Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ево једно од мене.
Био је војвода једног од Немањића, подигао је више цркава и манастира (неке доградио и унапредио) у области данашње Бугарске и Македоније, истицао се по храбрости и искуству, носилац је неколико византијских титула. ,, Народ " га је запамтио под другим именом. О коме је реч?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 05-03-2017, 07:38 PM од
Перун.)
Углед:
459
(05-03-2017, 07:37 PM)Перун Пише: Ево једно од мене.
Био је војвода једног од Немањића, подигао је више цркава и манастира (неке доградио и унапредио) у области данашње Бугарске и Македоније, истицао се по храбрости и искуству, носилац је неколико византијских титула. ,, Народ " га је запамтио под другим именом. О коме је реч?
Реч је о војводи цара Душана.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(05-03-2017, 09:19 PM)Перун Пише: (05-03-2017, 07:37 PM)Перун Пише: Ево једно од мене.
Реч је о војводи цара Душана.
Краљ Вукашин Мрњавчевић?
Углед:
459
Не. Код нас је познатији по имену које му је народ доделио. Сазидао је кулу у манастиру Светог Јована у Бугарској. Та кула носи име по њему.
Ајде Вуле. У епским песмама био је побратим Марка Краљевића.
(Последња измена: 05-03-2017, 09:59 PM од
Перун.)
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Војвода Милош, то знам из пјесама, али не знам који је то племић тачно.
Углед:
459
(05-03-2017, 10:06 PM)Брада Пише: Војвода Милош, то знам из пјесама, али не знам који је то племић тачно.
Није Милош. Познат је и под именом Новопазарац.