Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Биографије четника

Да ли пише из ког је одреда?
Не може бити 1. чета Босанских четничких одреда, пошто је одреда било десетак, сваки по неколико батаљона, сваки батаљон по неколико чета ...
Одговори
Thumbs Up 

У питању је сасвим друга јединица. Реч је о припадницима Самосталног добровољачког одреда Жагубица под командом капетана Богдана Дакића. Ова јединица основана је почетком 1942. у селу Брезница крај Пожаревца, а у њен састав ушло је људство које се добровољно јавило за одлазак у Босну. Борци ове јединице већином су били пореклом из Лике, Кордуна и Босанске крајине, а по избијању рата су се затекли на подручју Србије, те се због тога неформално називао и Личко-кордунашки одред. Одред je устројен као дeо оружаних снага Милана Недића. Двојица официра ове јединице, потпоручници Миодраг Ристић и Боривој Мирић били су припадници српске жандармерије и према наређењу Команде жандармерије премештени су 3. јануара 1942. у састав одреда, који је бројио 84 официра и војника. Одред је 22. фебруара возом пребачен од Пожаревца преко Београда до Обреновца, а следећег дана камионима су превезени у Шабац и затим у Ковиљачу. Отуда су 27. фебруара пешице кренули за Љубовију где су истог дана прешли у Босну, те су 2. марта распоређени у околину Хан Пијеска. Већ након два дана код Крама имали су борбу против усташа који су претрпели губитке од двојице погинулих и четворице рањених, док се као губици одреда наводе 3 погинула официра и неколико војника, међу њима и потпоручник Боривој Мирић, те седморица заробљених.

"Предраг" који је написао ово писмо је капетан Предраг Марковић, који је дошао у Босну на челу тог одреда и убрзо дезертирао партизанима (погинуо је 1943. као њихов командант), а прималац писма "Богдан" је капетан Богдан Дакић, чији заменик је Марковић био.

А 2. марта источнобосански четници под командом капетана Боривоја Митрановића су имали борбу са усташама код Жљебова, где су према усташком извору четници имали 62 погинула и непознат број рањених док су они имали 7 мртвих и 24 рањена. Ја сам у ствари пермутовао ову борбу са оном у којој је погинуо Мирић. Али и даље мислим да је ово преувеличан број страдалих четника.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Све је онако како је написао Николај. А у писму се наводи да су у поменутим борбама учествовала и Мркаљска и Дервентска чета.
Одговори

(29-06-2026, 08:29 PM)Николај Пише:  У питању је сасвим друга јединица. Реч је о припадницима Самосталног добровољачког одреда Жагубица под командом капетана Богдана Дакића. Ова јединица основана је почетком 1942. у селу Брезница крај Пожаревца, а у њен састав ушло је људство које се добровољно јавило за одлазак у Босну. Борци ове јединице већином су били пореклом из Лике, Кордуна и Босанске крајине, а по избијању рата су се затекли на подручју Србије, те се због тога неформално називао и Личко-кордунашки одред. Одред je устројен као дeо оружаних снага Милана Недића. Двојица официра ове јединице, потпоручници Миодраг Ристић и Боривој Мирић били су припадници српске жандармерије и према наређењу Команде жандармерије премештени су 3. јануара 1942. у састав одреда, који је бројио 84 официра и војника. Одред је 22. фебруара возом пребачен од Пожаревца преко Београда до Обреновца, а следећег дана камионима су превезени у Шабац и затим у Ковиљачу. Отуда су 27. фебруара пешице кренули за Љубовију где су истог дана прешли у Босну, те су 2. марта распоређени у околину Хан Пијеска. Већ након два дана код Крама имали су борбу против усташа који су претрпели губитке од двојице погинулих и четворице рањених, док се као губици одреда наводе 3 погинула официра и неколико војника, међу њима и потпоручник Боривој Мирић, те седморица заробљених.

"Предраг" који је написао ово писмо је капетан Предраг Марковић, који је дошао у Босну на челу тог одреда и убрзо дезертирао партизанима (погинуо је 1943. као њихов командант), а прималац писма "Богдан" је капетан Богдан Дакић, чији заменик је Марковић био.

А 2. марта источнобосански четници под командом капетана Боривоја Митрановића су имали борбу са усташама код Жљебова, где су према усташком извору четници имали 62 погинула и непознат број рањених док су они имали 7 мртвих и 24 рањена. Ја сам у ствари пермутовао ову борбу са оном у којој је погинуо Мирић. Али и даље мислим да је ово преувеличан број страдалих четника.

Свака част!
Да ли овакве податке можеш да нађеш за Дринску групу потп. Матића?
Одговори

Да ли је то онај одред у који су ушли и неки заробљени партизани?
Одговори

Да ли је Дакићев одред у почетку био код Пилетића? Сам Дакић је ваљда био Дангићев саветник.
Одговори

(30-06-2026, 12:52 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(29-06-2026, 08:29 PM)Николај Пише:  У питању је сасвим друга јединица. Реч је о припадницима Самосталног добровољачког одреда Жагубица под командом капетана Богдана Дакића. Ова јединица основана је почетком 1942. у селу Брезница крај Пожаревца, а у њен састав ушло је људство које се добровољно јавило за одлазак у Босну. Борци ове јединице већином су били пореклом из Лике, Кордуна и Босанске крајине, а по избијању рата су се затекли на подручју Србије, те се због тога неформално називао и Личко-кордунашки одред. Одред je устројен као дeо оружаних снага Милана Недића. Двојица официра ове јединице, потпоручници Миодраг Ристић и Боривој Мирић били су припадници српске жандармерије и према наређењу Команде жандармерије премештени су 3. јануара 1942. у састав одреда, који је бројио 84 официра и војника. Одред је 22. фебруара возом пребачен од Пожаревца преко Београда до Обреновца, а следећег дана камионима су превезени у Шабац и затим у Ковиљачу. Отуда су 27. фебруара пешице кренули за Љубовију где су истог дана прешли у Босну, те су 2. марта распоређени у околину Хан Пијеска. Већ након два дана код Крама имали су борбу против усташа који су претрпели губитке од двојице погинулих и четворице рањених, док се као губици одреда наводе 3 погинула официра и неколико војника, међу њима и потпоручник Боривој Мирић, те седморица заробљених.

Свака част!
Да ли овакве податке можеш да нађеш за Дринску групу потп. Матића?

Ништа више од онога што има у "Генерал Дража и општа историја".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(30-06-2026, 07:17 AM)пек. Пише:  Да ли је то онај одред у који су ушли и неки заробљени партизани?

Било је неких који су се јавили добровољно за одред како би лакше прешли у Босну и отишли партизанима, попут поменутог Предрага Марковића.

Одговори

(30-06-2026, 07:43 AM)Филип Ђукић Пише:  Да ли је Дакићев одред у почетку био код Пилетића? Сам Дакић је ваљда био Дангићев саветник.

Није био код Пилетића, одмах по формирању је послат у Босну. Сам капетан Дакић је био повезан са свима, једна много мистериозна личност. Занимљиво да се појављује само у првој фази рата и онда потпуно ишчезава из докумената. Не знам шта је уопште било са њим, можда је погинуо, можда је ухапшен од Немаца и одведен у неки немачки логор ван земље.

Одговори

Изгледа да је преживео рат. Први пут се пријавио у Београду 15. авг. 1941, па други пут 30. јан. 1942. и одјавио се 19. фебр. 1942, због одласка у Ист. Србију (Петровац на Млави !?). На крају рата, по доласку комуниста, Дакић долази у Београд и пријављује се 23. дец. 1944, да би се одјавио 15. марта 1946. и отишао за Добој.
Одговори

(30-06-2026, 08:32 AM)Николај Пише:  
(30-06-2026, 07:43 AM)Филип Ђукић Пише:  Да ли је Дакићев одред у почетку био код Пилетића? Сам Дакић је ваљда био Дангићев саветник.

Није био код Пилетића, одмах по формирању је послат у Босну. Сам капетан Дакић је био повезан са свима, једна много мистериозна личност. Занимљиво да се појављује само у првој фази рата и онда потпуно ишчезава из докумената. Не знам шта је уопште било са њим, можда је погинуо, можда је ухапшен од Немаца и одведен у неки немачки логор ван земље.

Јасно. Питао сам јер сам негде нашао овај податак. 
рез.капетан БОГДАН ДАКИЋ
Из Добоја, трговац.
Искористио Пилетића да формира и наоружа тзв. Самостални добровољачки четнички одред, негде - Крајишки и Одред капет. Дакића, у Хомољу. Онда преко Недића, легално, железницом и камионима пребачени преко Београда и Шапца, и на крају, пешице, стигли у Братунац, 27.фебр.1942. Ускоро одред прелази, већински, комунистима.
Одговори

(30-06-2026, 11:52 AM)Филип Ђукић Пише:  
(30-06-2026, 08:32 AM)Николај Пише:  

Јасно. Питао сам јер сам негде нашао овај податак. 
рез.капетан БОГДАН ДАКИЋ
Из Добоја, трговац.
Искористио Пилетића да формира и наоружа тзв. Самостални добровољачки четнички одред, негде - Крајишки и Одред капет. Дакића, у Хомољу. Онда преко Недића, легално, железницом и камионима пребачени преко Београда и Шапца, и на крају, пешице, стигли у Братунац, 27.фебр.1942. Ускоро одред прелази, већински, комунистима.

Тај податак нашао си овде на Погледима (биографије четника, стр.4, 20. 12. 2014.) и ја сам га написао у комуникацији баш са Николајем. Али, јбг, био сам на то заборавио, у сваком случају то је сада Николај избистрио.
Одговори

Коста Николић, Милош Жикић
ДРАГУТИН КЕСЕРОВИЋ – ПРИЛОЗИ ЗА БИОГРАФИЈУ
(ДО КРАЈА 1942. ГОДИНЕ) стр. 161

Милутин Живковић, Раде Ристановић
СКИЦА ЗА БИОГРАФИЈУ ЈЕДНОГ ОФИЦИРА.
МИРКО ТОМАШЕВИЋ (1916–1945) стр. 219

ЖУПСКИ ЗБОРНИК, бр. 14 (2026)

https://muzejzupe.org.rs/wp-content/uplo...roj-14.pdf

У ова два рада цитира се књига "Витезови Карађорђеве звезде ЈВуО", као и радови Александра Динчића.
Одговори

ИСТИНА О УРОШУ ДРЕНОВИЋУ: Разговор са Радмилом Дреновић Себастијановић

Разговор водио Владимир Димитријевић

https://pravda.rs/kolumne/vladimir-dimit...2026-06-27
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним