Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 2.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Slučaj Šešelj

(03-02-2015, 05:36 PM)Чеда Пише:  Слажем се, али уз дужно поштовање и кроз Ваше речи провејава мало анимозитета ка овамо Smile Што не значи да више горчине има у вама него у другим учесницима расправе.
Проблем је наша немогућност да превазиђемо неке ствари, као размажена деца смо.Не знам само како кад смо стара нација, а опет можда и зато.Старци и деца се слично понашају.
Уосталом, кад се вратимо Богу, знаћемо и да опростимо и да љубимо ближњег свог.А то је тешко, али то је и поента.Лако је биди лош, за добро треба труда и самопрекора.

Бранити се мора, то је људско право. Доста је напада брез ОДГОВОРА. Мало мало па неко напада и пљује и то на такав огаван начин да се човјеку стомак преврне.
Наслуша сам се од "Срба" више огавности него од душмана.

Ниђе ја нијесам река да СВИ Србијанци не ваљају, али брате мили, ође се све трпа у исти кош заједно кад је ријеч о Пречанима и Црногорцима.
Свак мисли да ЊЕГОВИ само ваљају а остали сви су ЦРЊИ И ГОРИ и од самог врага.

Имаш јеремију коме је мука што је и један Шумадинац помогао својим саплеменицима у невољи. Имаш Нимбуса који мени на нос свако мало набија "усташе" иако су исти у моме крају готово у једном дану побили 500 Срба и онда повр тога набија ми на нос југо-комунисте који су довршили посао који су започели Хрвати и њихова хрватска држава.
А онда имаш Громовника који се на то надовезује, који у своме свеопштем незнању, не познаје ни основну ствар да се Србија ни као Кнежевина не би сама одржала да није било ДОСЕЉЕНИКА - истих оних који подигоше Револуцију. Да демографија Србије није баш ствар тога да су се Србијанци множили као зечеви, него да је од њезиног првог дана (још од устанка - револуције) стални прилив Срба са свију страна.

(03-02-2015, 05:52 PM)Громовник Пише:  Колико их је то било свеукупно? Blush

Наљутићеш ме и наћераћеш ме да повадим књиге и документа, па ком обојци ком опанци. Не иде ти то у прилог.Креза

(03-02-2015, 05:47 PM)Николај Пише:  Па јел вас Србија окупирала или сте и ви хтели са њом, шта је сад у питању, ајде одлучи се?

Па реци ми ти шта је у питању. Ако српски захтјеви за уједињење нијесу признати, него се ишло преко Загреба, да се УЈЕДИНЕ СРБИ СА СРБИМАШок, онда шта је то. Ако није испоштована ВОЉА СРБА, онда је то било ПРОТИВ ТЕ ВОЉЕ.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(03-02-2015, 05:52 PM)мунгос Пише:  
(03-02-2015, 05:52 PM)Громовник Пише:  Колико их је то било свеукупно? Blush

Наљутићеш ме и наћераћеш ме да повадим књиге и документа, па ком обојци ком опанци. Не иде ти то у прилог.Креза

Веруј ми да бих заиста волео. Таман да упоредимо са бројевима Србијанаца који положише кости од Првог светског па до ових последњих ратова у одбрани браће са оне стране Дрине, па да коначно затворимо ову тему једном за свагда.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Ви бисте да упоређујете пале српске главе као бројке у кладионичарској листи?
Господо, Ви сте сви полудели.
Одговори

(03-02-2015, 05:52 PM)мунгос Пише:  Па реци ми ти шта је у питању. Ако српски захтјеви за уједињење нијесу признати, него се ишло преко Загреба, да се УЈЕДИНЕ СРБИ СА СРБИМАШок, онда шта је то. Ако није испоштована ВОЉА СРБА, онда је то било ПРОТИВ ТЕ ВОЉЕ.

