19-08-2017, 07:22 AM
(18-08-2017, 11:23 PM)Милослав Самарџић Пише:Кад будемо на пола љуте ракије,(18-08-2017, 09:43 PM)ватхра Пише:Значи, ни ова бројка Вас не импресионира.(18-08-2017, 06:16 PM)Милослав Самарџић Пише: А Група Гордон и њених 1.499 диверзија и саботажа?Наведени број из немачког документа се највероватније односи на све саботаже у дотадашњем периоду. Чисто сумњам да су Немци засебно пописали сваку саботажу коју су они извели, поготово што су углавном биле скривене диверзије. Тамо се наводи и доста рушења мостова, што они нису радили, то су радиле углавном јединице на терену.
А да је наведена за партизане.
Да кажем још и ово.
У епизоди нисам цитирао Реја Брока, дописника једне америчке агенције, мислим Асошијетед прес, из Каира 1942. године. Он је после 20 година написао да су они тада знали за четнички допринос и написао је чланак под насловом: ''Михаиловић је спасао Каиро''.
Такође, нисам цитирао ничије мемоаре. Нпр. поручник Никола Петровић из Крагујевца/Њујорка пише да је његова група, у име Шумадијске групе корпуса, извела више десетина диверзија и саботажа на пругама и наводи неке примере. Капетан Радомир Петровић Кент пише да је код њих, у Бољевачкој бригади, један инжењеријски капетан водио те акције и да је било око 40 успешних диверзија, итд.
Дакле, навео сам само оно што се каже ''сува документа'', која казују да је било на десетине саботажних група, које су извеле безброј саботажа, да је било много диверзија, да су Немци због тога стрељали хиљаде ДМ присталица - и опет, Ватра каже: Све је то ништа.
Наравно, не мислим да је Реј Брок у праву, али рећи да су онолике жртве била ништа... не иде.
А што Реј Брок није у праву???
И што се расправљаш са овим? Нек изађе Пеђа Марковић, па нека доказује своју тезу, а не овако.