Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(25-12-2016, 06:23 PM)Мргуд Пише: Нисам приметио да је нпр. покољ у Дугопољу довео до распуштања Јасеновца. Значи, врло ти је лош тај аргумент јер оправдава и све оне злочине који су почињени према српском народу.
Не, него је твој аргумент скроз наопак. Да су наставили убијати истим интензитетом као у први пола године 1941. не би једног јединог Србина остало од Словенске границе па до Земуна и све између.
Али нијесу то више радили, зато јер су окусили и сами своје каше коју су спремили Србима.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 30-12-2016, 12:04 AM од
мунгос.)
Поруке: 423
Теме: 0
Придружен: Jan 2014
Углед:
22
Прво није могуће да се утврди колико је људи одведено негде јер као што нам је познато не постоје потпуни спискови људи који су завршили у Јасеновцу. Чак шта више ови који постоје су изузетно непотпуни.
Оно што постоји то је чињеница да је Јасеновац од 41 до 45 радио несметано и без ограничења. Нема ни једног податка који указује на то да је усташама неко рекао смањите одвођења и убиства зато што је неко негде починио ликвидацију хрватских цивила.
Да је мање људи завршило у логору 44 него 41 је логично и то из више разлога:
1) устанак
2) оружани отпор
3) смањење српског становништва у Хрватској, Босни, итд. услед геноцида који је спровођен, као и самог страдања у рату и прогона једног дела у Недићеву Србију.
И то су такође чињенице. Значи, Јасеновац је радио у свом пуном обиму све до 45, само је прилив жртава био мањи у односу на 41-у јер је јасно да је највећи покољ учињен 41 док се народ још није организовао и пружио оружани отпор али све оно што је у периоду 41-45 дошло у Јасеновац имало је углавном исту субдину и ту судбину није променила било каква одмазда над хрватским цивилима.
Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Добро, ми к'о да не причамо о истој теми.
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(01-01-2017, 05:23 PM)Мргуд Пише: То само показује колико се ти ниси занимао Јасеновцом и оним што се десило тамо. Литературе има заиста много и можеш врло лако да је пронађеш.
Могу пронаћи а мореш валај и ти, и то добрим дијелом захваљујући мени.
Цијела хрватска држава је била "Јасеновац" и ђе је год који Србин био, од године до стотине (како рече Миле Будак, хрватски министар) за тијех пет година, глава му је висила о концу (ако је већ није изгубио).
Оно о чему ти причаш није ни за басне. Стварност је била таква да то нема ни у хорор филмовима.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 423
Теме: 0
Углед:
22
Да је цела НДХ била геноцидна творевина не спори нико, али ово релативирање Јасеновца је за мене забрињавајуће тим пре што долази од Срба.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Ево једног занимљивог документа.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 12-02-2017, 05:04 PM од
Перун.)
Поруке: 2,374
Теме: 43
Углед:
201
Да ли је неко гледао представу На Дрини ћуприја? Помињу се неки злочини Срба над Муслиманима у Вишеграду, не знам да ли се то односи на четнике и 1943.
Поруке: 4,402
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Вероватно на октобар 1943. године, ако је реч о Другом светском рату. И то је као по обичају пренадувано.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,374
Теме: 43
Углед:
201
Мој пријатељ је гледао, и приказивало је неко клање Муслимана у прошлом или Дср па ме питао шта је то било.
Ал у прошлом рату није било клања у Вишеграду.