(28-05-2024, 12:41 AM)Бенито Пише: Има ту још један ВЕЛИКИ проблем, који ће ретко ко од наше елите уопште и поменути, јер је можда и највећи у читавој нашој модерној историји, а сада се, чини ми се, устостручава и нико га не износи на светлост јавности, него се толико крије, да је кетманство попримило размере опште епидемије.
Познато је да су Срби најзападнији православни народ. Познато је да су, поред наравно сопствене храбрости и умешности, за слободу коју су остварили имали ипак и нешто помоћи из Европе. Чак и из Аустрије, па и Аустроугарске. Да не говоримо о западној Европи. Познате су и многобројне и вишеслојне везе Срба са политичким Западом, и то заиста у најразличитијим могућим релацијама. Познато је и да су Срби своју модерну државност градили према узорима политичког Запада, а понајвише су од тих узора користили демократију. И тако даље....
Са друге стране, то је одувек изазивало двојство у политичким поступцима, културном развоју и дуалитету у карактеру становника. Ово је посебно постало видљиво кад је овладао комунизам, за који је синоним био СССР, односно Руси, како се то овде одвајкада говорило. Све је то Србе још више терало према Западу, поред пропаганде о "европским вредностима" која је стална, премоћна и готово монополизована у свим европским земљама, а у Србији, Босни, Црној Гори и Маћедонији подигнута на ниво култа.
Све је то неупитно било део и наше културе, али пре свега политике наших "елита" од 1990. године, поготово је дуго и Русија ишла тим током.
Међутим.....
Написао сам, чини ми се, тамо на теми о рату у Украјини, али да поновим овде. Мислим да се нигде толико као у Србији, нигде у свету, није толико спекулисало шта је ратни циљ Русије у овом рату. Свакакве смо анализе чули, нема ко се није изређао од српске елите, да Србима заправо сакрије прави циљ Руске федерације у рату у садашњој Украјини, а за даље ћемо видети како ће се та територија називати.
Прави ратни циљ Русије био је (видећемо и да ли ће остати) - Раскид са Западом! То је невероватно велики, грандиозни, а можда и превише алав циљ. Али, колико се до сада види, изгледа да им је успело. Макар за сада.
Поставља се онда кључно питање за српску политичку елиту - парадоксално или можда не - исто оно питање које је постављено као темељ Косовског завета:
Коме ће се Срби царству приволети?
Русима је, и поред огромне територије коју поседују, на којој се налазе никада довољно схваћена богатства, тешко да остваре један такав циљ.
А шта онда тек рећи за Србе, који су деценијама, да не кажемо вековима, своју државност стицали и стварали у извесном дослуху, у савезима и непријатељствима, са том и таквом Европом?
Другим речима, да ли ми у глави уопште схватамо пред каквом смо ми дилемом?
Сигуран сам да наша политичка, па и општа културна елитна јавност, врло добро зна о чему се овде ради, и да је изабрала кетманство као начин да се изађе из целе ситуације. Међутим, подсетићу и да је Часлав Милош који је и смислио овај израз сматрао да кетманство има само један излаз, а то је - нестајање.
ПС не знам да ли сам се довољно добро изразио и написао оно што размишљам, али се надам да сам бар донекле био јасан.
Будући да свака реч може бити само обична маска која може добро да маскира право значење, замолио бих те да разјасниш.
Шта значи "раскид са Западом"? Да ли можеш да наведеш експлицитне примере?
Шта значи реч "кетман"? Знам да је Милош тај израз употребљавао у Заробљеном уму, али авај, наведи експлицитне примере у вези са темом.
Суштински, слажем се са тобом у вези са главним ратним циљем Русије. Смисао освојених територија у бившој ССР Украјини није иманентан, трансцедентан је.
Цивилизација Запада је луциферска, кратко речено. Након одласка у шизму, сада се налазе у стадијуму сатанизма. Будући да поседују оружја за масовно уништење, то лако може довести до апокалипсе. Многи велики светски мислиоци су писали о цивилизацији Запада, а ја бих посебно издвојио један есеј Карла Густава Јунга. Генијални психијатар из домена комплексне психологије и колективног несвесног је вероватно најкомпетентнији за ову тему.
И на крају, али не и најмање битно, да ли си гледао цртани филм "Маша и медвед". Сплетом околности, ја сам тај цртани филм редовно пратио пре десетак година. Маша и њен другар Медвед живе у природи, у Сибиру, здравим "сеоским" животом. Не, није гулаг у питању. Медвед је заљубљен у медведицу. Посебно бих нагласио да није заљубљен у другог медведа, или у јарца, или у дрво. Није геј, није небинаран, није транс, већ је традиционални и старински мужјак медведа. Показује елементе јунаштва, али и чојства. У тренуцима доколице играју шах. У посету им долази Панда, трансибирском железницом директно из Кине. И да не набрајам даље... 2016. године поменути анимирани филм избија на треће место по броју прегледа на јутјубу. Тренутно је вероватно међу првих 10 најгледанијих, са више од 4,5 милијарди прегледа.
Били смо мали, али авај, сви памтимо СССР као "империју зла", која је остваривала тријумф своје воље голом силом. Тенком, авионом, атомском бобом и војничком чизмом, напослетку. Данашња, Путинова Русија, није таква. Ако је царска Русија била теза, а бољшевичка антитеза, онда је ова садашња Русија - синтеза. Руси су схватили да се главна битка води на пољу културе, а да су оружане борбе само шлаг на торту. Ови данашњи клинци би употребили израз "мека моћ".
Шта ја заправо хоћу да кажем? Лењин је рекао да је филм најважнија уметност. То је потпуно погрешно. Најважнија уметност је цртани филм. Будућност припада ономе ко успе да сачини најпопуларнији цртани филм.
А чињеница да је Русија остварила добре односе са Никарагвом, где је вероватно поставила своје хиперсоничне ракете са бојевим главама са нуклеарним пуњењем представља само шлаг на торту. То су дозволили и дозвољаваће неки нови клинци који су гледали праве цртане филмове на јутјубу.