Из моје фамилије је робијало шесторо, од тога двије жене. Нема потребе да испадамо луди. Нпр. како свједочи Михаило Минић у књизи Расуте кости, на стрељање су га водили Шумадинци.
Шумадинац је био на челу те полиције у којој су били Личани. Робијали су и убијани и Личани као и Шумадинци, а међу мучитељима и убицама је исто тако било и једни и други. Као и у свима крајевима.
(03-02-2015, 06:43 PM)Громовник Пише: По овоме испада да су Србијанцима у ослобођењу од Турака више притекли Бугари него браћа пречани 
Испада, како да не.
Међу устаницима није било само Бугра, него и Руса, Румуна, па чак и Арбанаса итд.
Али су су сви ближи срцу него Срби.
Нијесу Динарци сишли са Динаре само.

Сам Цвијић је Херцеговац, као и Хајдук Вељко, на примјер. Већ ти реко имаш у Степиној Споменици из 1930. год. да су према породичном предању Личани.
Ево ти Цвијића:
"Када прегледамо податке о пореклу шумадиског становништва, видећемо да међу њима има врло мало старинаца. У шумадиским областима: Качеру, Гружи, Лепеници, Крагујевачкој Јасеници, Смедеревском Подунављу и Јасеници, Космају и у селима околине Београда испитано је порекло 8894 рода са 52.475 кућа. Од овог броја су само 464 рода са 3603 куће старинци, толико готово има и становника непознатог порекла (470 родова са 2464 кућа), а све остало шумадиско становништво је досељено и досељеничких родова има 7960 са 46.408 кућа. Шумадију су населили досељеници скоро из свих крајева данашње наше краљевине, али
их највише има из динарских области, т.ј. из Црне Горе, Босне и Херцеговине, од Сјенице и Новог Пазара, из Колашина, од Пештери и Бихора, из Далмације, Лике и осталих динарских крајева. У мањем их броју има са Косова, из Метохије и осталих јужнословенских крајева."
http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/...cle-1.html
Остало имаш ође. Јако је занимљиво, прочитај.
А исто то имаш у Лици и Далмацији на примјер. Многи су се доселили из Косове, тадашње Србије итд. Ко је онда ко, ко је прави а ко криви Србин/Србијанац?
Да ли је онај Личанин, чији стари дођоше од Биограда и Смедерева Србијанац, а онај Србијанац чији стари дођоше од Лике, уствари то није, или јест?
(03-02-2015, 06:43 PM)Громовник Пише: По овоме испада да су Србијанцима у ослобођењу од Турака више притекли Бугари него браћа пречани 
То је за једну годину. Било је прилика да су цијеле граничарске регименте остале брез иједног топа.

Чак и граничарски ђенерал Ракићевић је хтио пребјећи устаницима.
Славонац граничар оберлајтнант Андрија Поповић и његов помоћник Ликанер стражмастер Гаврило, устројише прву регуларну војску.
(03-02-2015, 06:30 PM)Николај Пише: Ајде не филозофирај ту, баш су обични Срби знали дал је нешто ишло преко Загреба или Вршке чуке, њима је било битно када су видели војску Краљевине Србије, када су видели да улазе у исту државу са Србијанцима, да је краљ Србије сада и њихов краљ, да Дрина, Сава и Дунав више нису границе итд.
Није исто. Није исто то што није прихваћена воља Срба коју су изразили сви Срби од Сарајева и Мостара, преко Бањалуке, па до Книна. Преко тога се прешло као да и није та воља изражена. Него се ишло у Загреб, преко воље Срба из Сарајева, Мостара, Бањалуке и Книна.
(03-02-2015, 06:26 PM)Громовник Пише: А што се тиче напада и одбрана, док је Јеремији ово прва порука у овом стилу, што ме испрва и зачудило јер то не личи на њега, а ја се углавном слажем са тобом по многим питањима, погледај мало своје поруке уназад па ћеш видети - ко о чему - ти о критици Србијанаца. По интензитету напада бих те упоредио овде једино са Нимбусом, који мало-мало, па опљуне "преко". Е тако исто и ти - прво си био препун критика према Дражи - што се није више активирао преко Дрине, па онда према Краљу Александру што је правио Југославију, па ти на крају ни сами Србијанци уопште не ваљају, кажеш окупирали те на крају Првог светског рата?
Знаш како, свака расправа ваља ако се из ње научи нешто. Ја сам доста научио из ријечи моји "супарника". Спреман сам критиковати све што не ваља, па било оклен да долази.
Ниједна тема и ниједно лице нијесу свете краве, нити комунистичке мумије да се не смије ни помислити шта рећи у корист критике "лика и дела". То не води ниђе, но у пропаст.
Србијанци (као и сви други Срби) имају иза себе дјела и моногошта на ПОНОС.
Али има и другије ствари које НИЈЕСУ на понос.
То што се не слажемо у мишљењу није никаква трагедија. И ја се слажем са тобом почесто. Али не би ваљало да се сви у свему увијек слажемо. Онда значи да нијесмо у праву нико од нас и да ту нема и не море бити напретка.
Замјера се Пречанима и Црногорцима што су били партизани? Добро! Али зар нијесу били и четници? Зар се нијесу крвили са погани докле год су могли и како су знали и умјели?
Зар нијесу у свакоме случају превагу одњеле пролетерске бригаде? Како у Бос. Крајини и Тромеђи, тако и у Херцеговини и Црној Гори?