24-09-2015, 09:07 AM
(24-09-2015, 12:56 AM)Милослав Самарџић Пише:(23-09-2015, 08:59 PM)DIDzM Пише: Ponovo sam bacio pogled na Sećanja iz rata od Vučkovića.Није променио мишљење, то јест остао је при ономе што је записао, али мени се чини да у књизи ипак не изједначава једне и друге.
On sukob naziva bratoubilačkim ratom, za izbijanje krivi ljude na obe strane.
Da li je kasnije u razgovorima promenio mišljenje ili je jednostavno ton knjige previše pomirljiv?
Građanski rat u okupiranoj kraljevini Jugoslaviji jeste bio bratoubilački. A evo objasniću i zašto. To je bio kompleksni građanski rat u samom srpskom narodu. Polazim od pretpostavke da su u tadašnjoj Jugoslaviji živeli samo Srbi i Slovenci, budući da su sve današnje slovenske nacije na prostorima tadašnje Jugoslavije nastale od srpskog naroda. Genocid u NDH bio je osveta pohrvaćenih Srba nad pravoslavnim Srbima. Isto važi i za poturčene Srbe. Sukob između partizana i svih drugih Srba bio je sukob između revolucionarnih i kontrarevolucionarnih Srba, respektivno. Sukob između ljotićevaca i svih drugih Srba bio je sukob između prookupatorskih i antiokupatorskih Srba, respektivno. Osim ovih ideološko-"nacionalno"-religijsko-kulturoloških sukoba, imali smo i regionalne sukobe, na primer sukob između nekih prečanskih Srba i svih ostalih Srba. U tu grupu spada i sukob u Crnoj Gori. Verovatno i sukob na liniji selo-grad spada u ovu vrstu sukoba. Pa zatim, ono što je Živko Topalović izvrsno primetio, imali smo i generacijski sukob - neka srpska omladina protiv svih ostalih Srba. Naime, svaka mladost je revolucionarna, dočim su zrelo doba i starost konzervativni. Situacija se komplikuje i u antinemačkom korpusu, jer je sigurno bilo nekih Srba koji su bili za Engleze, drugi za Francuze, a treći za Ruse. I ja bih na kraju dodao još jedan nepomenuti sukob, a to je sukob "emancipovanih" srpskih žena protiv svih ostalih "neemancipovanih" Srba. Verovatno postoje još neki sukobi, ali mislim da je ovo šta sam nabrojao već dovoljno da čovek poludi.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!