Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочини четника (ЈВуО)

Босански рат 1992-1995.
Одговори

Милосаве, да ли се нешто зна о томе, да су четници палили куће "партизанских породица" по Дурмитору, конкретно Жабљаку
Одговори

Није ми познато.
Чини ми се да тако пише у једној Титовој наредби, кад је био у ЦГ.
Одговори

Није ми баш јасан други дио одговора.

Питам, јер сам био тамо десетак дана прошлог мјесеца. Једно вече у кафани се мало попило. Разви се дискусија (моји прјатељи и познаници са Жабљака и ја) о данашњој политици, преко дешавања деведесетих до ДСР (ја намтнух да их мало искушам шта су били), па то неко од њих рече уз много погрдних ријечи на рачун четника. Невјероватно колико тамо је и моја генерација (60-70 годиште) комунистички загрижена.

наметнух;
је тамо
Одговори

Za Vlada Sipcica kazu da je bio Djavo!I to je provereno!Smile
Одговори

(05-10-2017, 09:39 AM)Pravda Пише:  Za Vlada Sipcica kazu da je bio Djavo!I to je provereno!Smile

Да, али је он из Мале Црне Горе, подручије које је географски прилично издвојено. Висораван омеђена кањонима Таре и Сушице и врховима Дурмитора, Штуц. Баљда су тамо комунистичке пропаганде тешко допирале.
Мада, прошле године сам био тамо, налетих на неког Шипчића, држи неку "љетну башту" у селу (пиво, сок, лоза, мед, сир, скоруп...). Питам за Влада, одговор је био сличан оним кометарима из предходног поста.
И још, кад хоће да се деси, у међувремену је у башту стигла унука Данила Јауковића, партизанског народног хероја, која живи у БГ. Распричаше се њих двоје, видим да су иста опција. Само што она жали (он ни мало) што се ЦГ осмаосталила, па јој помјешана осјећања, односно сада не зна шта је.
Одговори

Ja sam od Sipcica po Babine linije! Da se zna!Smile
Одговори

(05-10-2017, 09:30 AM)luka.luke Пише:  Није ми баш јасан други дио одговора.
Има наредба да партизани пале куће у ЦГ и знам да су масовно палили куће на разним местима, нпр. око Босанског Грахова, или у Лици рецимо, Перици Совиљу су спалили кућу.
За четнике не знам.
Одговори

(05-10-2017, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Има наредба да партизани пале куће у ЦГ и знам да су масовно палили куће на разним местима, нпр. око Босанског Грахова, или у Лици рецимо, Перици Совиљу су спалили кућу.
За четнике не знам.

То за партизане сам знао, од старијих. На тај начин су вршили мобилизацију. Одвајали људе од кућа, правили од сељака пролетере, без игдје ичега.
Онда мораш на казан

(05-10-2017, 12:05 PM)Pravda Пише:  Ja sam od Sipcica po Babine linije! Da se zna!Smile
Свака част, ако је баба од Владових, ако је од овога кафанџије, богами Rolleyes

Интресантно, рекао ми је кафанџија, да му је мајка ј од Владових Шипчића. Отац му Шипчић, мајка Шипчић. Исто село, други засеок.
Правда, можда знаш о коме је ријеч.
Одговори

Moja Baka i Vlado Sipcic su brat i sestra od striceva.Nemam kontakte sa Sipcicima,Ima ih u Beogradu za koje znam,ostale ne znam.Mala je to familija,nema ih puno.
Одговори

Ако већ ниси, отиђи некад до Мале ЦГ, прелијепа је
Одговори

(05-10-2017, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Има наредба да партизани пале куће у ЦГ и знам да су масовно палили куће на разним местима, нпр. око Босанског Грахова, или у Лици рецимо, Перици Совиљу су спалили кућу.
За четнике не знам.

И четници су знали палити куће. Знам неколико примјера, лична нетрпељивост је разлог. И добри и лоши људи има свађе.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Партизани су то систематски радили.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(05-10-2017, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  
За четнике не знам.

Било је извјештаја Баћовића што се тиче Херцеговине, ваљда 1943.. Можда чак и четничке куће су паљене тј. дезертерске..
Мислим да су тад читава села паљена.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним