15-10-2017, 05:48 PM
Мислим да четници нису никада искористили пун мобилизацијски потенцијал територија које су контролисали. Вјероватно због недостатка оружја.
(15-10-2017, 05:48 PM)posmatrač Пише: Мислим да четници нису никада искористили пун мобилизацијски потенцијал територија које су контролисали. Вјероватно због недостатка оружја.
(15-10-2017, 10:09 PM)Перун Пише:(15-10-2017, 05:48 PM)posmatrač Пише: Мислим да четници нису никада искористили пун мобилизацијски потенцијал територија које су контролисали. Вјероватно због недостатка оружја.
Кондор је писао Дражи да има око 11000 уписаних на списковима за мобилизацију. Златиборски корпус је бројао око 2200 људи под оружјем. Дакле 1/5 је била наоружана. Вероватно је слична ситуација била и у осталим срезовима.
(15-10-2017, 07:31 PM)Милослав Самарџић Пише: Па да, али убеди Мунгоса.
(12-10-2017, 09:09 PM)мунгос Пише:(12-10-2017, 07:45 PM)Милослав Самарџић Пише: Партизани су, као и обично, све радили најбоље.
Још се ниси отарасио комунистичких предрасуда?
Нијесу предрасуде него истина. Палили су боље него четници. Четници и овако и онако, а ови, код њи није било заибанције. Код четника си могао оћу-нећу, а ови су главу одма скидали и за ријеч.
Мој приступ проблему је да се сагледа са свију страна, да се рече и добро и лоше.
(16-10-2017, 10:14 PM)posmatrač Пише: Ја нисам никакав агитатор и није ми ни на крај памети да било кога у нешто убјеђујем.
Ја нисам ни историчар нити се бавим изучавањем историје, али у војску и оружје се понешто разумијем и ту ми нико не може продавати маглу.
Хвала Перуну и Николају (као и свим осталим) који наводећи конкретне податке потврђују оно што је сваком ко иоле ознаје војску очигледно.
У неким мјестима Босне под четничком контролом нису мобилисали ожењене људе, од којих су многи били око тридесет година стари. Једноставно било је довољно момака за оно оружја што су имали.
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: Љепо је да се као војни стручњак разумијеш у војску и оружје. Али то је само један мали дио "разумјевања". Као војни стручњак требао би бити свјестан да су информација и вријеме на првом мјесту, ђе је можда фактор времена важнији од свију остали. Ко, шта, ђе, како и када.
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: Дакле, оно о чему сам ја причао је нешто сасвим друго од онога о чему ти причаш. Сви герилски покрети од постанка свијета су имали проблеме са наоружањем и логистиком (зато и јесу герилске војске а не регуларне). Партизани свакако да нијесу имали авионе и тенкове 1941,1942,1943... 1943. година је била критична у рату четника и партизана. Посље тога није битно да ли су ови имали тенкове и авионе, а ови други нијесу него "по десет метака".
Сам Самарџић тврди да су партизани били слабији и малобројнији од четника добар дио рата. Како онда одједном испада да су били и бројнији и јачи (боље наоружани)?
(01-11-2017, 08:50 PM)мунгос Пише: О масовној мобилизацији нико није говорио ништа. Оно о чему сам ја говорио је да је кроз цијели рат константан проблем било то да су партизани одводили младиће из четнички села и користили их против четника. Ово није измислио Мунгос, него о овоме пишу четнички писци конкретно. То се десило више пута у мојој фамилији и родбини.Масовну мобилизацију сам ја поменуо, мислећи на мобилизацијски потенцијал, у првом реду, Србије.
(01-11-2017, 11:37 PM)posmatrač Пише: Колико је прелазак Бугарске у савезнички табор имао утицаја на раст партизанског покрета у јужној Србији?Имао је и пре тога, они су прелазили, а плус долазили из Бугарске. Од Бугара су биле састављене три партизанске бригаде маја 1944, када су комунисти у Србији имали 11 или 12 бригада укупно.
Мислим на мобилизацију?
Цитат:3. decembar 1941: Četnici pod komandom vojvode Pavla Gučanina 3. decembra 1941. streljali su u Mojsinju pokraj Čačka 36 zarobljenih partizana, stanovnika Donje Gorevnice, Ostre i drugih sela sa područja Čačka i Kragujevca, koje su zarobili Nemci, pripadnici 5. srpskog dobrovoljačkog odreda (ljotićevci) i četnici. Reč je uglavnom o zarobljenim partizanima koji su se vratili kućama nakon znatnog osipanja Čačanskog partizanskog odreda i koji u momentu zarobljavanja nisu bili pripadnici neke oružane formacije. Rodbini streljanih nije dozvoljeno da mrtve sahranjuju na seoskim grobljima, već na porodičnim imanjima. Egzekuciji su prisustvovali i Nemci. Među streljanima bili su i Stevan Đorđević iz Donje Gorevnice (nosilac Albanske spomenice), kao i braća Velimir (17) i Svetomir Anđelić (21) iz Donje Gorevnice. Tokom Drugog svetskog rata četnici su van borbe ubili 20 stanovnika Donje Gorevnice, 6 stanovnika Ostre i 7 stanovnika Mojsinja.