Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Тако је, околина Калиновика.
Сад ће то Милослав Самарџић прецизније да одговори, ако види питање.
Одговори

(20-04-2025, 05:50 PM)Monarhist Пише:  
(20-04-2025, 05:48 PM)sagus Пише:  Можда Калиновик

Могуће да је околина Калиновика, то је било одмах после операција против усташа у чајничком срезу и на Буковици.

Вруће...
Одговори

Ипак се налазио у Горњем Липову.
Из овог села одлазио је на фронт против комуниста, у области Калиновика.
Отишао је 17. марта, а вратио се 11. априла 1943. За то време лично је командовао борбама против 1. и 2. пролертерске дивизије.
Првих дана маја Дража премешта Врховну команду у село заостро код Берана.
Један део ВК, на челу са Лалатовићем, одмах шаље низ долину Лима, у сусрет Кесеровићу и Раковићу.
Седмог маја и он одлази из села Заостро.
Операција ''Шварц'' против четника почиње 11. маја.
Ујутру 14. маја Дража за два сата измиче 1. брдској дивизији, полазећи на север из села Бољане, преко Јадовника, у пратњи 1. милешевског, 2. равногорског и делова Пожешког корпуса, док Летећи расински корпус остаје у заштитиници.
Одговори

Ето, не треба човек да се меша кад је ту већ доктор.
Само што доктор Самарџић још дугује књигу коју сам му тражио још давних година. А баш је било време да то изађе заједно са филмом.
Одговори

(20-04-2025, 07:59 PM)Бенито Пише:  Ето, не треба човек да се меша кад је ту већ доктор.
Само што доктор Самарџић још дугује књигу коју сам му тражио још давних година. А баш је било време да то изађе заједно са филмом.

Коју беше?
Ти дугујеш једно пет књига.
Одговори

Трилинг:
Којем типу странака је припадала Српска напредна странка у 19-ом веку?
Одговори

(23-04-2025, 10:30 PM)Бенито Пише:  Трилинг:
Којем типу странака је припадала Српска напредна странка у 19-ом веку?

У политичком смислу странка је била настављач уставобранитељских конзервативних политичара.

Погледати следећи линк, стр. 11

https://fondacijasnd.rs/wp-content/uploa...lucija.pdf
Одговори

Добро, бре, Митићу.... Знамо то. Кажи својим речима - којем типу странака припадају напредњаци, у политичкој теорији!
Одговори

(24-04-2025, 12:37 AM)Бенито Пише:  Добро, бре, Митићу.... Знамо то. Кажи својим речима - којем типу странака припадају напредњаци, у политичкој теорији!

Конзервативна странка.

Центристичка странка.
Одговори

Да, само и ту треба бити опрезан, пошто су многи историчари њих оцењивали искључиво као конзервативну или дворску странку, а мислим да је то грешка. Прво, конзервативне странке могу бити странке различитог спектра, јер сам термин конзервативизам је неутралан термин, односно овисан од неког другог центра мишљења, било у прошлости, било у том тренутку. Тако да ми је то мало непрецизно. Поготово, зато што је њихова најпознатији и најзначајнија влада била она под Миланом Пироћанцем, која је донела неколико изузетно важних и револуционарних закона за то доба, чије последице осећамо чак и данас, а то свакако нису били конзервативни, него иновативни политички потези. Мада, не спорим да су се њима по унутрашњости углавном прикључивали конзервативни људи. Међутим, није то довољно да би се једном речју описали напредњаци. 
Не може се рећи ни да су центристичка странка, зато што странке центра чувају позицију политичког центра, а напредњаци нису то били у сваком тренутку. Или су неки други били ближи Двору, у неким тренуцима, или су били ближи Уставу, у другим моментима, а не могу од три странке, две да буду центристичке у истом периоду. Односно могу, али није тако било у Краљевини Србији, где су све три странке , иако младе, биле јасно политички профилисане, ако већ нису, у сваком моменту, биле јасно профилисане идеолошки.
Дакле, мислим да ни термин центристичка не стоји у њиховом опису. 

Најбољи опис њих, ипак, дао је Слободан Јовановић.....
Одговори

(24-04-2025, 01:33 AM)Бенито Пише:  Да, само и ту треба бити опрезан, пошто су многи историчари њих оцењивали искључиво као конзервативну или дворску странку, а мислим да је то грешка. Прво, конзервативне странке могу бити странке различитог спектра, јер сам термин конзервативизам је неутралан термин, односно овисан од неког другог центра мишљења, било у прошлости, било у том тренутку. Тако да ми је то мало непрецизно. Поготово, зато што је њихова најпознатији и најзначајнија влада била она под Миланом Пироћанцем, која је донела неколико изузетно важних и револуционарних закона за то доба, чије последице осећамо чак и данас, а то свакако нису били конзервативни, него иновативни политички потези. Мада, не спорим да су се њима по унутрашњости углавном прикључивали конзервативни људи. Међутим, није то довољно да би се једном речју описали напредњаци. 
Не може се рећи ни да су центристичка странка, зато што странке центра чувају позицију политичког центра, а напредњаци нису то били у сваком тренутку. Или су неки други били ближи Двору, у неким тренуцима, или су били ближи Уставу, у другим моментима, а не могу од три странке, две да буду центристичке у истом периоду. Односно могу, али није тако било у Краљевини Србији, где су све три странке , иако младе, биле јасно политички профилисане, ако већ нису, у сваком моменту, биле јасно профилисане идеолошки.
Дакле, мислим да ни термин центристичка не стоји у њиховом опису. 

Најбољи опис њих, ипак, дао је Слободан Јовановић.....
"Нису се бојали ни либерала, ни митрополита Михаила, ни краља Милана, ни краља Александра, али су се бојали радикала."
Диван пример како један историчар на чисто српском примеру, кроз једну људску особину коју подигне на ниво једне политичке организације, да дефиницију класичног примера елитистичког типа странке. 
Дакле, напредњаци су били странка елитистичког типа.
Одговори

(24-04-2025, 04:25 AM)Бенито Пише:  "Нису се бојали ни либерала, ни митрополита Михаила, ни краља Милана, ни краља Александра, али су се бојали радикала."
Диван пример како један историчар на чисто српском примеру, кроз једну људску особину коју подигне на ниво једне политичке организације, да дефиницију класичног примера елитистичког типа странке. 

Слободан Јовановић увек даје тачне дефиниције.

А мислим да су напредњаке такође окарактерисали као дворско-бирократску странку.
Одговори

(24-04-2025, 08:05 AM)Митић Пише:  
(24-04-2025, 04:25 AM)Бенито Пише:  "Нису се бојали ни либерала, ни митрополита Михаила, ни краља Милана, ни краља Александра, али су се бојали радикала."

Слободан Јовановић увек даје тачне дефиниције.

А мислим да су напредњаке такође окарактерисали као дворско-бирократску странку.
Они су то, без сумње, и били. Нарочито у другом делу свог постојања, али ипак тај елемент њихових вођа, и Пироћанца, и Гарашанина, и Новаковића, а то је да су се, без и трага неког страха, супротстављали краљу (Гарашанин га чак и ударио), показује да они нису били само дворске марионете. 
Следи друго питање из трилинга....
Одговори

Два:
Како се, једним термином, може окарактерисати Народна радикална странка?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 43 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним