Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

"Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."

Извор: Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284
Одговори

(03-01-2025, 08:13 PM)Митић Пише:  
(03-01-2025, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, Вреде је учествовао у комбинацији Нојбахера и Вајкса да окрену Врховну команду Вермахта условно речено у корист Срба. У том смислу послали су низ лажних извештаја Берлину. Објавио сам их у Дражи, 4. том. Овај Вредеов је један у низу. Нојбахер је од првих дана имао ту идеју о ''националној армији''- практично да од четника створи љотићевце. Нојбахер је пустио Дражину жену Јелицу са Бањице, привремено је ублажио стрељања ДМ талаца, а онда је послао агенте да траже састанак са Дражом. Када је код Драже стигла та вест, преко Комарчевића, он му је писао: ''Немам ја шта да преговарам са Нојбахером. То сте могли и сами да закључите''. А Јелица се у међувремену склонила код четника.
Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. Неколико седмица касније, с доласком Мекдауела, почеће преговори са Немцима о предаји свих њихових јединциа на Балкану.
Можеш ли да ми пошаљеш цитат, са тачном фуснотом?
Дакле, прича је скроз другачија од овога што тврди Ватра, тј. од комнуистичке пропаганде из доба социјализма.
П.С.
Да, наравно да су имали браде, јер је Нешко Недић постављен за команданта фронта на Морави, код Трстеника, а Рачић и Калабић су отишли.

Фуснота би овако изгледала:

Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284.

Књига се налази на сајту archive.org

https://archive.org/details/againsttwoev...2/mode/2up

https://archive.org/details/againsttwoevils00herw

Постоји само опција да се књига изнајми на 14 дана, али пре тога треба бити регистрован на сајту. Колико се сећам, регистрација је бесплатна.

А превешћу овај део о коме ми дискутујемо, па ћу да поставим превод на форум.

У реду, хвала!
Одговори

(03-01-2025, 09:19 PM)Николај Пише:  
(03-01-2025, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2025, 06:59 PM)Митић Пише:  Ово су принтскринови из Битенфелдових мемоара, и то стр. 282, 283, 284.

Само наводи да су били разговори у Тополи (неутрална територија) и да су Дражини команданти (не наводи им имена) тражили да им Немци предају опрему како се ови буду повлачили из Југославије. А заузврат четници неће нападати Немце током повлачења.

Од тога ништа не би било, Хитлер би се томе противио. И на крају, ништа није ни било. А Битенфелд је свестан да би се та немачка опрема користила како је Дража замислио у борби против Руса, Тита и Немаца.

Плус, Битенфелд наводи да су команданти били жилави и да су носили браде. А Нешко Недић није имао браду.

Вреде је мало више нафиловао ону забелешку, ваљда да би одобровољио Нојбахера.

Нема никаквог спомена да се прави национална армија, нити да се прави споразум за борбу против комуниста.

А фотографија је из удбине лабораторије да би се на сваки могући начин оклеветали четници.

Међутим овај Битефелдов извештај је скроз у духу тога времена. 

Ово су послератни мемоари.

ОК, али подудара се са документима из тога доба. За разлику од Нојбахерових бајки.
Одговори

(03-01-2025, 09:49 PM)Митић Пише:  "Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."

Извор: Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284

Значи било је преговора са Њемчурама на Опленцу....

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

И слажем се са гдином Милославом да је у духу времена ово што пише Битенфелд.

А то се може видети кроз један документ из Британског архива. То је документ америчке обавештајне службе ОСС-а. На документу стоји да је 29. август 1944. био датум информације, а на самом документу стоји печат са датумом 15. септембар 1944.

Да парафразирам:

"Дана 27. августа су извесни бугарски официри имали састанак са Дражом. И рекли су му да се бугарске трупе повлаче према својим границама у складу са наређењима Савезника и притом очекују да уђу у борбу са Немцима. Бугари су тражили од Драже да им олакша повлачење, а Дража је покушао од њих да испреговара предају целог бугарског наоружања Националистима (четницима, моја примедба). Преговори нису успели, а утисак је био тај да Дража извуче корист из ове ситуације."

Сасвим је логично да је ово истo покушано са Немцима, као што је Дража покушао са Бугарима.
Одговори

(03-01-2025, 10:14 PM)Шумадинац Пише:  
(03-01-2025, 09:49 PM)Митић Пише:  "Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."

Било је са свима.
Јел си знао за састанак Баћовића и Ђиласа1943?
Одговори

Ма јасно, преговори између зараћених страна су били у свим ратовима. Преговори и сарадња није исто. То Ватхра никако неће да схвати. Није ми познат састанак Баћовића и Ђиласа '43. Може нешто више о томе?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-01-2025, 12:04 PM)Шумадинац Пише:  Ма јасно, преговори између зараћених страна су били у свим ратовима. Преговори и сарадња није исто. То Ватхра никако неће да схвати. Није ми познат састанак Баћовића и Ђиласа '43. Може нешто више о томе?

Значи, ниси читао Дражу 2. Баја
Одговори

(04-01-2025, 02:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-01-2025, 12:04 PM)Шумадинац Пише:  Ма јасно, преговори између зараћених страна су били у свим ратовима. Преговори и сарадња није исто. То Ватхра никако неће да схвати. Није ми познат састанак Баћовића и Ђиласа '43. Може нешто више о томе?

Значи, ниси читао Дражу 2. Баја

Није читао ни Дражу 1.
Какви црни 2, ко ће да стигне дотле....
Одговори

(04-01-2025, 11:33 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2025, 10:14 PM)Шумадинац Пише:  

Било је са свима.
Мислите на састанак Ђиласа и немаца у Вакуфу колико ме памћење служи, или и ја нисам прочитао Дражу 2 Кидање
Одговори

Не, Ђилас - Баћовић.
Одговори

Добар је превод, осим једне ствари - где си превео "Михајловић је предложио" и "Михајловићев сан" треба уствари да стоји "михаиловићевци су предложили", "сан михаиловићеваца".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(04-01-2025, 04:33 PM)Николај Пише:  

Добар је превод, осим једне ствари - где си превео "Михајловић је предложио" и "Михајловићев сан" треба уствари да стоји "михаиловићевци су предложили", "сан михаиловићеваца".

Тако је. То је у правом контексту.
Одговори

(04-01-2025, 11:33 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(03-01-2025, 10:14 PM)Шумадинац Пише:  Значи било је преговора са Њемчурама на Опленцу....

Било је са свима.

Почетком јула 1943. је одржан састанак поручника Добрице Ђукића и Милована Ђиласа, где је Ђилас рекао да би волео да разговара са Баћовићем.
Значи дошло је након тога до састанка Баћовића и Ђиласа?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним