Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Један од највећих злочина четника на територији данашње Хрватаке је покољ у Гатима 1. октобра 1942 , "где су четници припадници Ђујићеве фракције под вођством Мане Роквића заклали или убили 79 житеља Гата и 16 житеља оближњих засеока. Најмлађа убијена особа била је беба од 9 месеци, а најстарија старица од 87 година."
Наводи се да су неки живи одрани, вађене очи итд.. 1972. подигнут им је споменик а једна школа се звала "ОШ 1.10.1942." На годишњицу 2012. Хрвати су звали Србе да се поклоне жртвама, али је србијански министар рекао да Србија нема везе са четницима и да не жели да дође.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
109
Ја то нисам анализирао, али јесте Николај, писао је овде.
Што се тиче четничких злочина у границама садашње Хрватске, оно јесте био један од већих, већи покољи су били у Босни.
Пре неколико година су за Хрватску покушали да направе поименичан списак, као и за Словенију, где је наведено и којој формацији је припадао убијени и од кога је страдао. Доста је остало непописано.
Наведено је да је од четника страдало око три хиљаде људи - углавном партизана.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Углед:
201
А јел за БиХ био довршен? Наравно не рачунајући четнике и симпатизере као жртве.
Читао сам списак за Подриње и стварно је жалостан. Зато сам се изненадио да је укупан број "само" 6500 хиљада, мислио сам да је бар двоструко већи.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Углед:
651
Тај списак у Милетић-Дедијеровој књизи није најпотпунији. Рецимо за фочански срез који је најактуелнији, они наводе око 3.500 убијених муслимана (уз сугестију да су сви убијени од четника као цивили), и још нешто мало страдалих од окупатора, док на допуни списка из 1964. године која је рађена 90-их (ово што Ватхра помиње) има око 4.900 пописаних страдалих муслимана из тог среза, и цивила и војника, и то страдалих од свих формација. Додуше, није баш за све утврђено од кога су страдали, зна се чини ми се тек за једну трећину. Попис је урађен и по ратним годинама, односно колико је ко страдао у којој години. Број муслимана за које је утврђено да су страдали од четника је далеко мањи (не знам тачно колико јер пишем по сећању, то ми је све у лаптопу који ми није при руци).
Пописани су такође, и сви остали убијени из фочанског среза, нпр. види се из тог списка да је током 1941. године, пре него што је дошло до убијања муслимана у Фочи, у том срезу побијено 145 Срба.
Или рецимо за сребренички срез. И ова двојица аутора и Смаил Чекић, а и многи други, цитирају и некритички прихватају извештај једног усташког функционера који је навео цифру од 1000 убијених муслимана од стране четника, само у периоду од августа 1941. до средине јануара 1942. године.
Истим пописом је утврђено да је током 1941. године у том срезу страдало (опет по сећању) око 50 муслимана (неутврђено од кога, мада је реч о четницима, тј. српским устаницима). А током целог рата свега 400.
Дакле, однос је 1000 према 50, из чега се види колико су безвредни усташки извештаји о четничким злочинима.
Све то имам детаљно у раду за који планирам некад да објавим у виду књиге, односно ово што је већ објављено на форуму и сајту је само подлога, отприлике половина материјала који сам прикупио.
Што се тиче тих усташа на списку, историчар Божа Јеловац из Пљеваља утврдио је да се на списку страдалих за пљеваљски срез налазе и 44 усташе погинуле у борби, затим нерођена деца, умрли од старости, болести итд., али ту књигу нисам још набавио, волео бих да је прочитам. У ствари, нисам сигуран да ли ју је још и објавио.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 17-06-2016, 06:21 PM од
Николај.)
Поруке: 423
Теме: 0
Углед:
22
Мане Роквић је један од људи који су дебело окрвавили руке у том рату и срамота за српски народ у целини.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Углед:
651
Мислим да је у то време још био члан КПЈ, тако да није имао везе ни са четништвом, а камоли са Дражом.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Дакле, Мане Роквић је највећи злочинац свих времена, уз то и комуниста, срамота за четнике, Дражу и "цео српски народ".
Да видимо шта је то заправо Мане урадио, какво "страшно зло". Само у Доњем Лапцу су Југословени побили 1200 Срба за дан-два, а то исто је било на свакоме кораку са обе стране Динаре. Иљаду двије тамо, иљаду двије овамо. Нешто у Лапцу, нешто у Бихаћу, Петровцу, Дрвару итд. итд.
И Мане и устаници, у трену кад је изгледало да ће буквално све Србе побити, направе оно што је једино било могуће. Главу за главу, зуб за зуб.
И зауставе тиме дивљање Југословена.
Страшан злочин, мајку му, како су се само дрзнули бранити се!
Са људима људски, а са нељудима - зна се.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(29-02-2016, 04:53 PM)Романија Пише: Први примјер: https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Масакр_у_Гатима
(05-05-2016, 02:07 AM)Романија Пише: Један од највећих злочина четника на територији данашње Хрватаке је покољ у Гатима 1. октобра 1942 , "где су четници припадници Ђујићеве фракције под вођством Мане Роквића заклали или убили 79 житеља Гата и 16 житеља оближњих засеока. Најмлађа убијена особа била је беба од 9 месеци, а најстарија старица од 87 година."
(03-12-2016, 08:09 PM)Романија Пише: https://sh.wikipedia.org/wiki/Pogrom_u_Krnjeuši
(03-12-2016, 10:56 PM)Мргуд Пише: Мане Роквић је један од људи који су дебело окрвавили руке у том рату и срамота за српски народ у целини.
Колко се овдје на форуму мрзи Крајина па то је за не повјеровати. Сад су нам и Четници злочинци и багра. Мане је осветник страдале Српске нејачи на Тромеђи, свака му част. Чуј "погром у крњеуши", море ли се над усташама учинити "погром", па та Крњеуша и Борићевац су себе још за живота осветили, посље су их наши збрисали и тамо ни дан данас нема хрвата, иако је Крњеуша у федерацији а Борићевац у хрватској, тако се ради посо. Сваки онај који је хрвате истребљивао треба га славити и достојно га се сјећати, зато што су нам они највећи и најопаснији непријатељ и док нас је, с њима неће бити нормалног живота.О свему се може дискутовати када су Роквић или Ђуришић, Корда, Баћовић, Матовић у питању, али о освети не, то им је за орден и похвалу.
(Последња измена: 08-12-2016, 12:17 PM од
Брада.)