Поруке: 6,671
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,685
"Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."
Извор: Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284
Поруке: 14,499
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
(03-01-2025, 09:49 PM)Митић Пише: "Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."
Извор: Hans von Herwath with S. Frederick Starr, "Against two evils", Rawson, Wade Publishers, Inc. New York, First Edition 1981, стр. 283-284
Значи било је преговора са Њемчурама на Опленцу....
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 6,671
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,685
И слажем се са гдином Милославом да је у духу времена ово што пише Битенфелд.
А то се може видети кроз један документ из Британског архива. То је документ америчке обавештајне службе ОСС-а. На документу стоји да је 29. август 1944. био датум информације, а на самом документу стоји печат са датумом 15. септембар 1944.
Да парафразирам:
"Дана 27. августа су извесни бугарски официри имали састанак са Дражом. И рекли су му да се бугарске трупе повлаче према својим границама у складу са наређењима Савезника и притом очекују да уђу у борбу са Немцима. Бугари су тражили од Драже да им олакша повлачење, а Дража је покушао од њих да испреговара предају целог бугарског наоружања Националистима (четницима, моја примедба). Преговори нису успели, а утисак је био тај да Дража извуче корист из ове ситуације."
Сасвим је логично да је ово истo покушано са Немцима, као што је Дража покушао са Бугарима.
Поруке: 14,499
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
Ма јасно, преговори између зараћених страна су били у свим ратовима. Преговори и сарадња није исто. То Ватхра никако неће да схвати. Није ми познат састанак Баћовића и Ђиласа '43. Може нешто више о томе?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
(03-01-2025, 09:49 PM)Митић Пише: "Каштринг је одмах отишао у Потсдам. Уверен да нема ништа од беспосленог седења у Београду, оберучке сам пристао да пратим капетана принца Карла Вредеа у експедицији да посети Михајловићеве команданте у Тополи, некадашњој летњој резиденцији српских краљева, сада на „ничијој територији” ван контроле немачких снага, где сам могао да се осећам безбедно. Михајловић је у нашим разговорима предложио да им немачка војска преда опрему приликом повлачења из Југославије. Заузврат, били су спремни да обуставе акцију током немачког повлачења. Морали смо да им кажемо да ће се Хитлер сигурно супротставити њиховом плану. Сан Михајловића о истовременом отпору Русима, Титу и Немцима био је донкихотски, а недостатак опреме није помогао. Њихови официри били су жилави и чврсти, брадати због месеци боравка у планинама, али одличног расположења. Нису успели да добију никакву подршку од Немаца који су се повлачили. У мају 1944. су их и савезници напустили у Титову корист."
Добар је превод, осим једне ствари - где си превео "Михајловић је предложио" и "Михајловићев сан" треба уствари да стоји "михаиловићевци су предложили", "сан михаиловићеваца".
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године