(14-06-2023, 11:33 PM)ватхра Пише: (14-06-2023, 10:11 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Нешто се међутим питам: колико су пута савезнички авиони напали Немце и усташе на Сремском фронту, као што су нападали Лесковац, Ниш, Београд....?
Савезничка стратешка авијација није дејствовала по фронту (осим у пар случајева у Француској где то није прошло како треба - погинуо је њихов генерал).
Током трајања Сремског фронта гађали су железничке циљеве у позадини - највише Славонски брод, Марибор и Загреб.
На Славонски брод и Марибор је бачена скоро иста количина бомби као и на Београд - око 2500 тона.
Мени се чини да је немачка војска на Западном фронту претрпели тешке губитке од савезничке авијације. Или лажу на "Хистори"? Да ли је то била стратешка авијација или каква друга, ирелевантно је. У осталом, нећете ме убедити да стратешка авијација вија цивиле по ливадама и туче их из митраљеза, како су то савезнички авиони чинили у чувеном нападу на Лесковац.
Можда је на Београд и Загреб истоварена иста количина бомби, али је у случају Београда ватра била неупоредиво боље распоређена, тако да су ефекти у колатералној штети били десетинама пута успешнији. Негде сам чуо да је пракса током бомбардовања Србије била "тепих-бомбардовање" - шта год то значило, што са Загребом није био случај.
Неким чудом, и поред страховитог савезничког стратешког бомбардовања железничких циљева у позадини, највише Славонског брода, Марибора и Загреба, Немци су се у повлачењу под борбом (као што знамо никаквог "пробоја Сремског фронта није било -то је само једна више конфабулација комунистичке историографије), без нарочитих тешкоћа повлачили тим правцима.
Зашто савезничка стратешка или било која друга авијација није нападала други део немачке колоне из Грчке, која се повлачила кроз Босну, и наместила се као глинени голуб на земљи, па макар при тим нападима страдао и неки партизански генерал, и све нацисте помлатила, ја још нисам нигде сазнао, нити сам наишао да се било који војно-историјски експерт којима обилујемо, бавио овом ефемерном дилемом.
Случај Лесковац међутим нема никаквог рационалног објашњења и не срамотите се покушајима аболиције виновника већег злочина од Гернике. Апсолутно око тога нема шта да се доказујемо.