Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(11-10-2017, 05:18 PM)Громовник Пише: Партизани су то систематски радили.
Добро, можда је најтачније рећи "партизани су то радили систематскије".
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Углед:
129
(12-10-2017, 07:45 PM)Милослав Самарџић Пише: Партизани су, као и обично, све радили најбоље. 
Још се ниси отарасио комунистичких предрасуда?
Нијесу предрасуде него истина. Палили су боље него четници. Четници и овако и онако, а ови, код њи није било заибанције. Код четника си могао оћу-нећу, а ови су главу одма скидали и за ријеч.
Рецимо, ово све је из пера или усмене ријечи четника, учесника и свједока.
Мој приступ проблему је да се сагледа са свију страна, да се рече и добро и лоше. Као историк аматер у неку руку, бавим се овијем већ преко 20 година (Погледи кад су почели излазити 1990.

).
Моји извори су живи људи и њихове приче (углавном 90% четници и 10% партизани), литература: српска и четничка из емиграције и из Србије 65% и југо-комунистичка и страна 35%.
(Последња измена: 12-10-2017, 09:26 PM од
мунгос.)
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,873
Верујем да ти је то рекао неки четник, али ти и кад причаш с четницима упијаш оно што подржава твоје предрасуде понете одавде. Ајде поређај на једној страници све твоје тезе и видећеш да су Срби увек лоши (од Пашића, или још од пре) а комунисти увек бољи, чак и кад је реч о паљењу кућа.
Углед:
129
Није тако.
Али не могу рећи, четници су скроз добри а партизани ниучему не ваљају (то су жеље, емоције - камо среће да је тако било). Ако се каже "Четници су водили жестоке борбе са партизанима", онда се не може тврдити да су партизани "олош, банда, војнички неспособни итд.". То једно друго побија. Иста ствар и са четницима.
Партизани су били и више него жилав противник. Били су то и четници. Тај сукоб и та дешвања нијесу "или-или" нити "црно-бијело", него све и свашта, замршено до крајњи граница.
Имам једног ђеда још је жив, са Ђујићем је провео готово цијели рат као борац. Не могу ни замислити какав је био жесток као младић, ако му до прије пар година, као 90-годишњаку ватра из очију сијева. То је људска прича, и трагедије и јунаштва и најниже и највише људске особине.
(Последња измена: 12-10-2017, 09:33 PM од
мунгос.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(12-10-2017, 09:38 PM)Мргуд Пише: (05-10-2017, 09:39 AM)Pravda Пише: Za Vlada Sipcica kazu da je bio Djavo!I to je provereno!
У ком контексту?
Томе је више допринела комунистичка пропаганда. Такође, његови најближи ће сигурно рећи оно што су и они слушали након рата и мало зачинити причу. О њему се слабо зна из ратног периода тако да не можемо судити на основу усмених предања и легенди. Терен на коме се налазила његова група био је идеалан за тај начин вођења рата. Доста одметника из тог краја убијено је после 1950-е.
Друго, постојале су и ,,крупније зверке" које су се одржале дуже од Шипчића. Такође, неки су се и враћали у отаџбину након што су је напустили крајем рата.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 12-10-2017, 09:51 PM од
Перун.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Мајор Милош Марковић се 5 година крио пред носом ОЗНЕ, капетан Велимир Зарић емигрирао 1961., капетан Милутин Милутиновић, Мајевица са преко 600 одметника, и мноштво других који су остали на знатно тежем терену и ометали комунистичку власт.
Многи од њих су убијени знатно пре Шипчићеве групе али су нанели Ознашима веће проблеме. Навешћу пример села у околини Ужица у коме су Калабић, Ајдачић и угледни домаћин Неђо Вукић обновили рад Равногорских одбора и утицали да 150, присилно мобилисаних, партизана дезертира и створи огромне проблеме новој власти. Све то се дешавало док власт није била стабилна, док су се захуктавали односи Тито-Стаљин. Шипчић је био проблем али тада је држава већ стала на ноге и било је питање времена када ће бити убијен.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
То су страшне судбине , мислим да не треба расправљати око тога ко је био ко!Што се тиче Шипчића нисам писао да је чинио злочине,него сам изнео реалну констатацију о њему, јер сам чуо много прича од људи из тога краја који су били живи сведоци тог времена.Све што је чинио лоше( ако је чинио) је било у самоодбрани.
Више вреди Шипчић Владе но Титове три бригаде!
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
(12-10-2017, 09:30 PM)мунгос Пише: Ако се каже "Четници су водили жестоке борбе са партизанима", онда се не може тврдити да су партизани "олош, банда, војнички неспособни итд.".
Може, ако су партизани били бројнији и боље наоружани.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 524
Теме: 0
Придружен: May 2017
Углед:
61
И са подршком британске авијације, понекад (смрт Дреновића) и артиљерије (случај Лукавчевић).
И са авијацијом, артиљеријом и тенковима које су добили од савезника...
Поруке: 17,010
Теме: 632
Углед:
1,873
Јесте, ал ајд` убеди Мунгоса...