ШЕСТ КОВИД-19 МИСТЕРИЈА
Текст са овим насловом сам прочитао негде (ту је линк
https://www.statnews.com/2022/04/19/six-...ll-evolve/) и решио да на та питања дам своје одговоре или продубим дилеме. Пандемија траје већ дуже од две године. Већ више од једне године имамо вакцине. Било је пуно сојева. Много тога смо научили али много тога многи нису научили.
Да кренемо неким редом, онако како је дато у тексту...
1. ШТА ЋЕ ДАЉЕ БИТИ СА ВИРУСОМ?
Текст наводи да се није очекивало да вирус показује толики број мутација. Мислим да то није истина. Већ у тренутку откривања су постојале најмање три варијанте вируса. Вируси генерално имају то својство да имају грешке у репликацији, неки то називају мутацијама. Овај вирус има протеин који штити вирус од грешки у репликацији али не штити од неких типова грешки као што је делеција. Управо то је довело до промена у С протеину који се управо везује за ћелије и тако су настали различити сојеви са скоро истим испољавањем.
Шта ће бити даље? Одговор се крије у нашој способности да брже реагујемо и вакцинишемо максималан број људи, као и у способности увођења и поштовања мера, у чему се нисмо прославили. Велика вероватноћа је да се овога вируса нећемо решити никада и да ће се јављати као што се јавља грип, односећи некада више а некада мање живота.
2. КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СЛЕДЕЋИ ТАЛАСИ?
Мислим да ће наликовати на задњи талас изазван омикроном. У резервоару где је много вакцинисаних, биће болесних али далеко мање мртвих. Ако налети на средине где је велики број невакцинисаних биће много више мртвих.
Након неколико година наши организми ће имати спремнији одговор и верујем да неће више долазити до онаквих стања које смо имали пре вакцина.
3. АКО НИКАДА НИСТЕ ИМАЛИ КОВИД-19 КОЛИКО ТРЕБАТЕ БИТИ ЗАБРИНУТИ?
Постоје људи који се никада неће разболети од неке болести. Једноставно је тако. Имуни систем је машинерија која је прилично сложена и код сваке особе, на известан начин, јединствена. То не значи да је неко имун са гаранцијом од 100% јер се може десити да некада ипак дође до инфекције.
Вакцинација је била и остала најбољи начин заштите.
4. КАКО СЕ ТАЧНО ПРЕНОСИ КОВИД-19?
Мало сам изненађен овом дилемом, мислим да ту уопште нема ничега нејасног. Вируси немају своје механизме кретања, увек морају бити избачени из тела које је инфицирано и доћи у контакт са особом која није инфицирана. Да ли ће то бити тако што се удахне ваздух у коме су вируси или неким другим начином на који вирус дође у контакт са организмом, јесте важно али је поента да има вируса. Ако су сви вакцинисани та шанса се смањује.
Питање је битно да би се развили механизми одбране, и даље знам да је вакцина најбољи начин одбране.
5. ДА ЛИ ЋЕМО ДОБИТИ БОЉЕ ВАКЦИНЕ, ЛЕКОВЕ И ТЕСТОВЕ?
Упркос неком општем мишљењу, мислим да нећемо добити ништа боље од онога што имамо. Никада није био проблем у вакцини, већ у особинама нашег организма и вируса, ту лежи разлог зашто се људи разбољевају.
Сасвим могуће да ћемо имати комбиноване вакцине које ће се давати сезонски и то би било најлогичније.
6. КАДА ЋЕМО РАЗУМЕТИ ЛОНГ КОВИД-19?
Опет остаје недоумица шта ту није јасно. Ако је још маја 2020. године било јасно да може доћи до продуженог ковида, на шта су указивале - везивање вируса за АСЕ 2 рецепторе, ground glass промене на плућима, микротромбозе малих крвних судова свуда, зашто је онда то недоумица сада? Да ли се заборавило на то да тих рецептора има свуда или се прилази проблему као да никада нисмо чули да постоје ground glass, тракционе бронхиектазије, субплеуралне фиброзе и микротромбозе. Изазивач је нов али свака од ових промена се виђала и раније и знамо шта можемо да очекујемо да ће се десити.
Можда бих нека питања поставио другачије, рецимо кључно питање за мене, кључна мистерија је када ће се доносиоци одлука уразумити, када ће људи престати да слушају плаћене ботове којима је једини циљ наношење зла?
Следећа мистерија, за мене, када ће лекари почети да прате науку и престати да дају терапију која сигурно неће деловати?
Онда, када ће стручне организације смоћи снаге да стану иза струке, можда испред струке и да воде струку а не да зазиру од политикантских кловнова који неким чудом имају др испред свог имена.
Др. Александар Ивковић