Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(30-10-2022, 09:17 PM)Chicot Пише:  
(30-10-2022, 09:15 PM)Mitic Пише:  
(30-10-2022, 08:58 PM)Chicot Пише:  
(29-10-2022, 10:51 PM)Бенито Пише:  Толико су то добро знали да су правили низ акција за хватање Драже Михаиловића и увек промашили где се налази.

Нису увек промашивали. Понекад, али то су најређе ситуације, су знали тачно у улицу где је. Неколико операција директно на Дражин штаб је евидентирано у декриптима. Са друге стране, исти декрипти откривају и како су Немци сазнали за то где се Дража тачно налази.

Да ли се у декриптима помиње војвода Раша Арсенијевић у вези са операцијом на Равну Гору?
Не сећам се, мислим да не. 
Помиње се бранденбург (специјалци) и начин како ће прићи и заробити Дражу.

Где га је, конкретно, нашао Бранденбург пук? 
Какве "тачне улице"? Дража Михаиловић није улазио у вароши за време рата. (Осим вероватно у Ивањицу, у априлу 1942). Али, то све није битно.
Дај то где су га лоцирали преко радио-депеша и напали директно на њега и Врховну команду.
Одговори

(30-10-2022, 11:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-10-2022, 09:13 PM)Chicot Пише:  Милослав Самарџић
Имам неколико примера где су Немци ухватили директно Михаловићеву станицу, комуникацију са Остојићем, Ђујићем, Трифуновићем. 
Дај да видимо.

Ниси ни ти показивао и качио документе из бундесархива пре него што си објавио књигу, јел тако? Сачекај мало, морам да кријем ексклузиву Smile
Одговори

(31-10-2022, 12:10 AM)Бенито Пише:  
(30-10-2022, 09:17 PM)Chicot Пише:  
(30-10-2022, 09:15 PM)Mitic Пише:  
(30-10-2022, 08:58 PM)Chicot Пише:  
(29-10-2022, 10:51 PM)Бенито Пише:  Толико су то добро знали да су правили низ акција за хватање Драже Михаиловића и увек промашили где се налази.

Нису увек промашивали. Понекад, али то су најређе ситуације, су знали тачно у улицу где је. Неколико операција директно на Дражин штаб је евидентирано у декриптима. Са друге стране, исти декрипти откривају и како су Немци сазнали за то где се Дража тачно налази.

Да ли се у декриптима помиње војвода Раша Арсенијевић у вези са операцијом на Равну Гору?
Не сећам се, мислим да не. 
Помиње се бранденбург (специјалци) и начин како ће прићи и заробити Дражу.

Где га је, конкретно, нашао Бранденбург пук? 
Какве "тачне улице"? Дража Михаиловић није улазио у вароши за време рата. (Осим вероватно у Ивањицу, у априлу 1942). Али, то све није битно.
Дај то где су га лоцирали преко радио-депеша и напали директно на њега и Врховну команду.
Имам допис Лера за напад на Михаиловића, пролеће, април 1942. Где ће се користити специјалци за посебне задатке. 
Локација Михаиловића је утврђена сигурним извором. Итд.

Да дезипујем 150 фасцикли да тражим 10 дана баш ту поруку, превелики ми је посао за нешто што ћете видети и заборавити после два дана.
На страну што треба да поставим документ кога сам платио љуте паре, и треба неко да ми мазне и објави као свој. Нека..

За улицу сам мислио фигуративно бре. 7 сс је дошла тачно на место где је био пре тога Михаиловић у операцији Шварц. 

Пример 2 извештаја немачких прислушних станица о порукама Михаиловића. 

[Слика: dm-garda.png]

[Слика: dm-zujovic.png]

Само као илустрација, пошто ваљда мислите да измишљам.
Одговори

Постојали су методи, коришћени и код нас, за тачну локацију радио станица. Посебно уређаји за град, посебно за планинске услове. Ту се могло погодити и у којој је кући предајник.

Аутоматске станице у региону су могле да нађу локацију са прецизношћу од 30-40км. Онда би требало послати локалне екипе за гониометрисање у то подручје, које би могле да сниме са прецизношћу од око 1км.
За прецизније је морала посебна опрема.
Проблеми због рефлексије су постојали и граду и у планинским пределима.
Одговори

Наравно да не мислим да измишљаш.
Друго - нисам тражио да поставиш документ.
Разговарамо необавезно.
Треће - за Голију, април 42, сам знао да су били близу, јер су знали где је, из више разлога: легализовани четници међу којима је било крџалија, повећан промет британских авиона који бацали помоћ, затим то је период интензивне израде радио-станица, од којих је изразита већина била краткоталасна, а ваљда само две или три за дуге таласе, и тада су ваљда биле просте шифре, што рече Милослав... 
Али, опет те не разумем... Да ли су Немци ухватили директно поруке и тако сазнали где је Чича?
Кратко само ( не мора документ) ДА или НЕ.
За Шварц - исто.
Уопште, зато сам Ти и поставио питање....
Ако су све знали, како изјави њихов командант, како му нису пришли ни близу? 
На Голији су закаснили много, а и у Шварцу је био корак испред њих и изашао из ширег окружења и то са великом групом.
Зато питам, ако су све знали, ЗАШТО ГА НИСУ ЧАК НИ УГРОЗИЛИ, а камоли да су га заскочили?
ПС И нисам ни хтео да се мешам у Вашу полемику, него сам само прокоментарисао немачког обавештајног официра који је дао изјаву америчким истражитељима. 
Рек'о Шваба и то Американцу - па то је милион одсто тачно.  Сирома'
Одговори

Не знам зашто су закаснили. Тешко је покрити баш све на брдовитом терену. Ни комунисте када су много труда уложили да затворе обруч нису успели све да задрже, главоње су побегле.
Немци кажу да је Михаиловић побегао у италијанску окупациону зону и тако се спасао.- 42.
Да , имали су декриптоване поруке. Не кажем да им је то био једини извор, дојаве агената, љотићеваца.. али знали су из декрипата где је.
1 Брдска је требало да затвори правац са истока а ваљда 7 сс да дојури код колашина и заврши посао. Закаснили су. то за шварц-

Колико ја знам, били су му веома близу. Сваке године по једном макар. Има мало и до вештине Михаиловића и окружења.
Даље, ја никада нисам рекао да су увек и у сваком тренутку знали тачно где је, али имали су информације од четничке комуникације дефинитивно.

Шваба ни не греши много, с обзиром да прича о догађајима неколико година раније, вероватно из сећања.
Одговори

(31-10-2022, 01:24 AM)ватхра Пише:  Постојали су методи, коришћени и код нас, за тачну локацију радио станица. Посебно уређаји за град, посебно за планинске услове. Ту се могло погодити и у којој је кући предајник.

Аутоматске станице у региону су могле да нађу локацију са прецизношћу од 30-40км. Онда би требало послати локалне екипе за гониометрисање у то подручје, које би могле да сниме са прецизношћу од око 1км.
За прецизније је морала посебна опрема.
Проблеми због рефлексије су постојали и граду и у планинским пределима.

Тако је . То је оно што Енглези зову huff duff. Direction finding. Изузетно корисна техника у свету криптологије. 
Тако су током рата хватали промене, нове кључеве и на крају одређивали приоритете шта јурити.
Одговори

(31-10-2022, 01:43 AM)Chicot Пише:  Не знам зашто су закаснили. Тешко је покрити баш све на брдовитом терену. Ни комунисте када су много труда уложили да затворе обруч нису успели све да задрже, главоње су побегле.
Немци кажу да је Михаиловић побегао у италијанску окупациону зону и тако се спасао.- 42.
Да , имали су декриптоване поруке. Не кажем да им је то био једини извор, дојаве агената, љотићеваца.. али знали су из декрипата где је.
1 Брдска је требало да затвори правац са истока а ваљда 7 сс да дојури код колашина и заврши посао. Закаснили су. то за шварц-

Колико ја знам, били су му веома близу. Сваке године по једном макар. Има мало и до вештине Михаиловића и окружења.
Даље, ја никада нисам рекао да су увек и у сваком тренутку знали тачно где је, али имали су информације од четничке комуникације дефинитивно.

Шваба ни не греши много, с обзиром да прича о догађајима неколико година раније, вероватно из сећања.

Шико, наставите расправу која је изузетно занимљива.
Желим Ти успех са књигом. Нисам ни знао да је припремаш.
Што се тиче конкретних историјских догађаја у временском оквиру, могу Ти само рећи да су Немци или машили целе географске целине или су долазили тек када је Дража одавно отишао са тих терена. 
Сав терен Дражиног кретања ( осим Босанске Голготе) знам одлично, а знам и када је био, а када су Немци долазили.А поготово што су то само та два случаја које си поменуо.
Што се тиче Сутјеске, то су неупоредиве категорије. Не знам зашто то помињеш у овом контексту.
И имам једно конкретно питање:
Имаш ли неке немачке извештаје да су декриптивали поруке са станице Врховне команде за почетак септембра 1943. године?

ПС Мени би било много занимљивије да сазнам да ли су и како четници шпијунирала Немце.
Одговори

Ne znam. Ne secam se da sam naisao. Treba sve to naci u onolikom sarolikom materijalu. Bas treba pocetak septembra?
Одговори

Да, то је једина њихова акција када су му били близу.
Односно када је дошло до борбе Немаца са Дражом и његовим окружењем.
Одговори

Шико, једва чекамо ту књигу, срећно!
На основу депеша ВК или ма чијих Немци никад нису могли сазнати где је ВК и где је Дража јер се то никад, апсолутно никад, у депешама није помињало.
За Голију су претпостављали кер су уочили врло густ радио саобраћај. ВК је тада имала две радио станице, али на две локације, које су мењане, и ни једну код Драже. Никад радио станице нису биле у Дражиној близини, односно у близини ВК, јер се наравно знало да Немци укрштањем два прислушкивала могу да открију локацију. То смо иначе учили и у ЈНА (као извиђач, био сам и везиста).
Одговори

(31-10-2022, 02:43 AM)Бенито Пише:  Да, то је једина њихова акција када су му били близу.
Односно када је дошло до борбе Немаца са Дражом и његовим окружењем.

Да, тад је било густо, десант специјалаца на ВК. И мене занима како су знали где да ударе.
Септембар и октобар мене највише занимају, да видимо да ли су Енглези хватали оне силне депеше како их нападају четници.
Одговори

Нека јави Шико кад буде објављена књига. Стварно је тема изузетна.

Сад, што се тиче оног немачког обавештајног официра, он је заробљен и испитиван 1945. године, а публикација је написана 1950. или 1951. године. Могуће да је радио по сећању. А публикација је била у тајности све до 2014. године кад је декласификована. И ту се налазе неки општи подаци.

А "Немачка обавештајна служба", том 6, говори како су Немци имали у рукама преко 200 радиограма различите садржине кад је успело дешифровање четничке радио станице "506".

Ту се спомиње још једна четничка радио-станица која се налазила у околини Београда и која је била у вези са Врховном командом. И ту станицу су Немци пратили и из прислушкивања су се могле стицати подаци о устројству и раду ДМ. Али се не наводи шта је све дешифровано.

За "506" наводе да је имала сложену шифру и зато су дуже време скупљани радиограми како би провалили шифру.
Одговори

Сложени или дуплу? Инжењера Томашевића су ухапсили 1943.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним