19-05-2017, 07:55 PM
(19-05-2017, 07:23 PM)Романија Пише: Мој пријатељ је гледао, и приказивало је неко клање Муслимана у прошлом или Дср па ме питао шта је то било.
Ал у прошлом рату није било клања у Вишеграду.
Пописано је 140 вишеградских муслимана и троје Хрвата за које се наводи да су их четници убили у самом Вишеграду током целе 1943. године. Колико од тог броја у октобру те године, нисам успео да сазнам.
О злочинима у том месецу позната су сведочења неколико лица:
- Фатима Мешановић, која каже да су четници убили 2.000 цивила (и на мосту, поред осталог) да би признала да није видела ниједно убиство, јер се крила у подруму једног Србина, одакле је пребачена у срески затвор (да је не би убили, а не ради лишења слободе, како она жели да представи ствари, јер се нон-стоп шеткала по другим собама),
- Анте Ивачић, који каже да је убијено 1000 цивила, али признаје да је још 5-ог побегао из града и вратио се тек 8-ог. Казао је и да су четнички официри омогућили лечење за 4 католичка детета у војној болници,
- Алберт Сајц, који каже да је избројао око 50 лешева поређаних испод моста и 22 леша у реци, као и да је видео да су четници пуцали на једну жену на мосту, због чега је протествовао па су кривци стрељани,
- Иван Крстић и Миливоје Милићевић, који кажу да је много цивила изгинуло на мосту и око њега у унакрсној ватри, (наводно преко 2000, и око 400 војника), док им број убијених "по кућама" није познат,
- Вера Андрић, која једина тврди (поред Ф. Мешановић) да су четници убијали (клали) на мосту, односно да су похватали сав "преостали народ" и ликвидирали чак 400 људи. Њен исказ нисам читао у оригиналу, него само делове, па не знам да ли је очевидац (вероватно није ни она). У сваком случају и ово што је рекла није тачно, јер је демантују Ф. Мешановић и А. Ивачић, којима се ништа није десило.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године