Оцена Теме:
  • 48 Гласов(а) - 4.54 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(27-05-2026, 09:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  [quote="Бенито" pid="193871" dateline="1779907225"]
Што је најлуђе, да будем у стилу Моше Матића и његовог сигурног извора, ни Голи оток није најексклузивнија информација везана за Мићуна. Има једна много атрактивнија, али и томе неки други пут.
Не могу. Зај.... је баш много, а немам потврду коју тешко и могу да добијем. Изгледа да неки људи знају за то, али се то крије, односно то је нека врста оне теме о којој се не прича. Сазнаће се то некад и без нас.
Одговори

Шта мислите о овоме? Изгледа да је бан Натлачен био бољи него што сам мислио.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Londonske_to%C4%8Dke
Одговори

(28-05-2026, 08:21 AM)Филип Ђукић Пише:  Шта мислите о овоме? Изгледа да је бан Натлачен био бољи него што сам мислио.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Londonske_to%C4%8Dke

Изгледа...
Одговори

Натлачен је покушао одмах после Априлског рата код Немаца и Италијана да издејствује независну Словенију, по примеру "НДХ" и био одбијен и код једних и код других. После тога није имао избора до да хвата везе на свим странама. Тако да сте добро мислили, био је лош. Све и да није певао шта је певао 1914.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(28-05-2026, 07:48 PM)Николај Пише:  Натлачен је покушао одмах после Априлског рата код Немаца и Италијана да издејствује независну Словенију, по примеру "НДХ" и био одбијен и код једних и код других. После тога није имао избора до да хвата везе на свим странама. Тако да сте добро мислили, био је лош. Све и да није певао шта је певао 1914.

Онда онај комуниста није погрешио што га је ликвидирао. Мада, професор на ФФ Александар Животић је причао да је пре ДСР давао неке просрпске изјаве.
Одговори

Колика је била бројност партизана у целој Југославији пред битку на Сутјесци?
Одговори

(04-06-2026, 12:21 PM)Филип Ђукић Пише:  Колика је била бројност партизана у целој Југославији пред битку на Сутјесци?

Ту им је била главнина - 15-16.000.
Друга највећа група била је Лика-Западна Босна, можда 5.000, можда 10.000. Овде им је велика група отказала послушност, кад су видели да је Тито спремио сценарио као на Козари. Тако да се не зна колико је било тих отцепљених група, колико дезертера, а колико под командом.
Све остало је било ситно.
Одговори

Знају ли се макар оквирно њихови губици током борби на "Неретви"?
Одговори

Јасно. Знам да су много страдали на Сутјесци, а да их је у време капитулације Италије било око 25.000 у целој земљи, а средином 1942. око 10.000.
Одговори

(04-06-2026, 06:37 PM)Monarhist Пише:  Знају ли се макар оквирно њихови губици током борби на "Неретви"?

То је негде од 15. фебруара до рецимо 20. априла (пишем напамет).
Сигурно преко 1.000, плус два пута толико рањених, али тачно, мислим, нема шансе да се зна.
Код четника вероватно подељено са два или три.
Одговори

Било би занимљиво упоредити обостране губитке ту, и наредне године током борби у западној Србији, када су комунисти били много боље наоружани.

Да је Бајо прочистио редове и повео боље јединице из ЦГ до борби на Златибору, Јеловој гори итд. не би ни дошло. Али, шта би било кад би било....
Одговори

(04-06-2026, 06:38 PM)Филип Ђукић Пише:  Јасно. Знам да су много страдали на Сутјесци, а да их је у време капитулације Италије било око 25.000 у целој земљи, а средином 1942. око 10.000.

Како су Британци дешифровали немачки документ (Ултра), укупни губици партизана су 12-13000 људи.

То је овај документ (није бесплатан)

https://discovery.nationalarchives.gov.u...r/C4464993

Такође, из овог извештаја како Немци јављају о операцији Шварц, било је 7489 пребројаних мртвих комуниста.
Одговори

Милославе, када сте били у расправи са Денићем на Балкан Инфо-у прије 5 година сад, водитељ вас је питао о злочинима партизана над свештеницима. Денић се бранио тврдњом да су партизани убијали попове попут Попа Маце, а Ви сте рекли да комунисти клеветају о њему и питали сте који су извори за наводне злочине које је починио. Занима ме Ваша страна приче, јер сам ја из Пљеваља, а Поп Маца је, наводно, убио тетку моје бабе. О томе постоје и књиге и ТВ емисије. Баш ме занима шта Ви знате о томе.
Одговори

(04-06-2026, 10:18 PM)Алекса Пише:  Милославе, када сте били у расправи са Денићем на Балкан Инфо-у прије 5 година сад, водитељ вас је питао о злочинима партизана над свештеницима. Денић се бранио тврдњом да су партизани убијали попове попут Попа Маце, а Ви сте рекли да комунисти клеветају о њему и питали сте који су извори за наводне злочине које је починио. Занима ме Ваша страна приче, јер сам ја из Пљеваља, а Поп Маца је, наводно, убио тетку моје бабе. О томе постоје и књиге и ТВ емисије. Баш ме занима шта Ви знате о томе.

Ништа од тога није тачно, проверила је Црква, а проверио је и историчар Божидар Јеловац.
Он је из Пљеваља, питајте га... и поздравите.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним