Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.12 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Ко је ово рекао и којом приликом?
"Србија може спокојно да гледа у своју будућност зато што је њена ствар праведна и што она мора на крају крајева победити."
Одговори

(22-09-2017, 03:26 PM)Романија Пише:  Иако смо заратили са Турцима тек 1876, било је планирано да им се рат објави неколико година прије Невесињске пушке. Гдје је било средиште тајних организација које су биле задужене да припреме устанак и ко је био њихов оснивач?

Дубровник као седиште и Гаврило Божидаревић Веселицки као оснивач?
Одговори

Не, у питању је мјесто у Србији, оснивач је био официр, брат једног нашег веома познатог политичара.
Иначе, истовремено је на Цетињу основано друштво за уједињење и ослобођење српско. Али је ипак центар био у Србији.

(22-09-2017, 04:02 PM)Вукашин Петковић Пише:  Ко је ово рекао и којом приликом?
"Србија може спокојно да гледа у своју будућност зато што је њена ствар праведна и што она мора на крају крајева победити."

Владика Николај у Лондону?
Одговори

Није владика Николај.
Одговори

(22-09-2017, 03:26 PM)Романија Пише:  Иако смо заратили са Турцима тек 1876, било је планирано да им се рат објави неколико година прије Невесињске пушке. Гдје је било средиште тајних организација које су биле задужене да припреме устанак и ко је био њихов оснивач?
Постави и ти Вукашине питање.

Јеврем Марковић?

Ово је рекао или Никола Пашић или Слободан Милошевић.
Одговори

Тако је, Јеврем Марковић, брат Светозара Марковића. Основан је Главни одбор за српско ослобођење у Крагујевцу.
Баш ме занима шта "Црногорци" данас кажу на ову Дружину за уједињење и ослобођење српско на Цетињу 1871.
Одговори

(23-09-2017, 09:28 AM)Бенито Пише:  
Ово је рекао или Никола Пашић или Слободан Милошевић.
Није ни Баја а ни Слоба, реч је о једном нашем владару, који после тога не поживе много.
Одговори

Краљ Александар О.?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јесте, реч је о последњем Обреновићу, каза ово на прослави 25-годишњице ослобођења Ниша, тачно 5 месеци пре своје смрти. Терај даље...
Одговори

Ајте даље па ћу се укључити кад стигнем.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ево по угледу на Бенита даћу и ја један тритпих. О србофобији.
- Ко је на почетку 20. вијека рекао: "Да нема Срба у оволиком броју, наредио бих да се сви побију."?
Одговори

Франц Фердинанд, Конрад фон Херцендорф, цар Вилхелм Други...
Ето ти трилинг одговора, па бирај.Smile
Одговори

Ахахахах ипак сам мислио на Хрвата, Павле Раух је то изјавио. Тада је било 700.000 Срба у Хрватској. Иначе био је бан Хрватске 1908-10, практично први човјек Хрвата је то изјавио. Такође заслужан је и за велеиздајнички процес у ЗГ

Ево да спичим и ова два питањ, кратка су:
1. Која група људи је изјавила да је Шумадија (аугијева) смрдљива штала и да су Срби зрели за сјекиру?
2. Шта су Срби сматрали "својим" Кинеским зидом?
Оба питања се односи на прелаз 19-20.в.
Одговори

Ово прво су франковци или старчевићевци.
А ово друго, јел се то односи на разграничење са Хрватима или на нешто друго?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 31 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним