Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Мане Пешут, Револоција у Лици.
Браћа по оцу, ако ти је лакше.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Ко не би збрисао од тебе, комуниста који се моли Богу! Ипак, не прима се тек тако молитва, него за почетак боље гледај: У Пешутовој књизи је на 180. страни, а у Ђиласовој на 260-261, судећи према Кости Николићу одакле сам то преузео и тако и навео, дакле Историја равногорског покрета 2. том, стр. 140.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Занимљива је и Јуцова сарадња са комунистима и прије и за вријеме рата.
На почетку рата налетио је у Загребу на Андрију Хебранга, члана Војног комитета КП Хрватске (иста функција као и Иван Рукавина), и није га ухапсио нити пријавио полицији, јер су се знали из затвора. Хебранг је ухапшен 1942. од усташа али је пуштен због изразито хрватског става.
Усташа, комуниста и робијаш, Шиме Бален за Ј.Рукавину каже: "Došavši na robiju kao jedan od najistaknutijih ljudi iz tvz. ličkog ustanka (koji ustvari nije bio nikakav ustanak nego neuspjela talijansko-ustaška improvizacija!), Juco je isprva istupao kao frankovac, pa čak i kao ustaša, ali kasnije, po dolasku u Lepoglavu, u susretima s komunistima, pada pod njihov utjecaj i prihvaća antifašističke poglede. Po povratku u Mitrovicu, dolazi u uži dodir sa čvrstom frankovačkom jezgrom, koju su predstavljali Stipe Javor, Štef Crnički, Cerovski i dr., pa se pod njihovim utjecajem vraća na staru, frankovačku iluziju." Извор: (Prisjećanje na robijašku epozodu Antifašističke fronte, u: "Antisemitizam, holokaust, antifašizam" (zbornik), Zagreb: Židovska općina Zagreb, 1996, str. 210.-213.)- значи балансира зависно шта му више одговара - комуниста/усташа.
Јуцо Рукавина и Мошо Пијаде су саставили 1935. резолуцију о сарадњи "против угњетавања хрватског народа, сељаштва и радништва".
О дружењу усташа и комуниста, Милован Ђилас пише: "Rukavina i ja smo postali pravi prijatelji, što nije bila iznimka. Drugi komunisti sprijateljili su se s "nacionalistima" i takva prijateljstva često su preživjela zatvorske godine."
На суду, усташу Рукавину је бранио комуниста, Сима Марковић, један од првих секретара КПЈ.
Извор:
Zvonko Ivanković-Vonta, Hebrang, Scientia Yugoslavica, Zagreb, 1988., ISBN 86-81183-03-6, str. 117., fusnota 106 na str. 330 i fusnota 7 na str. 323. (Milovan Đilas, Memoir of a revolutionary, Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1973. str. 131.-135.)
(Последња измена: 21-05-2015, 07:23 PM од
Романија.)
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Углед:
256
(21-05-2015, 07:37 PM)6.lickadivizija Пише: Vidite da je za cetnicku bezaniju dovoljan i DJilas!
Шта да ти кажем,нисам могао већи . . .
(21-05-2015, 07:43 PM)Романија Пише: Немој молим те да износиш тако јаке аргументе, прећићу у Комунистичку партију.
Ја већ тражим НКПЈ у жутим странама,ако их икако нађем игде шаљем позивницу . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 21-05-2015, 07:47 PM од
Бранке.)
Углед:
256
(21-05-2015, 07:52 PM)6.lickadivizija Пише: [quote='Романија' pid='40757' dateline='1432230201']
Немој молим те да износиш тако јаке аргументе, прећићу у Комунистичку партију.
Za pocetak ostavi se patetike na bazi brige za Srbe od komunista, najpre nauci pravopis! Ova rec ne postoji u srpskom jeziku,
За почетак,остави се патетике(О Господе Боже која конструкција реченице у наставку),и немој бринути за Србе,нити за претњу по њих од стране комуниста(ако неко зна ову реченицу правилније да исконструише свака му част),најпре научи правопис!Ова реч не постоји у српском језику тачка . . .
(„Држава“)
(Последња измена: 21-05-2015, 09:34 PM од
Бранке.)
Поруке: 49
Теме: 0
Придружен: May 2015
Углед:
-19
OK, znaci otkrivene su jos dve lazi Miloslava Samardzica koji pise sta mu god padne napamet! NJegove fusnote upucuju na stranice kojih nema u originalu!