Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(25-05-2025, 12:34 PM)Бенито Пише:  
(25-05-2025, 12:14 PM)Митић Пише:  Био је професор, директор, оснивао је многа друштва, основао је и прву гимназију у једном граду, дао је допринос просветном успону Србије у другој половини 19. века, највише у три града. Био је либералних схватања, али према ученицима и по питању дисциплине и организације, био је конзервативан.

А краљица Наталија је била очарана говором овог професора.

О ком професору се ради?
Ђорђе Ничић.

Ђорђе Ничић као први директор Врањске гимназије. И овај великан је дао велики допринос развоју Србије. И има сличности са човеком на кога сам мислио у овом питању.

Историјат Врањске гимназије

https://www.vranjenews.rs/news/vranjska-...postojanja

А одговор на ово питање које сам поставио је Ђуро Козарац.

Био је професор теологије и филозофије. Радио је у Ваљеву, Шапцу и Београду. Школовао се у Славонији, а у Ваљево је стигао крајем шездесетих година 19. века и ту је основао гимназију и постао први ваљевски професор. У Београду је обављао дужност директора Државне штампарије.

То се може наћи у приказу биографије самог Козарца (Токови историје 1-2/2006)

https://tokovi.istorije.rs/lat/uploaded/...erisic.pdf

Ко је читао роман "Шешир професора Косте Вујића" или гледао истоимену серију и филм, може видети лик Ђура Козарца који је приказан у серији као професор и директор Прве мушке гимназије. У серији је, чини ми се, представљен помало као крут човек, али се према даровитим ђацима односио са љубављу и од кога су научили основе немачког језика

https://www.planeta.rs/70/15_temabroja02.htm
Одговори

Митке, како си конципирао питање, могло је да буде њих више. Поента у питању је да особа (ако је реч у питању о историјској личности) буде по нечему карактеристична, односно јединствена у свом времену у односу на сопствене савременике. Додатак је, односно тежина питања је већа, ако се у оквиру питања та карактеристика сакрије, али ипак помене у оквиру питања.
Надам се да нисам био досадан са овом упадицом.
Одговори

(25-05-2025, 01:41 PM)Бенито Пише:  Митке, како си конципирао питање, могло је да буде њих више. Поента у питању је да особа (ако је реч у питању о историјској личности) буде по нечему карактеристична, односно јединствена у свом времену у односу на сопствене савременике. Додатак је, односно тежина питања је већа, ако се у оквиру питања та карактеристика сакрије, али ипак помене у оквиру питања.
Надам се да нисам био досадан са овом упадицом.

Све је у реду, упадица је на месту. И ја сам страховао да не поставим питање превише уопштено, али на крају је испало тако.

Можда је требало да поменем град Ваљево у самом питању или да поменем да је био први ваљевски професор.
Одговори

Ко је био "кум" имена уједињене државе Јужних Словена, 1919. године?
Одговори

(26-05-2025, 02:57 PM)Бенито Пише:  Ко је био "кум" имена уједињене државе Јужних Словена, 1919. године?
Рекао бих,као пропали студент географије,Јован Цвијић.
Одговори

(26-05-2025, 05:37 PM)Aleksandar S Пише:  
(26-05-2025, 02:57 PM)Бенито Пише:  Ко је био "кум" имена уједињене државе Јужних Словена, 1919. године?
Рекао бих,као пропали студент географије,Јован Цвијић.

Не.
Одговори

Павле Поповић можда

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(26-05-2025, 08:39 PM)sagus Пише:  Павле Поповић можда
Не.
Одговори

Наиме, у имену наведених народа није био проблем, јер су се то договориле саме делегације Владе Краљевине Србије и Југословенски одбор. Ту није био никакав проблем.
Нова држава је, 1. децембра 1918. године, добила име Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.
На првој седници конститутивног Народног представништва, које је имало само протоколарну улогу проглашења уједињења и оснивања нове државе и потврђивања именовања прве Владе која је требала да распише прве изборе за Уставотворну скупштину, једини проблем је постало име државе.
Заправо, већина народних представника није ни видела то као проблем. Личном иницијативом једног јединог човека, и његовом убедљивом аргументацијом, држава је променила име Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца и добила ново име: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.
Тај човек био је Миленко Веснић, познати дипломата Краљевине Србије, а доцније и нове државе. Он је кум државе Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.
Одговори

Ајде и друго у вези исте теме:
Ко је био први председавајући прве скупштине нове државе уједињених Јужних Словена?
Одговори

(26-05-2025, 10:19 PM)Бенито Пише:  Ајде и друго у вези исте теме:
Ко је био први председавајући прве скупштине нове државе уједињених Јужних Словена?

Драгољуб Павловић?
Одговори

(26-05-2025, 10:57 PM)Митић Пише:  

Драгољуб Павловић?
Он јесте био први изабрани председник, али је пре њега председавао најстарији посланик. То је био први председавајући Народног представништва Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.
А његово име је....
Одговори

Да л' није прађед Милана ст. Протића?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(27-05-2025, 12:58 AM)Бенито Пише:  
(26-05-2025, 10:57 PM)Митић Пише:  

Драгољуб Павловић?
Он јесте био први изабрани председник, али је пре њега председавао најстарији посланик. То је био први председавајући Народног представништва Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.
А његово име је....

Глигорије Јефтановић.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним