Што се тиче броја авиона који су пали, код нас је пало нешто преко 400 бомбардера Б-17 и Б-24, као и око 140 ловаца. Од 4350 Американаца које сам пописао по имену, њих 100-ак је пало ван Југославије, а за отприлике исти број је бомбардер успео да се врати у Италију или је пао ван Југославије. Приде је код неких авион део посада искочио ван Југославије. Зато није лако рећи тачан број авиона, практично бих морао да пређем поново кроз целу архиву.
Од тих авиона, имам серијске бројеве за све осим 25 бомбардера. За њих имам јединицу, датум лета, имена посаде, а врло је могуће да серијски број авиона није сачуван јер није направљен МАЦР.
Од бомбардера који су пали, нешто мање од 10% је дејствовало на циљеве у Југославији. Занимљиво је да је проценат смртности и заробљавања тих посада драматично већи у односу на остале - неких 30-ак % у односу на 55%.
Нека моја процена је да је само 15 ААФ током годину и по дана имала губитке од око 3.000 бомбардера. То је двоструко више од њиховог пуног састава! Пад око 400 авиона над Југославијом која је била транзитна за већину мисија зато није изненађујућ.
(20-11-2015, 07:59 PM)Chicot Пише: Друго, много, баш изненађујуће много авиона је слетело из предострожности у Југославију због кварова и мањих оштећења. Дакле, не зато што су морали да буду оборени.
Не знам колико је то много авиона слетело у Југославију а да није морало, ако не говоримо о слетањима на Вису, код Задра, Сомбора или Београда - односно о оним авијатичарима које нисам ни бројао.