је јасно доказао да партизани нису војно победили четнике , упркос огромној подршци Британаца. Зато се и данашњи званични државни историчари највише сукобе са Самарџићем у вези његове тврдње да комунисти нису победили у бици на Копаонику. Дуго није било јасно зашто је комунистичким историчарима толико важно да не допусте ником да оспори ноторну лаж да су комунисти поразили четнике на Копаонику и у Топлици.
Одговор је врло једноставан- то је последњи покушај комуниста да уђу у средиште Србије пре уласка Црвене армије на територију Краљевине Југославије.
Дакле, разлог целе ове циркусијаде око "победе у бици на Сутјесци" је у томе што треба сакрити наједноставнију историјску истину- Броза и титоисте су на власт у Југославији довеле снаге Црвене армије, преко 400 хиљада војника и официра који су упали на територију Краљевине Југославије, док је сам Броз био у њиховим редовима, у дубокој позадини.
Пошто сматрају да на власти у Србији данас могу бити само они који су у милости Запада, данашњи титоисти измишљају да су на власт дошли захваљујући једино Западу, сакривајући чисту истину да су комунисти у Београд ушли захваљујући Стаљину и СССР, а сам Тито у Београд је слетео совјетским авионом.
Одговори

Баш данас полемисах на ФБ са магистром Ђокићем око Битке на Копаонику.
Пардон, у међувремену је постао доктор Ђокић.
Иначе Ватрин сарадник.
Одговори

Ко је на крају добио битку? Сећам се да сам давно полемисао о истој бици. Ја сам тада отприлике рекао: нека су партизани и победили у бици, али колико су држали Брус и Александовац? Два дана. Значи, протерани су натраг, на исти Копаоник. Нерешено!
П.С
Добијеном битком сматра се победа над супарничком страном приликом које победничка страна протерује поражену далеко од задобијене територије и притом премешта линију фронта паралелно са противничким повлачењем. Где су партизани преместили своју линију фронта након задобијене победе? Назад - одакле су и дошли.
Одговори

Ма не на Копаоник, у Драгачево.
Они се хвале да су 2. августа прешли Ибар на ову страну. А крију да су крајем августа прешли Ибар на ону страну.
Одговори

Небитно (пишем по сећању). Суштина је да нису одржали фронт, да су избачени из Александровца и Бруса, да су одступили и зато не могу бити победници битке.
Одговори

Ајде објасни ти то др Ђокићу...
Одговори

С њим сам давно полемисао. Он има неку теорију по којој су четници изгубили све важне окршаје у августу и септембру, до уласка Совјета.
Одговори

(17-07-2020, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ајде објасни ти то др Ђокићу...

Зашто и објашњавати?Да неће можда променити мишљење?Треба се забавити "сопственим јадом".Недавно,се учланих на наговор другара у једну фб групу,која је тобоже четничка.Њу већином и чине поштоваоци и потомци.То је у реду.Али забрињава и плаши њигово елементарно незнање.Људи знају Дражу,пар комаданата,нека општа места,пар песмица и то је то.
Бар је нет,за све ове године могао попунити неке празнине.Данашња младеж ко и очеви пре 20 година на Р.Гори.Ниђе везе...

Хоћу рећи....прича мора напоље из конзерве а нешто или неко јој не дозвољава.
Одговори

(17-07-2020, 04:57 PM)РежисерСтари Пише:  
(17-07-2020, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ајде објасни ти то др Ђокићу...

Зашто и објашњавати?Да неће можда променити мишљење?Треба се забавити "сопственим јадом".Недавно,се учланих на наговор другара у једну фб групу,која је тобоже четничка.Њу већином и чине поштоваоци и потомци.То је у реду.Али забрињава и плаши њигово елементарно незнање.Људи знају Дражу,пар комаданата,нека општа места,пар песмица и то је то.
Бар је нет,за све ове године могао попунити неке празнине.Данашња младеж ко и очеви пре 20 година на Р.Гори.Ниђе везе...

Хоћу рећи....прича мора напоље из конзерве а нешто или неко јој не дозвољава.
Тако је.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним