Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(05-03-2025, 03:48 PM)Бенито Пише:  Ко је био директор Центра за стратегијска истраживања ЦИА у Вашингтону, 1991. године, у тренутку када је почео распад бивше Југославије?

Можда Роберт Гејтс.
Одговори

(05-03-2025, 04:39 PM)Митић Пише:  
(05-03-2025, 03:48 PM)Бенито Пише:  Ко је био директор Центра за стратегијска истраживања ЦИА у Вашингтону, 1991. године, у тренутку када је почео распад бивше Југославије?

Можда Роберт Гејтс.
Не.
Одговори

(05-03-2025, 05:20 PM)Бенито Пише:  
(05-03-2025, 04:39 PM)Митић Пише:  

Можда Роберт Гејтс.
Не.
Др Петар Сјеклоћа. Србин из Црне Горе.
Са њим на вези био је врх КОС-а. 
Поред њега, још четворица генерала америчке војске српског порекла било је на високим дужностима у Пентагону, почетком рата 1991. године.
Сви су били у контакту са актерима у Југославији.
Проћи ће, наравно, много времена док се буде сазнала природа тих контаката.
Одговори

(05-03-2025, 12:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Помножи са два, јер је онда лебац био кило, а сад је пола кила.

У хлеб се разумеш, а у Румунке и Влајне слабо, а? Баја
Управо због тога сам неколико пута и нагласио да је у питању "ред величине". Битан је експонент, а не основа или коефицијент.
Али хајде да те послушам. Квадратни метар је вредео у тој купопродаји целих 2 пута 10 на 4-ти евра.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(06-03-2025, 10:10 AM)Vlad Alekš Пише:  
(05-03-2025, 12:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Помножи са два, јер је онда лебац био кило, а сад је пола кила.

У хлеб се разумеш, а у Румунке и Влајне слабо, а? Баја
Управо због тога сам неколико пута и нагласио да је у питању "ред величине". Битан је експонент, а не основа или коефицијент.
Али хајде да те послушам. Квадратни метар је вредео у тој купопродаји целих 2 пута 10 на 4-ти евра.

Са једним сам се дружио, као студент. Могу ти рећи да је све супротно од онога што се о Влајнама прича.
Одговори

(03-03-2025, 03:51 PM)Бенито Пише:  Одговорих на погрешном месту. Ево овде:
Дакле, не знам шта је било са новцем од плаца, али с обзиром да су потомци Симића Бобовца ултрабогаташи у Француској, чак се и ородили са племићима, јасно је да су успели и да сачувају и да увећају новац од плаца.
Нико од потомака кнеза Јована Бобовца, у директној линији, не живи у Србији, иако постоји и данас село Бобово које су основали и конак кнеза Јована Бобовца у самом Ваљеву.

Пронашао сам релативно поуздане податке у вези са улагањима од продаје плаца.
Наследници су саградили зграду на Обилићевом венцу 22 и у Доситејевој 9, оба у Београду. Такође, купили су вилу на Азурној обали, не знам прецизно у ком месту.

Одговори

Браво. Претпостављам да су им те зграде у Београду национализоване од комуниста?
Одговори

(07-03-2025, 12:13 PM)Бенито Пише:  Браво. Претпостављам да су им те зграде у Београду национализоване од комуниста?

Наравно да су национализоване, ништа слађе него отети туђе.
Наследници су те објекте изградили са циљем да их рентирају.
Али авај, све што је лепо кратко траје.
Објекти се могу видети на гугл мапама. Или у некој лаганој пролећној шетњи или блокади.
Тамо живе неки нови клинци, који немају појма чије је то некад било.

Одговори

(07-03-2025, 02:30 PM)Vlad Alekš Пише:  
(07-03-2025, 12:13 PM)Бенито Пише:  Браво. Претпостављам да су им те зграде у Београду национализоване од комуниста?

Наравно да су национализоване, ништа слађе него отети туђе.
Наследници су те објекте изградили са циљем да их рентирају.
Али авај, све што је лепо кратко траје.
Објекти се могу видети на гугл мапама. Или у некој лаганој пролећној шетњи или блокади.
Тамо живе неки нови клинци, који немају појма чије је то некад било.
Сликаћу обе ових дана, па ћу поставити овде фотографије.
Одговори

Ево, док блокирамо ових дана, ред је да се часком вратимо у 1968. годину.

„Призор у унутрашњем дворишту је импресиван. Подсећа на Конвент у време Француске револуције. Говори се много и јасно. Захтева се такође много, али мање јасно. И од нас треба неко да говори.(…) Цело преподне проводим између Француске 7 и Философског факултета, редакције Књижевних новина и Акционог одбора студената. Припремамо број листа који ће једини донети и оно што о 3. и 4. јуну сами студенти имају да кажу."

Ко је ово забележио у својим дневничким белешкама?

Одговори

(07-03-2025, 03:13 PM)Vlad Alekš Пише:  Ево, док блокирамо ових дана, ред је да се часком вратимо у 1968. годину.

„Призор у унутрашњем дворишту је импресиван. Подсећа на Конвент у време Француске револуције. Говори се много и јасно. Захтева се такође много, али мање јасно. И од нас треба неко да говори.(…) Цело преподне проводим између Француске 7 и Философског факултета, редакције Књижевних новина и Акционог одбора студената. Припремамо број листа који ће једини донети и оно што о 3. и 4. јуну сами студенти имају да кажу."

Мислим да је Пекић.

Пекић, Црњански, Андрић - то су књижевне величине чије биографије треба да проучавају посебни историјски институти.

Одлично је што постоје Задужбине Андрића и Црњанског, а Пекић има Фонд.
Одговори

(08-03-2025, 07:03 PM)Митић Пише:  
(07-03-2025, 03:13 PM)Vlad Alekš Пише:  Ево, док блокирамо ових дана, ред је да се часком вратимо у 1968. годину.

Мислим да је Пекић.

Пекић, Црњански, Андрић - то су књижевне величине чије биографије треба да проучавају посебни историјски институти.

Одлично је што постоје Задужбине Андрића и Црњанског, а Пекић има Фонд.
Мислим да није Пекић. 
Можда Михиз ...
Одговори

Са колико година је Бранислав Нушић написао свој први позоришни комад?
Одговори

(09-03-2025, 10:07 PM)Митић Пише:  Са колико година је Бранислав Нушић написао свој први позоришни комад?

Можда 13-14 година....
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: Gapon, 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним