Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3.8 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Комунизам - Титоизам

Динча, све је то тачно.
Али, какве то везе има са Брозом и битком на Сутјесци?
Одговори

Колико сам схватио, дошло је до цитирања изјаве једног историчара италијанског порекла о победи партизана у бици на Сутјесци. Само констатујем да јесте била на неки начин победа.
Одговори

(14-07-2020, 12:24 AM)Александар Динчић Пише:  Колико сам схватио, дошло је до цитирања изјаве једног историчара италијанског порекла о победи партизана у бици на Сутјесци. Само констатујем да јесте била на неки начин победа.

Била је изговор. А ко тражи изговор, тај га и нађе.
Одговори

Прави се измишљена и крајње натегнута прича да су комунисти победили у дипломатском смислу после битке на Сутјесци. То је класичан тип идеолошке или политичке злоупотребе историје.
Историјски подаци су сасвим јасни:
1. Операцију Шварц повели су Немци и њихови сателити како би уништили све антиосовинске снаге у залеђу Јадранског мора и тако спречили евентуалну инвазију савезника.
2. Дража Михаиловић је на време сазнао за ову акцију и извукао се пре затварања обруча.
3. Павле Ђуришић није ово схватио, и поред Дражиног упозорења, и био је заробљен са својим четницима.
4. Јосип Броз Тито није веровао да се ово догађа и потпуно је био сигуран у споразум са Немцима који су његови делегати постигли у Загребу.
5. Када су почеле прве борбе, Броз је реаговао панично и покушавао да се извуче на више места, занемаривши бригу о својим људима.
6. Препуштене саме себи, недовољно повезане, комунистичке снаге падале су једна за другом.
7. Најбоље опремљене комунистичке јединице залећу се у једном моменту на најслабију тачку обруча и успевају да се пробију и извуку Јосипа Броза.
8. И после Шварца, комунистичке снаге и њихов вођа су недељама били у расулу, не знајући где се налазе.
Дакле, британска промена политике на Балкану се преклопила са операцијом Шварц. У првим моментима Броз није ни знао за то. А када је, евентуално, сазнао, није му ни било битно, јер му је било само важно да извуче живу главу.
Данас се измишља, без икаквих доказа, да је то била смишљена акција Јосипа Броза и да је намерно жртвовао своје јединице да би добио рат. То је тотална небулоза, која нема никаквог упориште у документима и сећањима учесника.
Одговори

Само ти тачка 7 није тачна. Најбоље јединице Тито је послао где су му Немци раније рекли да немају свије трупе. А ту је била 1. брдска, дакле најбоља. Тако да су те најбоље изгинуле 50 до 99 посто. Зато нема утемељења прича о прекаљеним партизанима. Изгинули су.
Него му је Коча Поповић отказао послушност и случајно, а можда и не, са преполовљеном 1. пролетерском ударио на Хрвате. Које Немци нису успели да натерају у борбу, па су после постављали своје иза њих.
Одговори

(14-07-2020, 08:53 AM)Бенито Пише:  Прави се измишљена и крајње натегнута прича да су комунисти победили у дипломатском смислу после битке на Сутјесци.

Не. Победили у дипломатском смислу после "Неретве", тј. операције "Вајс". Притом су спојена два чиниоца: војнички-четници катастрофално поражени (ноторна неистина - прим.) и дипломатски-откривена сарадња четника и окупатора која је компромитовала југословенску краљевску владу. И то је ноторна неистина, јер Де Гол, баш тада, одликује Михаиловића ратним крстом за борбу против окупатора у виду саботажа и диверзија.

(14-07-2020, 08:53 AM)Бенито Пише:  Данас се измишља, без икаквих доказа, да је то била смишљена акција Јосипа Броза и да је намерно жртвовао своје јединице да би добио рат. То је тотална небулоза, која нема никаквог упориште у документима и сећањима учесника.

Да, то је како кажеш- небулоза.
Одговори

Какве везе Неретва има са операцијом Вајс?
Одговори

Па то је други део операције "Вајс" када је партизанска главнина сабијена у долину Неретве.
Одговори

(14-07-2020, 11:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  Него му је Коча Поповић отказао послушност и случајно, а можда и не, са преполовљеном 1. пролетерском ударио на Хрвате. Које Немци нису успели да натерају у борбу, па су после постављали своје иза њих.

Знаш ли ко је чинио 724. ловачки пук борбене групе "Лудвигер"?
Одговори

Врло кратко- основна разлика између пропаганде и историјске науке је у томе што је једно од основних правила тумачења историјских догађаја у томе што је недопустиво тумачити одређени историјски догађај другим историјским догађајем који је уследио.
Нпр: пар година после рата, док је Стаљин био жив, совјетски историчари су догађаје и катастрофу из 41 тумачили "генијалном стратегијом друга Кобе" који је победио у Другом светском рату.
Период дестаљинизације СССР дозволио је историчарима да подробно истраже дешавања из 41 и јасно покажу да је Стаљин био главни кривац за велики војни пораз. То не потире његову улогу у ослобођењу СССР и каснијем вођењу рата.
Наравно, то није једини случај. Увек су се политичари у историји трудили да њихова дела изгледају већа и боља него што су била.
Одговори

(14-07-2020, 11:54 AM)Александар Динчић Пише:  Па то је други део операције "Вајс" када је партизанска главнина сабијена у долину Неретве.

У реду. Кад се помене Неретва, онда сви мисле да сукоб четника и партизана, па само треба бити прецизнији.
Одговори

Шта каже електронска енциклопедија?
Одговори

(14-07-2020, 12:01 PM)Александар Динчић Пише:  
(14-07-2020, 11:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  Него му је Коча Поповић отказао послушност и случајно, а можда и не, са преполовљеном 1. пролетерском ударио на Хрвате. Које Немци нису успели да натерају у борбу, па су после постављали своје иза њих.

Знаш ли ко је чинио 724. ловачки пук борбене групе "Лудвигер"?
Ко?
Одговори

Руси.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним