Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

РАДОМИР НЕШКОВИЋ

(15-11-2017, 05:32 PM)Mile1980 Пише:  Dugo me nije bilo, zanima me dali se ista promjenilo dali postoji sada mozda mogucnost da se neka organizacija ozbiljnije uključi u pronalazenje Radomira Neškovića
У БиХ постоји институт за нестала лица. Не знам да ли има надлежност за ДСР и после, углавном се бави (и то лоше) проналаском лица несталих у рату 92-95. Мислим да се у такву активност мора укључити тужилаштво, да се не би у процедури есхумирања нешто погријешило, па да ствар пропадне. МИслим да ДНК доказивање не моше без тужилаштва
Било би фантастично наћи Радомирове посмртне остатке.
Одговори

И ја сам се скоро распитивао о судбини Радомира Нешковића код једног човека из Рогатице. Ништа ми није могао рећи осим онога што се већ није причало.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(05-05-2014, 10:24 PM)Загорац Пише:  Детаљни подаци о срезу Калиновик:
..............................................
Биографски подаци дијела командног особља Калиновичке бригаде.

ГОВЕДЕАРИЦА, Петко, УРОШ, 1913, Везац-Калиновик.
У ЈВУО од 12. маја 1942.
.................................
ПОПОВИЋ, Перо, МИЛИВОЈЕ, 1919, Романи-Калиновик.
Активни наредник војске Кр. Југославије. У ЈВУО од јуна 1942.;
ЖДРАЛЕ, Никола, СПАСОЈЕ,1911, Јажићи-Калиновик.
У ЈВУО од 12. маја 1942.
.....................................................
ЗЕЛОВИЋ, Сава, ВЕЉКО,1912, Оцркавље-Миљевина.
У ЈВУО од 10. маја 1942.
...............................................................
РУДАН, Ђорђо, КРСТО,1910,Томишља-Улог.
Активни жандармеријски наредник Кр. Југославије. У ЈВУО од 10. маја 1942.
Како то да је већина њих ступила у ЈВуО у мају 1942: године?
Одговори

Нису ступили тад, били су и раније четници али је у мају формирана бригада
Одговори

(15-11-2017, 08:31 PM)posmatrač Пише:  
(05-05-2014, 10:24 PM)Загорац Пише:  Детаљни подаци о срезу Калиновик:
..............................................
Биографски подаци дијела командног особља Калиновичке бригаде.

ГОВЕДЕАРИЦА, Петко, УРОШ, 1913, Везац-Калиновик.
У ЈВУО од 12. маја 1942.
ПОПОВИЋ, Перо, МИЛИВОЈЕ, 1919, Романи-Калиновик.
Активни наредник војске Кр. Југославије. У ЈВУО од јуна 1942.;
ЖДРАЛЕ, Никола, СПАСОЈЕ,1911, Јажићи-Калиновик.
У ЈВУО од 12. маја 1942.
.....................................................
ЗЕЛОВИЋ, Сава, ВЕЉКО,1912, Оцркавље-Миљевина.
У ЈВУО од 10. маја 1942.
...............................................................
РУДАН, Ђорђо, КРСТО,1910,Томишља-Улог.
Активни жандармеријски наредник Кр. Југославије. У ЈВУО од 10. маја 1942.
Како то да је већина њих ступила у ЈВуО у мају 1942: године?

Што ово питање на овој теми?
Одговори

Цитирао сам дио поруке са ове теме, па зато. Иначе слажем се да садржајно можда и није баш за ову тему. Али опет, ради се о догађајима у истој регији гдје је ратовао и Радомир.
Немојмо биити искључиви.
Одговори

Прије двије године, мој комшија, добар човјек, какав може само бити од ратног сирочета, Стојан Крчо из села Понијрке, код Олова, на загајничком гробљу, ми је рекао да у селу Загонима, на њиховом гробљу, по заврштку другог свјетског, када су се четници повлачили са планине Звијезде, ликвидирани су и бачени у поток, али их је неко поткријућ сахранио на гробље у Загонима. Он каже да је било четири човјека, један Нешковић, а два или три неко друго презиме, који су сахранјени у исту гробницу. Стојан је старији човјек и није му у интересу да лаже.
Слично је потврдио и Давор Томић, који сада живи у Власеници, јер је то чуо од старијих људи.
Неки су тврдили да је Радомир Нешковић погинуо на Озрену 1950 године, а неки, што је мање вјероватно, да је успио да стигне до Америке. Има и оних који су трврдили да је извршио самоубиство у брду Тмор изнад села у којем се крио 1948 године, али му тијело никада није пронађено.
Неки су говорили да су комунисти убили једног четника за кога су мислили да је Радомир Нешковић, јер су леш однијели његовој мајци да потврди идентитет, која је рекла да је то њен син и комунисти су мислили да су обавили посао, али мајка никада није нисила црнину ни прислуживала цвијеће.
Причало се да је отишао у неки манастир и ту се замонашио, тајећи своје име и презиме...
У књигама Момира Крсмановића се помиње да је завршио у Аустрији и умро 1956 године или касније.
Провлачила се и прича човјека који је Радомира превео у Србију.
Радомир је дошао код нјеговог оца у кућу која је 6 километара удаљена од жељезничке станице у Међеђи, код Вишеграда. Радомир је чуо да често возом путује у Ваљево код тетке одакле доноси ракију и продаје у свом и сусједним селима. Када је објаснио Радомиру како то ради, он му је рекао да ће поћи са њим до Ваљева. Једну вече су се спустили до жељезничке станице у Међеђи, сакрили се у жбуње и чекали теретни воз... Укрцали су се у воз и кренули према Вишеграду. Приликом проласка кроз Вишеград, Радомир се шалио говорећи да зна Сава Билић ко му сада пролази кроз Вишеград не би мирно спавао. Сакривени у теретном возу допутовали су до Ваљева, гдје се овај човјек поздравио са Радомиром и он је отишао, а да није знао у ком правцу...
То ћемо одложити, док не пронађемо саговорнике за то, али ћемо дати прилог једног од живих свједока – Стева Радојчића, рођеног 1924. године, који је био са Радомиром Нешковићем...
Разговор смо обавили 19. новембра 2017. године у селу Рјечица, код Фоче.

Забиљежио и разговарао, Недељко Жугић
Одговори

Колика је вероватноћа да је Радомир Нешковић био са Дражом или близу њега после маја-јуна 45?
Одговори

Каже овај ђед да је поcледње мјеcто ђе cе cигурно зна да је био Нешковић било брдо Кочарим код Вишеграда (према Cјемећу). Ту cе ваљда његова група разбила након партизанcке потјере и cвако је отишао на различиту cтрану. Не вјерујем да је ишао cа Дражом негдје.
Одговори

Vise o svemu u romanu Tasica Zle sudbine koji se bavi stradanjem cetnika nakon 45-e u reonu Visegrada,Devetaka,Sjemeca i Tare i Uzica.Opisane su sudbinevivstradanje manje vise svih grupa Neskovica,Bjelic

Medenice,Stanijcica i tragedija Tasica.Pisac je Neskovicu kao momcic posle 47- e nosio htanu u bajtama.Izvinite nije moj telefon
Одговори

Један сведок говори како се Нешковићевом брату 1972. године Удбаши похвалили да су ,,упецали” писмо које је послао породици. Како није уопште знао каква је судбина задесила његовог брата, човек се само прекрстио и рекао хвала Богу. Довољно му је било што је чуо да је Радомир жив.

Не знам колико је прича тачна али ред је да се помене.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Сад прочитах тему од почетка. Да ли се јављао некоме касније овај што је писао зна гдје је закопан Нешковић и да ли се нека организација бави проналажењем његових посмртних остатака?
Одговори

Једино да се народ организује па крене копати. А ђе год забоду неће промашити. Причао недавно онај тајкун Мишковић да су у Кнез Михаиловој рушили неки објекат да би отворили бутик и нађу костур човјека.
Одговори

(25-02-2020, 08:53 PM)Романија Пише:  Једино да се народ организује па крене копати. А ђе год забоду неће промашити. Причао недавно онај тајкун Мишковић да су у Кнез Михаиловој рушили неки објекат да би отворили бутик и нађу костур човјека.

Сигурно да је тако. Жалосно али истинито.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним