Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

(13-05-2026, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-05-2026, 09:30 AM)ватхра Пише:  Ако говориш о словеначком попису жртава рата од пре 15ак година, има преко 100 хиљада имена, односи се на све страдале грађане Словеније, али не на оне из других република који су погинули у Словенији.

Не, ово је Словенка из Беча, друго истраживање.

То би било занимљиво видети.
Како се зове госпођа и њен рад?
Одговори

Заборавио сам.
Одговори

(12-05-2026, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-05-2026, 11:26 PM)Филип Ђукић Пише:  Није ми јасно како су словеначки истраживачи пописали 100.000 имена, а не зна се колико је Хрвата стрељано? Да ли је 6.000 Срба стрељано вансудски или се ту убраја и Љотић који је страдао у удесу?

Зато што списак није комплетан.
Све вансудски.
Не знам да ли рачунају Љотића. Не верујем. Иначе, четници су му удесили тај удес, то јест, био је атентат.

Љотићев возач је био кратковид. Да ли је Јовановић то знао? Можда су хтели да приведу Љотића. Дакле, СДК је тада прешао у састав ЈВ, као и СДС-СУК раније.
Одговори

(14-05-2026, 07:05 PM)Филип Ђукић Пише:  
(12-05-2026, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-05-2026, 11:26 PM)Филип Ђукић Пише:  Није ми јасно како су словеначки истраживачи пописали 100.000 имена, а не зна се колико је Хрвата стрељано? Да ли је 6.000 Срба стрељано вансудски или се ту убраја и Љотић који је страдао у удесу?

Зато што списак није комплетан.
Све вансудски.
Не знам да ли рачунају Љотића. Не верујем. Иначе, четници су му удесили тај удес, то јест, био је атентат.

Љотићев возач је био кратковид. Да ли је Јовановић то знао? Можда су хтели да приведу Љотића. Дакле, СДК је тада прешао у састав ЈВ, као и СДС-СУК раније.

Не знам да ли су знали да је кратковид 
Уосталом, мора да је имао наочаре. Сумњива је та прича о кратковидости.
Провођење нико не помиње. И не видим сврху.
Два пука љотићеваца која су била одсечена, па нису могла у Аустрију, како им је било наређено, генерал Дамјановић је формално уврстио у четнике, да не би били изручени комунистима.
Они наравно нису били захвални, већ су одмах, у логорима у Италији, наставили да роваре против четника.
Она два пука која су прешла у Аустрију су изручена и сви су поубијани, сем неколицине који су успели да побегну.
Одговори

Како Државна комисија и Институт за савремену историју смањују српске жртве од комуниста:

Одговори

Али нигде не стоји да Државна комисија пописује жртве револуције, већ јасно пише: „За тајне гробнице стрељаних после 12. септембра.“ С тим у вези, не може стајати примедба да су жртве усташе, нацисти и други, већ само да су они пописани.
Мислим да је питање Комисије и гашења њеног сајта дубоко политизовано, пре свега због Цветковићевог политичког активизма, његове отворене нетрпељивости према власти и подршке студентском блоку.
Одговори

"Историчари и припадници Комисије за пописивање жртава које су убили комунисти пронашли су у архивама БИА бројна документа која откривају масовне злочине. Историчар Срђан Цветковић, некадашњи секретар Комисије за тајне гробнице, наводи да су најзначајнија документа „Књиге стрељаних“.

– Нажалост, око 30 одсто ових књига је склоњено. Тих књига нема за Београд, Шабац и Крагујевац и уколико оне буду пронађене, број пописаних жртава био би знатно већи од досадашња 59.554 убијена у Србији, а у Београду 3.615. Међу убијенима је велика већина невиних људи, али има и стварних сарадника окупатора. То је намерно тако рађено – објашњава Цветковић."

https://www.in4s.net/dokument-iz1944-otk...komunista/
Одговори

(17-05-2026, 08:38 PM)Душан Вукашиновић Пише:  Али нигде не стоји да Државна комисија пописује жртве револуције, већ јасно пише: „За тајне гробнице стрељаних после 12. септембра.“ С тим у вези, не може стајати примедба да су жртве усташе, нацисти и други, већ само да су они пописани.
Мислим да је питање Комисије и гашења њеног сајта дубоко политизовано, пре свега због Цветковићевог политичког активизма, његове отворене нетрпељивости према власти и подршке студентском блоку.

Да, пише, али они непрекидно говоре и пишу о жртвама.
Старије је ово од студентских демонстрација, много старије.
Одговори

(17-05-2026, 08:47 PM)Monarhist Пише:  "Историчари и припадници Комисије за пописивање жртава које су убили комунисти пронашли су у архивама БИА бројна документа која откривају масовне злочине. Историчар Срђан Цветковић, некадашњи секретар Комисије за тајне гробнице, наводи да су најзначајнија документа „Књиге стрељаних“.

– Нажалост, око 30 одсто ових књига је склоњено. Тих књига нема за Београд, Шабац и Крагујевац и уколико оне буду пронађене, број пописаних жртава био би знатно већи од досадашња 59.554 убијена у Србији, а у Београду 3.615. Међу убијенима је велика већина невиних људи, али има и стварних сарадника окупатора. То је намерно тако рађено – објашњава Цветковић."

Да, ''број жртава''.
Тако увек. Не разликује жртве и страдале у рату.
Иначе, нису они пронашли, него им је БИА то дала.
Тревало је да проналазе по фондовима које сам поменуо и на друге начине, али...
Одговори

(17-05-2026, 08:47 PM)Monarhist Пише:  "Историчари и припадници Комисије за пописивање жртава које су убили комунисти пронашли су у архивама БИА бројна документа која откривају масовне злочине. Историчар Срђан Цветковић, некадашњи секретар Комисије за тајне гробнице, наводи да су најзначајнија документа „Књиге стрељаних“.

Да, сећам се и ја да са читао да се Цветковић оградио како нема свих књига и како је непоштено не објавити то што постоји. 
Друга је ствар што је Анкетна комисија у Војводини годинама радила на попису страдалих банатских Немаца док Србија није прстом мрднула.
Није у реду овако атаковати на сајт Комисије и гасити га само зато што неко није у милости власти. Ако ни због чега другог, онда због тога што потомци страдалих неће моћи да налазе потребне податке.
Одговори

Ево Срђана на мом ФБ профилу, каже две ствари:
Прво, да не знам ништа о томе. Blush
Друго, да ће та база података ускоро бити враћена.

Srdjan Cvetkovic
Desanka Milovanovic ovo su gluposti coveka koji ne zna uopste nista o tome . popisan je svako ko je ubijen ako je bilo.izvora i ne samo to .. popis ce biti nadtavljen jer to nije gotova stvar. ponavljam svako ko je ubijen bez obzira na sumnju u krivicu a da je sa prebivalistem.sa teritorije Srbije. Samo glupi ili zlonamerni ljudi to ne mogu da pojme nego ponavljaju gluposti ko.papagaji. Uskoro redizajnirana baza u etru ponovo!!!!
Одговори

(17-05-2026, 09:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, ''број жртава''.
Тако увек. Не разликује жртве и страдале у рату.
Иначе, нису они пронашли, него им је БИА то дала.
Тревало је да проналазе по фондовима које сам поменуо и на друге начине, али...

Стоји Дулетова примедба да у самом називу пројекта не пише "жртве" али они у јавном дискурсу ту читаву бројку наводе као невино страдале, уместо да јасно кажу да више од пола пописаних уопште нису Срби. 

Треба међутим рећи да је Цветковић критиковао тај рогобатан, забашурени назив комисије. Он није могао на то да утиче.
Одговори

(17-05-2026, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ево Срђана на мом ФБ профилу, каже две ствари:
Прво, да не знам ништа о томе. Blush
Друго, да ће та база података ускоро бити враћена.

Srdjan Cvetkovic
Desanka Milovanovic ovo su gluposti coveka koji ne zna uopste nista o tome . popisan je svako ko je ubijen ako je bilo.izvora i ne samo to .. popis ce biti nadtavljen jer to nije gotova stvar. ponavljam svako ko je ubijen bez obzira na sumnju u krivicu a da je sa prebivalistem.sa teritorije Srbije. Samo glupi ili zlonamerni ljudi to ne mogu da pojme nego ponavljaju gluposti ko.papagaji. Uskoro redizajnirana baza u etru ponovo!!!!

И треба овако да Ти одговори, кад га овако "милујеш".
То шта је урадио овај (да му не дајем надимак) једнако је злочинцима који су побили те људе.
Одговори

Ново на Јутјуб каналу Погледи:
Четници ниси сарађивали са окупатором
Пуно хвала каналу State of Mind Serbia на уступљеном интервјуу.
Линк ка емисији у првом коментару.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним