Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(13-06-2023, 12:15 AM)Бенито Пише:  Е, мој Нимбусе... Многе тајне крију београдске куће.

Овде влада нека омерта?
ОК. Сам ћу... Син Панте Драшкића се звао Сретен. Није био безначајна личност. Али опет нешто измиче... Радио 1945 у МИП (како с ту одмах створио?), па га отерало због гоца, па тамо-вамо... "и Сретен и Муци волели жене". Ајде?
Пантин рођени брат Ђорђе, био тешки комуниста, али умро у логору 1945.
Ништа довољно да објасни благост Титову према Панти.
http://teatroslov.mpus.org.rs/publikacije/298.pdf
Одговори

Омерту је Коза Ностра преписала од Коминтерне.  Баја
Одговори

(13-06-2023, 02:06 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  
(13-06-2023, 12:15 AM)Бенито Пише:  Е, мој Нимбусе... Многе тајне крију београдске куће.

Овде влада нека омерта?
ОК. Сам ћу... Син Панте Драшкића се звао Сретен. Није био безначајна личност. Али опет нешто измиче... Радио 1945 у МИП (како с ту одмах створио?), па га отерало због гоца, па тамо-вамо... "и Сретен и Муци волели жене". Ајде?

Ђорђе Драшкић, Пантин брат, био је адвокат, резервни мајор, старешина ужичких сокола и истакнути учесник пуча 27. марта. Заробљен је у Априлском рату и интерниран у логор, где је и преминуо.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(13-06-2023, 05:36 PM)Перун Пише:  

Овде влада нека омерта?

Ђорђе Драшкић, Пантин брат, био је адвокат, резервни мајор, старешина ужичких сокола и истакнути учесник пуча 27. марта. Заробљен је у Априлском рату и интерниран у логор, где је и преминуо.

hvala na obavestenju ...ovo mi je vec od nekud veoma poznato...da li znate u kom logoru je bio tacno ... ti logori su razvrstani po brojevima i slovima.. *stalag* ...
hvala jos jednom...
Одговори

(13-06-2023, 05:36 PM)Перун Пише:  

Овде влада нека омерта?

У биографији Муција Драшкића (дао сам линк) пише (стр 24/25):

Цитат:Ne seća se da mu je deda tada pričao, ali je već morao znati za tu epizodu
porodične istorije Draškićevih: Dorđe, rođeni brat monarhiste Pante, bio je komu-
nista, komunistički poslanik u Skupštini 1921. Iako sasvim suprotnih političkih opre-
deljenja, živeli su u slozi. »Da li je ko šta kome prebacivao kad su bili nasamo, to ne znam.« (Dorđe Draškić
umreće januara 1945. u nemačkom zarobljeništvu, a Panta Draškić 1957.)
Одговори

pitanje za Vas...zeleo bih da procitam Vase misljenje...ako je komunizam u Srbiji instaliran prvenstveno sa zapada putem raznorazne pomoci(koja nije bila besplatna)....zasto su nasi drzavljani (Srbije odnosno FNRJ) gubili drzavljnstvo nase zemlje ako su...odlazili na zapad da zive...ta praksa je postojla od 1945 do...sedseset i neke godine....
sluzbeni glasnik je prepun tih ukaza o prestanku drzavljnstva ...
hvala na odgovor u....
Одговори

Нестаде ми негде одговор. Елем, ако сам "пратио на часу", овде је комунизам инсталирала Црвена армија. Ушли су без питања на територију међународно признате државе, Краљевине Југославије. Када су им предали Београд, одоше својим послом за Берлин.
Одговори

(14-06-2023, 08:40 PM)Драшковић Пише:  Нестаде ми негде одговор. Елем, ако сам "пратио на часу", овде је комунизам инсталирала Црвена армија. Ушли су без питања на територију међународно признате државе, Краљевине Југославије. Када су им предали Београд, одоше својим послом за Берлин.
pa...tu pricu na casu su pricali komunisti....to je tacno da je crvena armija pomogla titu ali je imala blagoslov sa zapada...cak sta vise neko govori i da su bili placeni sa zapada naravno nasim novcem da udju i pomognu titu...inace svrha ulaska crvene armije u srbiju bila je da odsece i unisti nemacku armiju E koja  se povlacila iz Grcke -ako sam ja dobro razumeo problematiku..u tome su delimicno uspeli...inace nisu bili zainteresovani za ulazak juzno od save i dunava ali su okolnosti bile takve da su usli...prvenstveno zbog armije E koja je bila u Grckoj.
sta mi se desilo da je se armija E povukla mnogo ranije iz Grcke i da su nemci napustili Srbiju ostaje da nagadjamo ali bi po mom uverenju partizani jako tesko pobedili u Srbiji bez crvene armije...
Одговори