Како није испоштована воља, о чему причаш, кад је крајњи резултат био исти, сви Срби у једној држави. То је и била воља Срба пречана. Да они нису хтели у исту државу са Србијанцима, па им је она наметнута, то би онда била окупација.
Одговори

(03-02-2015, 06:02 PM)Громовник Пише:  Веруј ми да бих заиста волео. Таман да упоредимо са бројевима Србијанаца који положише кости од Првог светског па до ових последњих ратова у одбрани браће са оне стране Дрине, па да коначно затворимо ову тему једном за свагда.

Ј. Цвијић - девет од десет Србијанаца су Динарци. Становништво данашње Србије је најмлађе по досељењу од свију други српски покрајина. Откуд они сви ту, ја то не знам.

Оћеш Путника (Сремац), оћеш Мишића и Бојовића (Црногорци), оћеш Степу и Танкосића (Личани). Оћеш Војводу Вука (Санђаклија). Оћеш Домановића и Л. Лазаревића (Херцеговци), као и Ј. Цвијић. Итд.

(03-02-2015, 06:09 PM)Николај Пише:  Како није испоштована воља, о чему причаш, кад је крајњи резултат био исти, сви Срби у једној држави. То је и била воља Срба пречана. Да они нису хтели у исту државу са Србијанцима, па им је она наметнута, то би онда била окупација.

То није била њихова воља да се СРБИ УЈЕДИНЕ СА СРБИМА преко Загреба, Тумбића и слични србомрзаца. Замисли да Краљ Александар шаље писмо Анти Тумбићу половином 1917. год. и захваљује му као представнику добровољаца - СРБА!!! - из Аустро-Угарске.
Какав је Анте био представник Срба?Шок
Био је само зато јер га је Србија признавала као таквог, тј. наметала га СРБИМА. Кад су Хрвати тражили да се оснују хрватски пукови на Солуну, политика и команда војске је хтјела, пошто Хрвата није било ни за једну чету, да на силу у те пукове ућера Личане и Босанце, који то одбише бацајући пушке и скидајући униформе са себе.

Одговори

(03-02-2015, 05:52 PM)мунгос Пише:  Бранити се мора, то је људско право. Доста је напада брез ОДГОВОРА. Мало мало па неко напада и пљује и то на такав огаван начин да се човјеку стомак преврне.
Наслуша сам се од "Срба" више огавности него од душмана.

Ниђе ја нијесам река да СВИ Србијанци не ваљају, али брате мили, ође се све трпа у исти кош заједно кад је ријеч о Пречанима и Црногорцима.
Свак мисли да ЊЕГОВИ само ваљају а остали сви су ЦРЊИ И ГОРИ и од самог врага.

Имаш јеремију коме је мука што је и један Шумадинац помогао својим саплеменицима у невољи. Имаш Нимбуса који мени на нос свако мало набија "усташе" иако су исти у моме крају готово у једном дану побили 500 Срба и онда повр тога набија ми на нос југо-комунисте који су довршили посао који су започели Хрвати и њихова хрватска држава.
А онда имаш Громовника који се на то надовезује, који у своме свеопштем незнању, не познаје ни основну ствар да се Србија ни као Кнежевина не би сама одржала да није било ДОСЕЉЕНИКА - истих оних који подигоше Револуцију. Да демографија Србије није баш ствар тога да су се Србијанци множили као зечеви, него да је од њезиног првог дана (још од устанка - револуције) стални прилив Срба са свију страна.

Па мораћу да те разочарам што се тиче Шумадије - 90% досељеника у њој чине Срби из Старога Раса и Црне Горе. Осталих 10% отпада на досељенике из Старе Србије и Македоније који су бежали од Турског и Арнаутског зулума са југа. То су људи који су подигли устанак овде, а не Личани, Босанци и Крајишници.

А што се тиче напада и одбрана, док је Јеремији ово прва порука у овом стилу, што ме испрва и зачудило јер то не личи на њега, а ја се углавном слажем са тобом по многим питањима, погледај мало своје поруке уназад па ћеш видети - ко о чему - ти о критици Србијанаца. По интензитету напада бих те упоредио овде једино са Нимбусом, који мало-мало, па опљуне "преко". Е тако исто и ти - прво си био препун критика према Дражи - што се није више активирао преко Дрине, па онда према Краљу Александру што је правио Југославију, па ти на крају ни сами Србијанци уопште не ваљају, кажеш окупирали те на крају Првог светског рата?

Одговори

(03-02-2015, 06:18 PM)мунгос Пише:  
(03-02-2015, 06:09 PM)Николај Пише:  Како није испоштована воља, о чему причаш, кад је крајњи резултат био исти, сви Срби у једној држави. То је и била воља Срба пречана. Да они нису хтели у исту државу са Србијанцима, па им је она наметнута, то би онда била окупација.

То није била њихова воља да се СРБИ УЈЕДИНЕ СА СРБИМА преко Загреба, Тумбића и слични србомрзаца. Замисли да Краљ Александар шаље писмо Анти Тумбићу половином 1917. год. и захваљује му као представнику добровољаца - СРБА!!! - из Аустро-Угарске.
Какав је Анте био представник Срба?Шок
Био је само зато јер га је Србија признавала као таквог, тј. наметала га СРБИМА. Кад су Хрвати тражили да се оснују хрватски пукови на Солуну, политика и команда војске је хтјела, пошто Хрвата није било ни за једну чету, да на силу у те пукове ућера Личане и Босанце, који то одбише бацајући пушке и скидајући униформе са себе.

Ајде не филозофирај ту, баш су обични Срби знали дал је нешто ишло преко Загреба или Вршке чуке, њима је било битно када су видели војску Краљевине Србије, када су видели да улазе у исту државу са Србијанцима, да је краљ Србије сада и њихов краљ, да Дрина, Сава и Дунав више нису границе итд.
Одговори

(03-02-2015, 06:02 PM)Громовник Пише:  Веруј ми да бих заиста волео. Таман да упоредимо са бројевима Србијанаца који положише кости од Првог светског па до ових последњих ратова у одбрани браће са оне стране Дрине, па да коначно затворимо ову тему једном за свагда.

"Разни су узроци и разни начини доласка ових људи [...]Био је то пуст, немиран свет, по свему наследник старих ускока, а претходник доцнијих четника. Стегу међу њима умели су само да држе људи као Хајдук Вељко на Тимоку и Зека Буљубаша на Дрини. Број ових добровољаца ишао је на хиљаде... Готово сваки војвода на граници према Дрини имао је своју чету „бећара", „голаћа", „добровољаца", које је држао као посаде по тврђавама, логорима и шанчевима на граници. Од њих је добрим делом састављена и лична пратња виђенијих војвода. У Београду их је било толико да су од њих покушали да формирају прву редовну војску у устанку"

Добровољци у ослободилачким ратовима Срба и Црногораца: зборник радова са научног скупа у Кикинди 11. и 12. априла 1996, Петар Качавенда, Институт за савремену историју, стр. 361

Одговори

(03-02-2015, 06:18 PM)мунгос Пише:  

Ј. Цвијић - девет од десет Србијанаца су Динарци. Становништво данашње Србије је најмлађе по досељењу од свију други српски покрајина. Откуд они сви ту, ја то не знам.

Да, само што Цвијић под тим подразумева, антрополошки гледано, Динарску расу, а не да смо сви сишли са планине Динаре, као што се теби можда чини.

(03-02-2015, 06:18 PM)мунгос Пише:  Оћеш Путника (Сремац), оћеш Мишића и Бојовића (Црногорци), оћеш Степу и Танкосића (Личани). Оћеш Војводу Вука (Санђаклија). Оћеш Домановића и Л. Лазаревића (Херцеговци), као и Ј. Цвијић. Итд.

Хоћу за почетак пречане који су активно учествовали у Првом и Другом Српском устанку, јер је о томе реч, а не оне који се у то време нису ни родили.

(03-02-2015, 06:06 PM)Чеда Пише:  Ви би сте да упоређујете пале српске главе као бројке у кладионичарској листи?
Господо, Ви сте сви полудели.

Можемо и да упоредимо број Шумадинаца који су робијали у Брозовим казаматима после рата са бројем полицајаца из Лике у тој истој Шумадији непоследно после рата.

Чисто да не испаднемо луди.

Са Википедије:

Цитат:У Првом српском устанку у устаничке јединице јављају се не само из Србије него и Босне, Црне Горе, Македоније, Хрватске, као и суседних земаља (Аустрије, Бугарске, Грчке). Артиљерију устничке војске организовали су добровољци из Војводине. Устанку се прикључило око 800 Бугара, а из аустријске војске се 1808. пребацило се у Србију из Аустрије 515 војника. Већи део добровољаца остао је у Србији и учествовао у Другом српском устанку.

По овоме испада да су Србијанцима у ослобођењу од Турака више притекли Бугари него браћа пречани Blush

Одговори

Из моје фамилије је робијало шесторо, од тога двије жене. Нема потребе да испадамо луди. Нпр. како свједочи Михаило Минић у књизи Расуте кости, на стрељање су га водили Шумадинци.
Шумадинац је био на челу те полиције у којој су били Личани. Робијали су и убијани и Личани као и Шумадинци, а међу мучитељима и убицама је исто тако било и једни и други. Као и у свима крајевима.

(03-02-2015, 06:43 PM)Громовник Пише:  По овоме испада да су Србијанцима у ослобођењу од Турака више притекли Бугари него браћа пречани Blush

Испада, како да не.
Међу устаницима није било само Бугра, него и Руса, Румуна, па чак и Арбанаса итд.
Али су су сви ближи срцу него Срби.Креза

Нијесу Динарци сишли са Динаре само.Креза Сам Цвијић је Херцеговац, као и Хајдук Вељко, на примјер. Већ ти реко имаш у Степиној Споменици из 1930. год. да су према породичном предању Личани.

Ево ти Цвијића:

"Када прегледамо податке о пореклу шумадиског становништва, видећемо да међу њима има врло мало старинаца. У шумадиским областима: Качеру, Гружи, Лепеници, Крагујевачкој Јасеници, Смедеревском Подунављу и Јасеници, Космају и у селима околине Београда испитано је порекло 8894 рода са 52.475 кућа. Од овог броја су само 464 рода са 3603 куће старинци, толико готово има и становника непознатог порекла (470 родова са 2464 кућа), а све остало шумадиско становништво је досељено и досељеничких родова има 7960 са 46.408 кућа. Шумадију су населили досељеници скоро из свих крајева данашње наше краљевине, али их највише има из динарских области, т.ј. из Црне Горе, Босне и Херцеговине, од Сјенице и Новог Пазара, из Колашина, од Пештери и Бихора, из Далмације, Лике и осталих динарских крајева. У мањем их броју има са Косова, из Метохије и осталих јужнословенских крајева."

http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/...cle-1.html

Остало имаш ође. Јако је занимљиво, прочитај.Хармоника

А исто то имаш у Лици и Далмацији на примјер. Многи су се доселили из Косове, тадашње Србије итд. Ко је онда ко, ко је прави а ко криви Србин/Србијанац?
Да ли је онај Личанин, чији стари дођоше од Биограда и Смедерева Србијанац, а онај Србијанац чији стари дођоше од Лике, уствари то није, или јест?

(03-02-2015, 06:43 PM)Громовник Пише:  По овоме испада да су Србијанцима у ослобођењу од Турака више притекли Бугари него браћа пречани Blush

То је за једну годину. Било је прилика да су цијеле граничарске регименте остале брез иједног топа. Креза Чак и граничарски ђенерал Ракићевић је хтио пребјећи устаницима.
Славонац граничар оберлајтнант Андрија Поповић и његов помоћник Ликанер стражмастер Гаврило, устројише прву регуларну војску.

(03-02-2015, 06:30 PM)Николај Пише:  Ајде не филозофирај ту, баш су обични Срби знали дал је нешто ишло преко Загреба или Вршке чуке, њима је било битно када су видели војску Краљевине Србије, када су видели да улазе у исту државу са Србијанцима, да је краљ Србије сада и њихов краљ, да Дрина, Сава и Дунав више нису границе итд.

Није исто. Није исто то што није прихваћена воља Срба коју су изразили сви Срби од Сарајева и Мостара, преко Бањалуке, па до Книна. Преко тога се прешло као да и није та воља изражена. Него се ишло у Загреб, преко воље Срба из Сарајева, Мостара, Бањалуке и Книна.

(03-02-2015, 06:26 PM)Громовник Пише:  А што се тиче напада и одбрана, док је Јеремији ово прва порука у овом стилу, што ме испрва и зачудило јер то не личи на њега, а ја се углавном слажем са тобом по многим питањима, погледај мало своје поруке уназад па ћеш видети - ко о чему - ти о критици Србијанаца. По интензитету напада бих те упоредио овде једино са Нимбусом, који мало-мало, па опљуне "преко". Е тако исто и ти - прво си био препун критика према Дражи - што се није више активирао преко Дрине, па онда према Краљу Александру што је правио Југославију, па ти на крају ни сами Србијанци уопште не ваљају, кажеш окупирали те на крају Првог светског рата?

Знаш како, свака расправа ваља ако се из ње научи нешто. Ја сам доста научио из ријечи моји "супарника". Спреман сам критиковати све што не ваља, па било оклен да долази.
Ниједна тема и ниједно лице нијесу свете краве, нити комунистичке мумије да се не смије ни помислити шта рећи у корист критике "лика и дела". То не води ниђе, но у пропаст.
Србијанци (као и сви други Срби) имају иза себе дјела и моногошта на ПОНОС.
Али има и другије ствари које НИЈЕСУ на понос.

То што се не слажемо у мишљењу није никаква трагедија. И ја се слажем са тобом почесто. Али не би ваљало да се сви у свему увијек слажемо. Онда значи да нијесмо у праву нико од нас и да ту нема и не море бити напретка.

Замјера се Пречанима и Црногорцима што су били партизани? Добро! Али зар нијесу били и четници? Зар се нијесу крвили са погани докле год су могли и како су знали и умјели?
Зар нијесу у свакоме случају превагу одњеле пролетерске бригаде? Како у Бос. Крајини и Тромеђи, тако и у Херцеговини и Црној Гори?

Одговори

Даре,
ниси глуп, схватио си поенту.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(03-02-2015, 06:55 PM)мунгос Пише:  Из моје фамилије је робијало шесторо, од тога двије жене. Нема потребе да испадамо луди. Нпр. како свједочи Михаило Минић у књизи Расуте кости, на стрељање су га водили Шумадинци.
Шумадинац је био на челу те полиције у којој су били Личани. Робијали су и убијани и Личани као и Шумадинци, а међу мучитељима и убицама је исто тако било и једни и други. Као и у свима крајевима.

Све што си написао у поруци изнад, стоји. Нисам ја ни рекао ништа за тебе, нити за твоју фамилију. Опет, овде није реч о личним судбинама, нити о колективној кривици, већ једноставно:

(03-02-2015, 05:45 PM)Николај Пише:  о томе ко је изнео терет Титове борбе на својим плећима, Шумадинци или неки други.

А ја бих додао и - ко је после рата заузео руководећа места у држави, сходно терету борбе који је изнео. При том не мислим на сам врх КП у ком је заиста било свакаквог олоша, невезаног за националност или место порекла, већ на онај слој владајуће бирократије који се налазио одмах испод њих, а који је непосредно после рата управљао животима и смрћу становника "окупираних територија", како се оно Броз изрази за Србију након "ослобођења". Тај исти слој је и деценијама касније био у позицији да доноси одлуке које су се тицале многих питања свакодневног живота, почевши од питања безбедности, подобности и идеолошке "исправности" народа, преко питања отимања и додељивања отете имовине, хапшења и процесуирања, па све до питања запошљавања у друштвеним предузећима и контроле процеса производње у фабрикама.

Управо је тај бирократски слој, који је као и за време, тако и после рата слепо слушао и извршавао наређења са вишег нивоа и ударао на своју браћу, служио за послератно ухлебљење главнине Титове војске и носилаца којекаквих споменица. А из којих су крајева Срби чинили главнину Брозове армије, касније и тај бирократски слој, то остављам теби на закључивање.

У прилог закључивању поменућу само да нисам досад чуо да је иједан Шумадинац захваљујући свом доприносу у НОБ-у, или на Сремском фронту, где изгибосмо као мачићи, усељен у иједну Немачку вилу у Војводини, као што су ту масовно досељавани и усељавани Срби из неких других крајева. А то је само један пример у мору масовних примера привилеговања новодосељених Срба из одређених крајева науштрб одузимања привилегија Србима који су у тим крајевима одраније живели.

Одговори

мунгос Пише:Истражујући Српску револуцију 1804. год. нађо и свог једног претка (граничара из Лике - специфично презиме), који је куповао и преносио џебану и оружје устаницима.

А то да сте САМИ збацили је чисто срње. Без Срба около, који су давали и џебану и оружје, као и просте војнике, официре, писмене људе, тај би устанак био угушен као и сваки прије тога.
И Србија и Војводина и све друго су само резултат ЗАЈЕДНИЧКОГ НАПОРА свију Срба.
Срби из Тршћанске заједнице, то јест имући трговци, такође су дали новац за србијанску побуну, а то су сви били Срби "пречани", из Далмације, Херцеговине, Црне Горе.
Одговори

(03-02-2015, 06:55 PM)мунгос Пише:  Ево ти Цвијића:

"Када прегледамо податке о пореклу шумадиског становништва, видећемо да међу њима има врло мало старинаца. У шумадиским областима: Качеру, Гружи, Лепеници, Крагујевачкој Јасеници, Смедеревском Подунављу и Јасеници, Космају и у селима околине Београда испитано је порекло 8894 рода са 52.475 кућа. Од овог броја су само 464 рода са 3603 куће старинци, толико готово има и становника непознатог порекла (470 родова са 2464 кућа), а све остало шумадиско становништво је досељено и досељеничких родова има 7960 са 46.408 кућа. Шумадију су населили досељеници скоро из свих крајева данашње наше краљевине, али их највише има из динарских области, т.ј. из Црне Горе, Босне и Херцеговине, од Сјенице и Новог Пазара, из Колашина, од Пештери и Бихора, из Далмације, Лике и осталих динарских крајева. У мањем их броју има са Косова, из Метохије и осталих јужнословенских крајева."

http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/...cle-1.html

Све је то лепо, али не одговара на питање које нас највише интересује, а то је одакле је дошао највећи број досељеника у Шумадију, односно који је то претежно народ?

А одговор на то питање је да је највећи број досељеника у Шумадију дошао током половине 18. века и то од Сјенице, Колашина и Црногорских брда, а досељавање је достигло свој максимум за време Карађорђева похода на Сјеницу, 1809. године.

Имаш тога у радовима Др Михаила Драгића, Цвијићевог ученика који се подробније бавио тиме, да не дужимо много овде, а и опет, то нема толико везе са овим о чему ми пишемо.

Рећи ћу ти само да у мом - Гружанском крају - нема скоро ни једне куће која вуче порекло из Лике или Далмације. Једино из Босне вуче порекло читавих 0,84% кућа или 1,21% становништа, и то углавном зидара који су ту долазили да би градили куће. 7% кућа има непознато порекло, 8,63% су "старинци" док су се сви остали доселили из Старе Црне Горе и са ове стране Дрине.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним