07-04-2015, 05:46 PM
(07-04-2015, 12:50 PM)Chicot Пише:Не бих рекао да су пре ''Вајса'' планирали да пребаце главнину у Црну Гору или Србију, нисам видео такав документ. Извесно је да су кренули због ''Вајса'', као што су и до тада сви њихови покрети били под принудном, повлачење од Немаца (Ужице) или четника (Црна Гора, Херцеговина). Обратно, Дража је слао јединице за њима, све до ''Бихаћке републике''. А и после Неретве их је опколио.(07-04-2015, 11:32 AM)Николај Пише: Неки тврде да су комунисти добили ту битку због тога што су се пробили у Црну Гору. Они јесу успели у томе, али им је већ крајем маја и почетком јуна уништена главнина на Сутјесци, а остаци се извлачили према Јахорини и одатле у западну Босну, тако да то њихово пробијање до Црне Горе никакав утицај није имало на исход рата. А четници су остали у Херцеговини и после тога.Ако посматрамо само ту епизоду излоловано, потребно је поставити питање: који је био циљ комуниста у тој акцији, а који четника?
Колико ја знам, и пре Вајса постојала је идеја да се комунисти пребаце у Црну Гору и Санџак и да одатле касније запрете Србији. Они су дакле, овако или онако, тај циљ испунили. Четници су их природно, спречавали у томе, и нису успели (да их спрече да се докопају Црне Горе).
За причу је небитно да ли су их немци потом отерали одатле, они су били ту. У том контексту, ја се слажем да се може говорити о поразу и паду угледа југословенске војске.
Британци су управо после те битке направили драстичан искорак ка комунистима. Веровало се, Бејли је то често сугерисао, да ће четници ту коначно уништити комунисте "што би можда било најбоље за наше дугорочне циљеве". Већина се надала таквом исходу.
Пошто ови у томе нису успели, због односа са Совјетима, прича се окреће за 360 степени.
Бејли је у току Битке на Неретви протестовао код Драже што шаље војску на комунисте. Његови извештаји или накнадно писање не могу се узети као неко мерило.