Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

Баш бајато. Како сам био сарадник на књизи Гружа у четницима, која је издата кр. прошлог века, потврђујем да су скоро све поменуте равногорке у овом филму, из те књиге. Где су нова имена, где су документа, нови трагови и извори? Ламентирање о још увек присутној забрани на велики број историјских докумената, делује онако глупо и отужно када је у филму један од гл. глумаца М. Чикириз, бив. држ. секретар у Министарству правде. Па онда државни историчар, биограф деда Анђелка, тек нешто прозбори, користећи се дневником кап. Аце Милошевића. Емоције и патетика Слобе Ћировића су разумљиви, а приче које све њега звао и где је он све путовао (изузев Аустралије, а боље и да тамо није ишао) не бих коментарисао. Све у стилу: ту је и...., па: имамо и...
Било је пуно равногорки и хвала Богу на томе. Све оне су имале своја имена и презимена, као што су и њихови џелати и батинаши имали своја имена и презимена. Премало или ни мало докумената и примарних доказа. Мени лично недостају, овде, на овој теми, на пример: Дејан Ђерић, Ана Филиповић.
Одговори

Јутјуб канал Погледи - АПРИЛСКИ РАТ, цели филм:

Одговори

Одговори

Полемика: АНТИФАШИСТИ - скривени КОМУНИСТИ

Одговори

Сјајна емисија! Гос'н Самарџић у клинчу са субноровцем, скојевцем и недићевцем.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Реакције Хрвата и муслимана на филм Ђенерал:

...а и реакције домаћих.
Одговори

Ово је само доказ колико на простору СФРЈ никада није спроведена денацификација, а поготово не декомунизација друштва.
Мој утисак је да већина Хрвата одлично зна за размере геноцида на Србима, док им та прича о "србо-комунистима" и "србо-четницима" служи само као пропагандни алат у тој реторици који је настао почетком 90-их кад су почeли напади на ЈНА. Многи од њих заправо и не крију да су жедни српске крви и да им је криво што Павелић није истребио и последњег Србина. То је једноставно дубоко укорењено у њиховом друштву јер је резултат једног процеса дугог трајања о коме је само делимично писао Екмечић. Комунисти се никада нису потрудили да искорене усташтво и нацизам који су и 1960-их а поготово 1980-их тамо били присутни.

Слично је и са Бошњацима чији онај мало пристојнији део данас глуми француске собарице, а којима низ длаку иду и тезе неких наших форумаша који сву кривицу пребацују на босанску "аристократију".
Одговори

Да ли је Божидар Зечевић барем похвалио историјску радњу филма "Ђенерал"?
Одговори

Није ми јасно како су словеначки истраживачи пописали 100.000 имена, а не зна се колико је Хрвата стрељано? Да ли је 6.000 Срба стрељано вансудски или се ту убраја и Љотић који је страдао у удесу?
Одговори

(11-05-2026, 10:33 PM)Митић Пише:  Да ли је Божидар Зечевић барем похвалио историјску радњу филма "Ђенерал"?

Јесте, каже, све је ово тачно, али...
Одговори

(11-05-2026, 11:26 PM)Филип Ђукић Пише:  Није ми јасно како су словеначки истраживачи пописали 100.000 имена, а не зна се колико је Хрвата стрељано? Да ли је 6.000 Срба стрељано вансудски или се ту убраја и Љотић који је страдао у удесу?

Зато што списак није комплетан.
Све вансудски.
Не знам да ли рачунају Љотића. Не верујем. Иначе, четници су му удесили тај удес, то јест, био је атентат.
Одговори

Ако говориш о словеначком попису жртава рата од пре 15ак година, има преко 100 хиљада имена, односи се на све страдале грађане Словеније, али не на оне из других република који су погинули у Словенији.
Одговори

(13-05-2026, 09:30 AM)ватхра Пише:  Ако говориш о словеначком попису жртава рата од пре 15ак година, има преко 100 хиљада имена, односи се на све страдале грађане Словеније, али не на оне из других република који су погинули у Словенији.

Не, ово је Словенка из Беча, друго истраживање.
Одговори

(12-05-2026, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-05-2026, 11:26 PM)Филип Ђукић Пише:  Није ми јасно како су словеначки истраживачи пописали 100.000 имена, а не зна се колико је Хрвата стрељано? Да ли је 6.000 Срба стрељано вансудски или се ту убраја и Љотић који је страдао у удесу?

Зато што списак није комплетан.
Све вансудски.
Не знам да ли рачунају Љотића. Не верујем. Иначе, четници су му удесили тај удес, то јест, био је атентат.

Да ли се у 14.000 Словенаца рачунају и словеначки четници?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним