Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(20-09-2016, 05:39 PM)Никола02 Пише:  Шта мислите о Милану Недићу,јел је помогао народу или је их је слао у логоре?
И да ли треба да буде упамћен као злочинац или херој?
Много има да се пише на ту тему. Ово је мој последњи чланак о Недићу:
http://www.pogledi.rs/category/istorija-...lan-nedic/
А са леве стране, линк ''Недићевци'', има још неколико чланака.
Одговори

(19-09-2016, 11:32 PM)Бенито Пише:  Наравно,- да би имали гору верзију на РТС-У. Али, добро, живи били, па видели.
Ево видесмо синоћ филм на РТС-у о Јасеновцу, први део, ''Страх''. Шта кажеш? Опет се међу првоухапшенима помињу комунисти, а не рецимо четници, или скоколи, опет комунисти дижу устанак против НДХ, нема говора о сарадњи усташа и комуниста, реч четник се и не помиње, нема улоге Италијана. Радња почиње негде с убиством Стјепана Радића 1928. у скупштини у Београду - у ствари био је рањен, нема тог детаља - а не нешто раније, рецимо 1596. године...
Одговори

Чим сам видео оног Беговића чији је отац фотографисао мртвог Благоја Паровића, било ми је јасно у ком правцу ће ићи филм. У свим филмовима о Јасеновцу четници, иако буду поменути, гледаће се кроз Радета Радића и његов" споразум" са усташама. О Соколима , загребачким Србима, четничкој илегали у Загребу и слично , ни речи.
Практично, оваквим филмовима се указује на злочин, па и геноцид, али се прећуткује непостојање капитулације КЈ, да би се задовољила идеологизација историје бесмисленом теоријом о ". два антифашистичка покрета". Вртимо се у истом кругу, да се не би замерили титоистима и осталим српским комунистима, који комплетно контролишу целокупну српску културу. Да није тако уређен, филм не би видео РТС.
Одговори

Јеси ли познавао покојног Брацу Павловића, који је средином 80-их био уредник часописа Држава?
Одговори

(21-09-2016, 06:50 PM)Бенито Пише:  Јеси ли познавао покојног Брацу Павловића, који је средином 80-их био уредник часописа Држава?
Само из виђења.
Одговори

Скоро сам га се сетио. Био је у Митровици на робији више од десет година. Тако се причало. Да ли је истина да је пре рата био у Збор-у, па да је 42. године напустио Љотића и отишао четнике? Уопште, шта се зна о њему?
Одговори

(21-09-2016, 08:12 PM)Бенито Пише:  Скоро сам га се сетио. Био је у Митровици на робији више од десет година. Тако се причало. Да ли је истина да је пре рата био у Збор-у, па да је 42. године напустио Љотића и отишао четнике? Уопште, шта се зна о њему?
Причао ми је Лука Степановић, оби су били добри. Био је нешто у недићевом апарату у Београду. Не знам да ли је био члан ''Збора'', али недићевац је био сигурно. У јесен 1944. прешао је у четнике и отишао у Босну са њима. Заробљен је током Босанске голготе. Лука каже да је био веома образован. Колико се сећам, професор Београдског универзитета пре рата. А и црвени су му дали добро радно место после робије, јел су им фалили писмени.
Одговори

Млађима или неупућенима само да укажем да га не мешају са Радославом Брацом Павловићем, писцем из Крагујевца.
Одговори

(21-09-2016, 09:29 PM)Бенито Пише:  Млађима или неупућенима само да укажем да га не мешају са Радославом Брацом Павловићем, писцем из Крагујевца.
Е њега знам. Smile
Одговори

Хајде још само ово. Како стојиш са Небојшом Пајкићем? Исхвалио те у неком интервјуу:" То је човек који је живот посветио истраживању ЈВ у ДСР. А то је кључно питање наше пропасти...." У том стилу. Иначе, одличан интервју.
Каква је улога Пајкића и Исидоре у филм Драшковића?
Одговори

Дај линк да видим.
Добро, знамо се одавно. Пајкић је смислио осу око које се врти филм - а то је Раша Драшковић као наратор. Исидора је помагала око неких ствари, али не знам детаље, то је питање за Лабала.
Одговори

Емисија Силен Радио Београд, мај 2015. Мислим да има на јутубу.
Одговори

(19-09-2016, 11:32 PM)Бенито Пише:  Него, одавно ми је врло занимљиво како Хрвати избегавају помињање имена Драгише Васића. Колико пратим, не сећам се да су га икад поменули. То сигурно има везе са Крлежом, али где је тај сукоб актуелних Хрвата и Крлеже, није ми баш јасно.

Можда није у питању сукоб актуелних Хрвата и Крлеже, већ актуелних Хрвата и Срба? Smile
Иначе, мени и даље није јасна прича која се провлачи да су Драгиша и Мирослав били кумови. Ко је коме био кум на венчању у цркви? Или ко је кога крстио и у којој цркви?

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

Занимљиво, заиста нисам наишао ни на шта конкретно на тему јесу ли били кумови или не...
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним