Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(12-03-2024, 08:40 AM)Vlad Alekš Пише:  Да се вратимо историји медицинске технике код Срба.
Видели смо да је први рендген апарат за графију у Србију донео Аврам Винавер.
Ко је донео међу Србе први електрокардиограф (ЕКГ)?

Можда др Павле Богдановић. Има и његова књига о електрокардиографији

https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjig...DIOGRAFIJE
Одговори

(12-03-2024, 09:38 AM)Mitic Пише:  
(12-03-2024, 08:40 AM)Vlad Alekš Пише:  Да се вратимо историји медицинске технике код Срба.
Видели смо да је први рендген апарат за графију у Србију донео Аврам Винавер.
Ко је донео међу Србе први електрокардиограф (ЕКГ)?

Можда др Павле Богдановић. Има и његова књига о електрокардиографији

https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjig...DIOGRAFIJE

Не.
Наш човек јесте био лекар, али је умногоме познатији по свом јавном ангажману. Није био класичан политичар, већ нешто што се може именовати синтагмом "политичар у ширем смислу". Био је једно време "на функцији", која је суштински била само симболична.
Ето, све сам вам рекао. Јок

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Професор Војислав Арновљевић можда

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(12-03-2024, 12:48 PM)sagus Пише:  Професор Војислав Арновљевић можда

Не.
Наш човек је, између осталог, био министар просвете.

Одговори

(12-03-2024, 01:19 PM)Vlad Alekš Пише:  

Не.

Онда је дефинитивно др Раденко Станковић.

Био је кардиолог и министар просвете.
Одговори

У целој српској историји постојала је само једна владарка - једна краљица.
А то је била...
Одговори

Јелена Анжујска, такође позната као Јелена Урошевић, супруга краља Уроша I и мајка краља Драгутина. Након смрти свог сина, она је владала као регентка за свог унука краља Милутина

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(14-03-2024, 02:38 PM)sagus Пише:  Јелена Анжујска, такође позната као Јелена Урошевић,  супруга краља Уроша I и мајка краља Драгутина. Након смрти свог сина, она је владала као регентка за свог унука краља Милутина

Тачније Јелена Сремска, јер многи погрешно је називају Анжујска.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Нетачно.
Краљица која је миропомазана. Дакле била владар, суверен.
Ако гледамо тако, онда је ту и кнегиња Милица, па царица Јелена итд.
Одговори

(14-03-2024, 03:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нетачно.

Јелена Котроманић, краљица Босне?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(14-03-2024, 03:43 PM)Шумадинац Пише:  
(14-03-2024, 03:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нетачно.

Јелена Котроманић, краљица Босне?

Тако је. Краљица Срба Босне, Приморја, западних страна, итд.
Одговори

Општа је пропаганда како се лепо живело у време друга Тита. А управо у то време, у једној области књижевности, а то је афористика, настала су највећа уметничка достигнућа у овој форми књижевности, у којима се на бритак и тачан начин описивала сива збиља брозовског режима.
Изаберите афоризам неког српског или југословенског афористичара из тог периода који је најбоље описао Брозову Југославију.
Одговори

(17-03-2024, 11:38 PM)Бенито Пише:  Општа је пропаганда како се лепо живело у време друга Тита. А управо у то време, у једној области књижевности, а то је афористика, настала су највећа уметничка достигнућа у овој форми књижевности, у којима се на бритак и тачан начин описивала сива збиља брозовског режима.
Изаберите афоризам неког српског или југословенског афористичара из тог периода који је најбоље описао Брозову Југославију.

"Тек када је отац умро, испоставило се да нам је јебао матер."

Одговори

(12-03-2024, 02:36 PM)Mitic Пише:  
(12-03-2024, 01:19 PM)Vlad Alekš Пише:  

Не.

Онда је дефинитивно др Раденко Станковић.

Био је кардиолог и министар просвете.

Тако је.
Раденко Станковић је школске 1922/23 био у САД, одакле је и донео први електрокардиограф. Сви ми смо одрадили, барем као пацијенти, један ЕКГ и знамо како изгледа тај уређај. Апарат који је донет у нашу државу пре више од 100 година био је огроман, пацијент је морао да држи обе ноге и леву руку у некаквим кофама са водом, тако да је Раденко изгледао попут каквог електричног алхемичара.
Иначе, Раденко је био богат и успешан човек, али га срећа није дуго пратила. Као и за многе друге Србе, за њега је окупација 1941. представљала почетак краја. Његова позната вила у Чортановцима се тада нашла у НДХ, а након "ослобођења" је национализована. Он лично је вероватно био у различитим облицима интернације почевши од 27. марта, да би живот скончао после дуге робије у неком од титових казамата. Да ли је пуштен да умре на слободи или не, од мањег је значаја.
У данашње време ЕКГ се може одрадити на паметном телефону, можда чак и на паметном сату - нема више електричних алхемичара. Вила у Чортановцима је, након попришта баханалија и оргија тита, леке и крцуна, постала место за "Шекспир фестивал". Ову кратку причу о Раденку Станковићу бих окончао како и приличи:

"Life’s but a walking shadow, a poor player 
That struts and frets his hour upon the stage 

And then is heard no more. It is a tale 
Told by an idiot, full of sound and fury, 
Signifying nothing."

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Pavle, sagus, 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним