Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића

Odgledao dve epizode, utisci su mi pomešani, ocena je dovoljna(2).Nakon serije Ravna Gora očekivanja mi i nisu bila velika. Jednostavno serija je urađena da se uzme lova sa korišćenjem jedne teme koja je izrazito zanimljiva. A ipak i pored velike love i korišćenje specijalni efekata, dobrih i autentični kostima i naoružanja, sama radnja je ipak amaterska i to po prilično... Jedna scena meni bode oči najviše, Dražin štab prikazan je kao skup izviđača-gorana, sedi vojska na livadi i pored usamljene kućice, sve mi se čini da tako u stvarnosti 44godine nije bilo, gotovo sam siguran da nije. Šteta, velika šteta.
Одговори

Да, радња серија је монотона или једнолична.

Постоје две сцене које су ми биле добро одрађене: сцена кад се спушта авион по први пут и сцена кад Илија узјаше коња након буђења из коме.
Одговори

Ја сам гледао филм и баш је деловао много боље од претходно снимљене "Равне горе". Наравно да је било доста промашаја и није могло да се одступи од главних комунистичких наратива али је занатски био много боље урађен. 
Одлична глума, добри ефекти. Велики помак у овој тзв. држави, па и за Бајића.
Али онда серија губи на квалитету до границе непрепознавања колико видим по коментарима.
Како се мени чини:
1) Филм снимљен иоле пристојно, сад има приказивање по Америци где је добро примљен посебно због тематике. Дијаспора задовољна.
2) Серија снимљена за приказивање на РТСу, где ће народ и даље да гледа четнике у најгорем руху. Служба задовољна.
Одговори

Има и неких техничких грешака, неко је приметио да амерички авијатичар са сломљеном ногом држи штаку на погрешној страни... Или понашање статиста у позадини : сељанка сипа празну канту воде... Кад певају "Цојле, Манојле" статисти делују неуверљиво, један баца капу у вис, други весели, али види се да нема спонтаности, све по команди. Са статистима треба радити, то су неке основне ствари. Кад равнају земљу спремајући писту довољно је и летимично погледати на двојицу тројицу ближе камери како само "одрађују" задато, као да се то на екрану не види, а види се .... У једној од првих сцена, док Јовићи седе на трави у тренутку када угледају авион изнад глава, Жарко Лаушевић гледа у једну страну горе, а млади Илија који стоји насупрот Лаушевићу гледа супротно горе ....
Одговори

У петој епизоди, сазнајемо какви су четници као војска. И то из уста лика генерала Михаиловића.

Он отприлике каже овако: "Мора се престати са самовољом и анархијом, раде како хоће, вршљају, сами пресуђују, Миладин Бркић је пустахија и луд човек који заводи терор сопственом народу у Драгачеву".

Плус, Коста Јовић пита Раковића: "Чија сте ви војска"?

Миладин Бркић има чудан разговор са свештеником у цркви.

А хватају га док је био у пољском тоалету. У ствари, он је изашао из тоалета, па га тад хватају.
Одговори

Врховна Команда ЈВуО у Серији "Ваздушни Мост", изгледа као разуларена Банда Пијандура и Кољача ,ни у време Ћопавог Бравара ,Четници нису били тако лоше приказани,бар не Дража и његов "Штаб"!!! Јок
Одговори

Заврши се серија. То је то.

Сцена иде овако у последњој епизоди: Састају се браћа Илија и Сретен који је у партизанима. И Илија пита: "Зар ви комунисти верујете у Бога?", а Сретен одговара: "Верујемо у Бога на небу и комунизам на земљи".

У реду, некад је Карл Маркс био хришћанин и признао Христа за свог Спаситеља, али је касније имао другачији однос према свом Богу.

Цитат:

"Атеизам се дефинише као веровање у непостојање Бога и других духовних бића, а самим тим овом дефиницијом тешко би се могао означити и окарактерисати Карл Маркс као атеиста, иако комунизам и комунистичке партије се залажу за атеизам као суштински део свог оквира. Маркс је опозвао Хришћанство и изненада се појавио нови Маркс у складу са својим списима и песмама где је изразио снажну жељу да се освети Богу: „Желим да се осветим Ономе који влада изнад нас“ (Маркс, 1837).

--------------------------------------------------------

Већ се показало да Маркса не можемо дефинисати као атеисту, пошто је признаваo Божје постојање, па из ког разлога је користио атеизам као централни део комунистичког друштва? Одговор би могао бити спекулативан, али Марксова намера да изгради трон изнад Бога личи на Луциферову жељу (Исаија 14:12-14), где је покренуо духовни рат против Бога како је описано у библијском Светом Писму:
„Рекао си у свом срцу,
узнећу се на небеса;
Ја ћу подићи свој престо
Изнад звезда Божијих (...)”

Исте године, новембра 1837, Маркс пише свом оцу да је пала завеса, а његово уверење да морају бити постављени нови богови (Маркс, 1837), тицало се његовог оца који је био хришћанин и до тада је такође видео Маркса као декларативног хришћанина. У предстојећим песмама и списима Маркс је почео да излаже веровање у ђавола, углавном у његовој песми „Бледа девојка“, где директно наводи да је његова душа која је припадала Богу, као изабраном паклу, а тиме и Ђаволу:

„Тако, рај који сам изгубио,
Знам то добро.
Душа моја, једном верна Богу,
Изабрана је за пакао.”

https://www.arcjournals.org/pdfs/ijps/v9-i1/3.pdf

Извор: Francisco Batista, "Karl Marx’s Struggle with God: the Destruction of Christianity", International Journal of Political Science (IJPS), Volume 9, Issue 1, 2023, стр. 17-32
Одговори

Значи, срећу се браћа Илија и Сретен. И Сретен му каже где ће да га чека, па да пођу заједно да траже Мирка.

И из серије произилази да је Илија отишао у партизане. Барем сам тако ја видео.

Порађа се Миркова жена и каже: "Ако се роди женско, знате шта треба да радите". А шта треба да се ради? Да се дете угуши, јер је пре девет месеци прошао турски ага и искористио "право прве брачне ноћи". Али и овоме је говорио форумаш Горски штаб 52.

Плус, на порођају, свекрва каже да је по њеном, не би се рађали синови, јер би стасавали за пушку и ишли у рат да гину.

Због ове реченице и још неких делова, ова серија се може окарактерисати као породична, љубавна и антиратна драма.
Одговори

Изгледа да је за једну сцену Радош Бајић нашао инспирацију у књизи "Истина о Калабићу" гдина Милослава. Могуће, не знам сигурно.

Тачније, у фотографији на којој Никола Калабић грли жену.

Нешто слично се дешава у овој последњој епизоди. Долази жена код Николе Калабића да га замоли да јој пусти сина из војске, јер син треба да се вери. И чим га Никола пусти, жена љуби руку Николи Калабићу.

Могуће да је Бајић видео ту фотографију или како иде по оној филмској, свака сличност са стварним ликовима и догађајима је случајна.
Одговори

Никада у нашој кинематографији;
-Обичан човек,са својом породицом,кога маестрално глуми Лаушевић није лепше приказан.Забринут,брижан,свестан околности.Антикомуниста и поштовалац Чиче.Одлична поставка,и подела улога.

-Калабић,по први пут у кинематографији позитиван.Брине о свима,враћа мајци сина који се жени,грди га јер се лоше обраћа мајци.Добар старешина.Никад пре ове серије то није било.Чињеница.

-Село сјајно приказано.Вредни,радни људи,хоће да помогну пилотима,спремни на сарадњу.Комплетно равногорски оријентисано.

-Раковић,Вучковић,па и Дража,добра глума,сјајни карактери,добри дијалози итд.

Четници штите народ,народна су војска,разбијају Немце...

Много позитивних коментара,јако гледана серија.И тек ће бити јер ће је репризирати 100 пута.

Наравно има и мана.Али су оне ефемерне,и не делују на укупан утисак.

Рачунамо,да се овде ником на форуму не свиђа,ал' мало нешто лоших коментараSmile
Значи и овде има позитивних утисака.
Е,онда можете мислити код обичног света,ван ове теме.

По свему судећи чека се спектакл о Дражи .
Одговори

(24-03-2024, 09:06 AM)Бесеровић Пише:  Врховна Команда ЈВуО у Серији "Ваздушни Мост", изгледа као разуларена Банда Пијандура и Кољача ,ни у време Ћопавог Бравара ,Четници нису били тако лоше приказани,бар не Дража и његов "Штаб"!!! Јок

Битно је да Калабић натеже ракију у свакој сцени. Још да му партизанија с Равне Горе (???) донесе неко пиле и све је по давно устаљеном колосеку. Сирома'

Заиста презиру Калабића. Комунисти а нарочито се данас истичу Новосрби, бивши титовци.
Одговори

Стварно се може видети Калабић у две или три сцене како натеже ракију. Једино у овој последњој епизоди су извукли ствар и направили су од њега команданта. Саслушава жену домаћицу и прекорева војника, тј. њеног сина. Режисер је споменуо ту сцену. И Калабић је први пут позитиван лик у филму "Опкољени".

Лик Звонка је најбоље представљен. А Миладин Бркић је посебна прича.

А дијалози уопште нису добри. И лоше су у неким деловима преводили са енглеског на српски и обрнуто.

Више пута српски домаћини кажу како им није драго што су Американци ту и што треба да их чувају. Чак и један амерички пилот каже да смо ми овде гладовали кад се срећу са Едвардом.

Технички, филм је доста добро урађен, али питање је ово остало. Утисци варљиви. И филм је можда боље испао него серија.
Одговори

(25-03-2024, 09:38 AM)Mitic Пише:  Стварно се може видети Калабић у две или три сцене како натеже ракију. Једино у овој последњој епизоди су извукли ствар и направили су од њега команданта. Саслушава жену домаћицу и прекорева војника, тј. њеног сина. Режисер је споменуо ту сцену. И Калабић је први пут позитиван лик у филму "Опкољени".

Лик Звонка је најбоље представљен. А Миладин Бркић је посебна прича.

А дијалози уопште нису добри. И лоше су у неким деловима преводили са енглеског на српски и обрнуто.

Више пута српски домаћини кажу како им није драго што су Американци ту и што треба да их чувају. Чак и један амерички пилот каже да смо ми овде гладовали кад се срећу са Едвардом.

Технички, филм је доста добро урађен, али питање је ово остало. Утисци варљиви. И филм је можда боље испао него серија.

Све се мислим да су пили лимунаду и продужени с' млеком Јок

Вучковић одличан,Раковић сталожен командант,храбар,веран Чичи,добар са народом.Борбе против Немаца и партизана реалне,војска приказана као храбра.
Неке сцене шаљу јасну симболику:угашена свећа,хармоника која лети и пада,црни коњ након погибије брата.
Технички,јако квалитетно,камера прецизна,кадар оштар и брз.Светло је лоше,тамно је бар по мени.
Пејзажи,сценографија,костими,све добија прелазну оцену.
Жарко Лаушевић сјајан,доста млађих глумаца је добило прилику.

Велики корак напред.

Тешко је признати,ал је тако.
Одговори

A где нађоше Рачићу ону наранџасту браду?
Оно у штабу кад седе, заиста лоша сцена.
Дражу су скроз промашили и по изгледу и по држању.
Вучковић и Раковић су заиста лепо приказани, па на крају чак и Калабић. Сцена у штабу кад Калабић каже нешто у смислу нећу вас изневерити, ко у филму бој на косову кад Милош Обилић нешто слично изговара....случајност ?
Она сцена кад мајка моли за сина инспирација је сигурно у оној фотографији коју смо имали први пут да видимо овде на форуму и у Самарџићевом филму о Калабићу.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним