Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рехабилитација Милана Недића

Будемо ли чекали да нам овакви дезертери то ураде, никад се неће десити.
Требало је да му Додо да мало парица па да постане Србин и да се усере од пријетњи у Сарајеву, па да схват са ким има посла.
Одговори

(28-07-2018, 11:50 PM)luka.luke Пише:  Будемо ли чекали да нам овакви дезертери то ураде, никад се неће десити.
Требало је да му Додо да мало парица па да постане Србин и да се усере од пријетњи у Сарајеву, па да схват са ким има посла.

Да. "Др Неле Карајлић" је после тога трабао да напише књигу " Линч у Сарајеву".
Одговори

(29-07-2018, 12:14 AM)Ултрадесничар Пише:  Да. "Др Неле Карајлић" је после тога трабао да напише књигу " Линч у Сарајеву".
Коме да пише, па сви знају какво је стање у Сарајеву, данас , 2000, '95 или '92.
Одговори

(28-07-2018, 08:58 PM)Ултрадесничар Пише:  
(28-07-2018, 08:14 PM)Романија Пише:  

Молим да ултрадесничар да неки аргумент ЗА рехабилитацију Недића (а да није "НДХ је била много гора")

Колико је Недићева влада "народног спаса" примила и збринула избеглих Срба са Романије и др. делова НДХ у великој усташкој Францетићевој офанзиви почетком 1942 ? Обновљен Српски Црвени Крст итд.

Нула. Исто онолико колико је и Милошевић збринуо крајишких избјеглица 1995.

(28-07-2018, 09:48 PM)luka.luke Пише:  
(28-07-2018, 08:14 PM)Романија Пише:  Злочине Недића сам поменуо само узгред, али што се тиче рехабилитације, најважнија је његова сарадња са нацистима, а злочини могу бити у другом плану.
Ја сам отишао о теме, нисам хтио да да анализирам Недића и његово суђење. Говорим о томе, да рехабилитације треба искориститиза осуду комунизма, кумунистичке Југославије, Тита..., јер су углавном све доказале да људи нису имали правично суђење и то на озбиљну штету идеолошких противника.

Видиш човјече, данима у Републици Српској се слави "комунистички" устанак против фашизма, све са присуством највиших представника власти у РС и медијском пажњом као да су седамдесете, прошлог вијека

Да, али ако се рехабилитују Недић, Љотић, можда и Павелић створиће се (а створиће се и без тога сигурно) једна сива зона у којој су јвуо, усташе,ноб, сдс, сдк, а то свакако не одговара реалности

(28-07-2018, 11:50 PM)luka.luke Пише:  Будемо ли чекали да нам овакви дезертери то ураде, никад се неће десити.

То што кажеш дезертер, вјероватно мислиш на његов одлазак из Сарајева. То је скроз пренадувана прича (медијски наравно). Не постоји човјек који не би извукао своју породицу из рата да је могао или да је знао шта се спрема. А 90% људи је мислило да неће бити рата, а поступили би исто као он, само да су знали и могли.
Одговори

Молим да ултрадесничар да неки аргумент ЗА рехабилитацију Недића (а да није "НДХ је била много гора")

Колико је Недићева влада "народног спаса" примила и збринула избеглих Срба са Романије и др. делова НДХ у великој усташкој Францетићевој офанзиви почетком 1942 ? Обновљен Српски Црвени Крст итд.

Нула. Исто онолико колико је и Милошевић збринуо крајишких избјеглица 1995.

Баш ни једног ? Па то се чак ни за Милошевића не може рећи.

Ево шта пише историчар др Радош Љушић:
" Први час из повести који сам научио од свога деде Ђорђа, не и на Филозофском факултету, био је управо овај – за све избеглице из Метохије Недић је заиста био „српска мајка“, а знатно више за српске избеглице из осталих крајева Југославије, посебно НДХ, а њих је било око 420.000, од тога око 70.000 деце! Посматрајући беду садашњих азијских избеглица који ходе и Србијом, сетимо се једне од најстрашнијих трагедија у Првом и Другом светском рату – српских избеглица. Само наведена чињеница, и ништа више, свима којима је стало до истине, довољна је да се оцени од коликог је значаја Недићев рад на спасавању унесрећеног српског народа. Величина једне личности, у овом случају Недића, морала би да се процењује и по броју спасених људских живота..."

http://www.politika.rs/scc/clanak/345820...ik-i-Nedic
Одговори

Романија, је ли теби познато да ли су Љотићевци прелазили Дрину и долазили до Рогатичког среза? Војвода Милан Ђерић, командант среза, пише да су опљачкани од стране 10-ог добр. одреда (Лаутнероваца).

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(29-07-2018, 01:19 AM)Романија Пише:  Да, али ако се рехабилитују Недић, Љотић, можда и Павелић створиће се (а створиће се и без тога сигурно) једна сива зона у којој су јвуо, усташе,ноб, сдс, сдк, а то свакако не одговара реалности

Добро, онда по теби треба задржати постојећи статус и правда ће бити задовољена, кад то никоме не буде важно. У ствари неће никад, колико примјећујем црвени су у офанзиви. Осјетили да немају противника. Рехабилитација(е) је била ријетка шанса да са њима завршимо. Нажалост пропаде и она.

То што кажеш дезертер, вјероватно мислиш на његов одлазак из Сарајева. То је скроз пренадувана прича (медијски наравно). Не постоји човјек који не би извукао своју породицу из рата да је могао или да је знао шта се спрема. А 90% људи је мислило да неће бити рата, а поступили би исто као он, само да су знали и могли.
ПОТПУНО СИ У КРИВУ, ПОТПУНО. МОГУ ТИ НАВЕСТИ ХИЉАДЕ ПРИМЈЕРА.
Ако није знао шта се спрема, што је породицу одвео у Београд. Кад је већ смјестио породицу на сигурно, што се он не врати у Српску Републику БиХ. Није морао чак ни ратовати, могао је са својим именом да бира гдје ће. Да ради у пропаганди, у култури, у медијима далеко од фронта, потпуно безбједан. Добро би нам дошао као такав.
Он је класични Несрбин, који је финансијски пропао на својој мулти-мулти етно причи, па се уз Кустину помоћ увалио у Додикову пропагандну машинерију да би зарадио коју кинту.

(29-07-2018, 01:19 AM)Романија Пише:  Да, али ако се рехабилитују Недић, Љотић, можда и Павелић створиће се (а створиће се и без тога сигурно) једна сива зона у којој су јвуо, усташе,ноб, сдс, сдк, а то свакако не одговара реалности

Добро, онда по теби треба задржати постојећи статус и правда ће бити задовољена, кад то никоме не буде важно. (она позната фраза: "препустити историји и историчарима", ма зај..и то. У ствари неће никад, колико примјећујем црвени су у офанзиви. Осјетили да немају противника. Рехабилитација(е) је била ријетка шанса да са њима завршимо. Нажалост пропаде и она.
Одговори

Ниси ме добро схватио у вези Нелета, он је добро знао шта се спрема, зато је и отишао. Рекао сам да многи други нису знали, па због тога нису ни отишли (а не због родољубља). А он је свакако отишао као Југословен, не знам да ли је и даље. А није се вратио јер је био противник свега тога (као што није волио Алију и Фрању тако није волио ни Радована). А сад није на мени да ја доносим неке пресуде о његовом моралу и родољубљу.

(29-07-2018, 09:07 AM)luka.luke Пише:  Добро, онда по теби треба задржати постојећи статус и правда ће бити задовољена, кад то никоме не буде важно. (она позната фраза: "препустити историји и историчарима", ма зај..и то. У ствари неће никад, колико примјећујем црвени су у офанзиви. Осјетили да немају противника. Рехабилитација(е) је била ријетка шанса да са њима завршимо. Нажалост пропаде и она.

Хм, значи ако се Стаљин повампири ми треба да васкрснемо и Хитлера?Ми данас славимо комунисте, и тога треба да се ријешимо, а не да славимо и комунисте и фашисте или само једно од та два.
Поента је у томе што никад историја неће дати коначан суд о томе, увијек ће бити подјељена мишљења, као и у вези Карађорђа и Милоша, стварања Југославије итд.

(29-07-2018, 09:00 AM)Перун Пише:  Романија, је ли теби познато да ли су Љотићевци прелазили Дрину и долазили до Рогатичког среза? Војвода Милан Ђерић, командант среза, пише да су опљачкани од стране 10-ог добр. одреда (Лаутнероваца).

Немам појма, јели било контакта са усташама?

(29-07-2018, 02:06 AM)Ултрадесничар Пише:  Баш ни једног ? Па то се чак ни за Милошевића не може рећи.

" Први час из повести који сам научио од свога деде Ђорђа, не и на Филозофском факултету, био је управо овај – за све избеглице из Метохије Недић је заиста био „српска мајка“, а знатно више за српске избеглице из осталих крајева Југославије, посебно НДХ, а њих је било око 420.000, од тога око 70.000 деце! Посматрајући беду садашњих азијских избеглица који ходе и Србијом, сетимо се једне од најстрашнијих трагедија у Првом и Другом светском рату – српских избеглица. Само наведена чињеница, и ништа више, свима којима је стало до истине, довољна је да се оцени од коликог је значаја Недићев рад на спасавању унесрећеног српског народа. Величина једне личности, у овом случају Недића, морала би да се процењује и по броју спасених људских живота..."

Имај на уму зашто је он постављен на власт, да брани народ од усташа или да гуши четничко партизански устанак. А имај на уму ко је омогућио усташама да чине злочине.
Игром случаја, идол Радоша Љушића је баш Слоба Милошевић Јок
Одговори

(29-07-2018, 12:49 PM)Романија Пише:  Ниси ме добро схватио у вези Нелета, он је добро знао шта се спрема, зато је и отишао. Рекао сам да многи други нису знали, па због тога нису ни отишли (а не због родољубља). А он је свакако отишао као Југословен, не знам да ли је и даље. А није се вратио јер је био противник свега тога (као што није волио Алију и Фрању тако није волио ни Радована). А сад није на мени да ја доносим неке пресуде о његовом моралу и родољубљу.
Не слажем се, сви једнако знали шта се спрема, друго је што то нису сви прихаватали, а да су знали, знали су. Није тада владао медијски мрак и није тачно да је било тих што ти кажеш да нису знали било много, на срећу било их је мало, али су нас много коштали. Основно је питање за шта су се они опредјелили априла 92. за Алију, Лазовића и Богићевића, чување стана који има је додјелио комунизам или бијег преко границе или за Радована. Било је много опсија за избор. "отишао као Југословен", кад је грмило, а сада се враћа да на рачун српства клепи коју кинту. Пусти то. Ако је био Југословен, што није отворио још један фронт Југословена, кад их је било много.
Извњавам се што на овој теми полемишемо о овом.

(29-07-2018, 12:49 PM)Романија Пише:  Хм, значи ако се Стаљин повампири ми треба да васкрснемо и Хитлера?Ми данас славимо комунисте, и тога треба да се ријешимо, а не да славимо и комунисте и фашисте или само једно од та два.
Поента је у томе што никад историја неће дати коначан суд о томе, увијек ће бити подјељена мишљења, као и у вези Карађорђа и Милоша, стварања Југославије итд.

Ја у клин ти у плочу, а у исту ударамо.
Твоја је тврдња да комунисти могу судити фашистима у овом случају Недићу.
тиме им дајеш легитимитет и важност као наводним борцима против фашизма.
При томе негдје не наводиш да су они уствари борци против демократије, зло за демократију.
"Треба да се ријешимо". Како? Тако што ћемо наредних хиљаду година анализирати њихове пресуде и на крају рећи: "па видиш да су они имали и добрих дјела, осудили су Недића.

Ја тврдим да они никоме не могу судити
Одговори

(29-07-2018, 02:25 PM)luka.luke Пише:  Не слажем се, сви једнако знали шта се спрема, друго је што то нису сви прихаватали, а да су знали, знали су. Није тада владао медијски мрак и није тачно да је било тих што ти кажеш да нису знали било много, на срећу било их је мало, али су нас много коштали.

Ма да ли су? Мени ова твоја излагања личе на оно "генерал сам после битке". Многи нису знали шта се спрема јер да јесу хватали би пушке или бежали из Сарајева. По твом излагању би и професор Екмечић био тупаџија тешке категорије јер ето ни он није знао па га измучише преко сваке мере да је једва живу главу извукао.

Романија, једно од већих офирања које сам видео је тзв. писмо жваљи. Онај који је јавио Нелету да почиње тарапана и да сипа воду у каду због малог детета касније га је оптужио у фамозном писму да су му нека браћа јавила шта и како.
Одговори

(29-07-2018, 12:49 PM)Романија Пише:  
(29-07-2018, 02:06 AM)Ултрадесничар Пише:  Баш ни једног ? Па то се чак ни за Милошевића не може рећи.

Имај на уму зашто је он постављен на власт, да брани народ од усташа или да гуши четничко партизански устанак. А имај на уму ко је омогућио усташама да чине злочине.
Игром случаја, идол Радоша Љушића је баш Слоба Милошевић Јок

Значи, Милан Недић је крив што је био под немачком командом и за
усташки геноцид ? Па што није ставио трупе на Дрину и забранио прелаз избеглица ?
А познати историчар Љушић не ваља јер му је наводно "идол био Слоба Милошевић". Можда је покојном Слоби био идол Милан Недић ? Какве то везе има са чињеницама ?
Одговори

(29-07-2018, 03:26 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(29-07-2018, 02:25 PM)luka.luke Пише:  Не слажем се, сви једнако знали шта се спрема, друго је што то нису сви прихаватали, а да су знали, знали су. Није тада владао медијски мрак и није тачно да је било тих што ти кажеш да нису знали било много, на срећу било их је мало, али су нас много коштали.

Ма да ли су? Мени ова твоја излагања личе на оно "генерал сам после битке". Многи нису знали шта се спрема јер да јесу хватали би пушке или бежали из Сарајева. По твом излагању би и професор Екмечић био тупаџија тешке категорије јер ето ни он није знао па га измучише преко сваке мере да је једва живу главу извукао.

Романија, једно од већих офирања које сам видео је тзв. писмо жваљи. Онај који је јавио Нелету да почиње тарапана и да сипа воду у каду због малог детета касније га је оптужио у фамозном писму да су му нека браћа јавила шта и како.
Хајде, смисли добар наслов и отвори тему, да ову неоптерећујемо.
Одговори

Како је Недић спасао избеглице?
Па чим су прешли Дрину они су се спасли. То је могао да ради само неко ко држи пушку и чува одступницу.
Овако, он је могао само да их удоми, никако спасе. А и то је већ рађено од стране комесаријата за избеглице. Значи да је систем постојао који је Недић само преузео.
Е сад што комунисти немају права да осуђују друге...
Одговори

(29-07-2018, 05:14 PM)DIDzM Пише:  Како је Недић спасао избеглице?
Па чим су прешли Дрину они су се спасли. То је могао да ради само неко ко држи пушку и чува одступницу.
Овако, он је могао само да их удоми, никако спасе. А и то је већ рађено од стране комесаријата за избеглице. Значи да је систем постојао који је Недић само преузео.
Е сад што комунисти немају права да осуђују друге...

Комесаријат за избеглице је био самофинасирајући ? Или су Немци и усташе били донатори а Милан Недић све то ометао ?

П.С. Избеглице када су прешли Дрину су се спасли усташког ножа.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним