Заврши се серија. То је то.
Сцена иде овако у последњој епизоди: Састају се браћа Илија и Сретен који је у партизанима. И Илија пита: "Зар ви комунисти верујете у Бога?", а Сретен одговара: "Верујемо у Бога на небу и комунизам на земљи".
У реду, некад је Карл Маркс био хришћанин и признао Христа за свог Спаситеља, али је касније имао другачији однос према свом Богу.
Цитат:
"Атеизам се дефинише као веровање у непостојање Бога и других духовних бића, а самим тим овом дефиницијом тешко би се могао означити и окарактерисати Карл Маркс као атеиста, иако комунизам и комунистичке партије се залажу за атеизам као суштински део свог оквира. Маркс је опозвао Хришћанство и изненада се појавио нови Маркс у складу са својим списима и песмама где је изразио снажну жељу да се освети Богу: „Желим да се осветим Ономе који влада изнад нас“ (Маркс, 1837).
--------------------------------------------------------
Већ се показало да Маркса не можемо дефинисати као атеисту, пошто је признаваo Божје постојање, па из ког разлога је користио атеизам као централни део комунистичког друштва? Одговор би могао бити спекулативан, али Марксова намера да изгради трон изнад Бога личи на Луциферову жељу (Исаија 14:12-14), где је покренуо духовни рат против Бога како је описано у библијском Светом Писму:
„Рекао си у свом срцу,
узнећу се на небеса;
Ја ћу подићи свој престо
Изнад звезда Божијих (...)”
Исте године, новембра 1837, Маркс пише свом оцу да је пала завеса, а његово уверење да морају бити постављени нови богови (Маркс, 1837), тицало се његовог оца који је био хришћанин и до тада је такође видео Маркса као декларативног хришћанина. У предстојећим песмама и списима Маркс је почео да излаже веровање у ђавола, углавном у његовој песми „Бледа девојка“, где директно наводи да је његова душа која је припадала Богу, као изабраном паклу, а тиме и Ђаволу:
„Тако, рај који сам изгубио,
Знам то добро.
Душа моја, једном верна Богу,
Изабрана је за пакао.”
https://www.arcjournals.org/pdfs/ijps/v9-i1/3.pdf
Извор: Francisco Batista, "Karl Marx’s Struggle with God: the Destruction of Christianity", International Journal of Political Science (IJPS), Volume 9, Issue 1, 2023, стр. 17-32