Мени је Милослав отворио очи податком о паду Беча и "пробојем" сремског фронта. Совјети би у Београд свратили таман да су Немци били код Загреба, каква Грчка. Прочитај Стрељање историје пуковника Роберта Мекдауела. Немци нису имали коме да се предају на Балкану, па одоше натенане на линију тзв  сремског фронта. А да су нас савезници препустили црвенима, препустили су нас.
Одговори

Нешто се међутим питам: колико су пута савезнички авиони напали Немце и усташе на Сремском фронту, као што су нападали Лесковац, Ниш, Београд....?
Одговори

(14-06-2023, 10:11 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Нешто се међутим питам: колико су пута савезнички авиони напали Немце и усташе на Сремском фронту, као што су нападали Лесковац, Ниш, Београд....?
ja ne znam ali licno mislim ni jednom..smatrali su da balkan nije vise vazan...onog momenta kada su nemci napustili Rumuniju...
sremski front nije imao nikakav znacaj za saveznike...
a tito ga je koristio da bi na njemu streljao srpsku omladinu...i sada kada pogledate spomenike palim borcima za slobodu po selima u unutrasnjosti Srbije videcete da su 85/90% boraca tj.omaldine...stradalo na Sremskom frontu koji nikako nije bio znacajan iz razloga sto su sovjeti po severnom pravcu prema berlinu daleko bolje napredovali....
Одговори

(14-06-2023, 10:06 PM)Драшковић Пише:  Мени је Милослав отворио очи податком о паду Беча и "пробојем" сремског фронта. Совјети би у Београд свратили таман да су Немци били код Загреба, каква Грчка. Прочитај Стрељање историје пуковника Роберта Мекдауела. Немци нису имали коме да се предају на Балкану, па одоше натенане на линију тзв  сремског фронта. А да су нас савезници препустили црвенима, препустили су нас.

nemci nisu odsetali lagodno iz Srbije...bilo je opasnih borbi...sa crvenom armijom...partizani su tu bili beznacajni...situacija se smirila kada su nemci napustli kraljevo cacak i uzice aaa... sremski fron je bio gubiliste za srpsku omladinu...
Одговори

(14-06-2023, 10:11 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Нешто се међутим питам: колико су пута савезнички авиони напали Немце и усташе на Сремском фронту, као што су нападали Лесковац, Ниш, Београд....?

Савезничка стратешка авијација није дејствовала по фронту (осим у пар случајева у Француској где то није прошло како треба - погинуо је њихов генерал).

Током трајања Сремског фронта гађали су железничке циљеве у позадини - највише Славонски брод, Марибор и Загреб.
На Славонски брод и Марибор је бачена скоро иста количина бомби као и на Београд - око 2500 тона.
Одговори

(14-06-2023, 11:33 PM)ватхра Пише:  

Савезничка стратешка авијација није дејствовала по фронту (осим у пар случајева у Француској где то није прошло како треба - погинуо је њихов генерал).

Током трајања Сремског фронта гађали су железничке циљеве у позадини - највише Славонски брод, Марибор и Загреб.
На Славонски брод и Марибор је бачена скоро иста количина бомби као и на Београд - око 2500 тона.

Мени се чини да је немачка војска на Западном фронту претрпели тешке губитке од савезничке авијације. Или лажу на "Хистори"? Да ли је то била стратешка авијација или каква друга, ирелевантно је. У осталом, нећете ме убедити да стратешка авијација вија цивиле по ливадама и туче их из митраљеза, како су то савезнички авиони чинили у чувеном нападу на Лесковац.

Можда је на Београд и Загреб истоварена иста количина бомби, али је у случају Београда ватра била неупоредиво боље распоређена, тако да су ефекти у колатералној штети били десетинама пута успешнији. Негде сам чуо да је пракса током бомбардовања Србије била "тепих-бомбардовање"  - шта год то значило, што са Загребом није био случај.

Неким чудом, и поред страховитог савезничког стратешког бомбардовања железничких циљева у позадини, највише Славонског брода, Марибора и Загреба, Немци су се у повлачењу под борбом (као што знамо никаквог "пробоја Сремског фронта није било -то је само једна више конфабулација комунистичке историографије), без нарочитих тешкоћа повлачили тим правцима.

Зашто савезничка стратешка или било која друга авијација није нападала други део немачке колоне из Грчке, која се повлачила кроз Босну, и наместила се као глинени голуб на земљи, па макар при тим нападима страдао и неки партизански генерал, и све нацисте помлатила, ја још нисам нигде сазнао, нити сам наишао да се било који војно-историјски експерт којима обилујемо, бавио овом ефемерном дилемом.

Случај Лесковац међутим нема никаквог рационалног објашњења и не срамотите се покушајима аболиције виновника већег злочина од Гернике. Апсолутно око тога нема шта да се доказујемо.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним