Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Николе Калабића

Ипак је неко погледао комплетну архиву ГКГ.  Smile

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(09-08-2022, 04:37 PM)Перун Пише:  Ипак је неко погледао комплетну архиву ГКГ.  Smile

Наравно.
Али пуј пике не важи (за академску заједницу, ма шта то значило).
Одговори

Сад нека акција око подизања споменика!!!!
Одговори

Прво једна свеобухватна студија о Горској Краљевој Гарди. 
Пошто знам добар део пута ове ратне јединице (ни изблиза све), могу рећи да би таква књига затворила уста многима који ових дана лупетају о Николи Калабићу као "ратном злочинцу".
Што би рекао Девић, фали једно научно дело о Николи Калабићу. Ако буде ФФ надлежан да одобри такво дело, оно ће настати... За једно два века. Док изумру сви који су се сећали да је постојао Јосип Броз.
Одговори

https://www.danas.rs/vesti/politika/kala...kog-vodje/

Ово неки Кизов комшија....  Кидање Кидање Кидање

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Муштулук...
Ето Милославе, боље се држите фотографија, није научно перо за Вас.... Кез
Одговори

(21-08-2022, 07:48 PM)Monarhist Пише:  
Муштулук...

Ал ме нацрни Немања...
Па где је мој метод исти као комунистички. Сирома'

Пола милиона људи је прочитало моје књиге. Још се ни један од њих није нашао да каже овако нешто. Само историчари Института. Они књигу "Истина о Калабићу" просто етикетирају - публицистика. При томе им УДБА није публицистика. Али "Истина о Калабићу" је научни рад, има научну апаратуру и стручне рецензије историчара.
"Мољевићевим мемоари" не постоје. То сам такође доказао у овој књизи. Чим је то подметање УДБ-е дошло у Институт, тражио сам им рукопис, да судски вештак упореди са Мољевићевим. Кад, кажу, нема руком писано ништа... УДБА је све прекуцала на писаћој машини... Па јел они верују у Деда Мраза?

А ово да постоје две верзије Дражиног заробљавања, моја и Удбина... Мало ми смешно...

Слика у Тополи је доказано фалсификат, има на сајту "Погледа".

Убиство Рома и Срба у Копљарима је ликвидација убица и саучесника по закону, дакле не може бити ратни злочин. Занимљиво је да још ни један историчар Института за савремену историју није ступио на терен правног аспекта Југословенске војске током рата. Заправо ни термин ЈВ још не користе, већ ЈВуО, што је била интерна подела ЈВ.
Одговори

Муштулук...

Само за Удбу. Баја
Одговори

(21-08-2022, 09:05 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Муштулук...

Ал ме нацрни Немања...
Па где је мој метод исти као комунистички. Сирома'

Пола милиона људи је прочитало моје књиге. Још се ни један од њих није нашао да каже овако нешто. Само историчари Института. Они књигу "Истина о Калабићу" просто етикетирају - публицистика. При томе им УДБА није публицистика. Али "Истина о Калабићу" је научни рад, има научну апаратуру и стручне рецензије историчара.
"Мољевићевим мемоари" не постоје. То сам такође доказао у овој књизи. Чим је то подметање УДБ-е дошло у Институт, тражио сам им рукопис, да судски вештак упореди са Мољевићевим. Кад, кажу, нема руком писано ништа... УДБА је све прекуцала на писаћој машини... Па јел они верују у Деда Мраза?

А ово да постоје две верзије Дражиног заробљавања, моја и Удбина... Мало ми смешно...
Јесте се закачили, али је стварно претерао.

Исто и ово за колаборацију, па трт-мрт, па јесте-није, па јесу колаборирали ал није свака колаборација иста итд...
И опет се враћамо на старо питање, а то је зашто рехабилитација Николе толико њима смета, чак и више него рехабилитација Чиче. Још и такве опаске "јасна је његова улога 1946." , "доказано је..." и слично... Има нешто што они не могу да преболе код Ниџе. Шта је-не знам.
Одговори

Девић је неваспитан!Самарџић може Отац да му буде,и ај сад,коме да верујеш?
Одговори

Сви смо криви. Јер смо дозволили да друг Девић држи беседу равногорцима на Равној Гори. Брука!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ипак је неки вид напретка приметан. Рекао је да је Калабић митска и легендарна личност, рекао је још пар добрих ствари. Наравно значајан помак у односу на ону изложбу у Ваљеву и публикацију Ваљево под окупацијом.
"Истина о Калабићу" ми је била прва књига коју сам прочитао од Самарџића било је то још 99 ако се не варам, ишла је уз копију војничке књижице Николе Калабића која се добијала на поклон.
Одговори

Ne znam šta je problem sa Devićevim izlaganjem. Čovek pričao mirno, staloženo, hladne glave, na osnovu činjenica. Rekao je da je Kalabićeva ličnost kompleksna, da se može posmatrati kroz različite prizme. Da je idealizovanje Kalabića jednostrano i pogrešno kao i ocrnjivanje od strane komunista.
Da priča o njegovoj ulozi u hvatanju Mihailovića nije zaključena.
---
Ovo što priča o teorijskim razmatranjima tipova kolaboracije, i gde u odnosu na to smestiti pojedine četničke vodje, celokupnu JV pa i komuniste, je potpuno u pravu. To je prilično odstupanje (već decenijama) od rigidnog komunističkog crno belog prikaza.
Nema baš sve ni u pročetničkim knjigama.
Одговори

Није проблем давање предности удбашким верзијама заробљавања Драже?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним