Поруке: 486
Теме: 40
Придружен: Jul 2013
Углед:
98
Господине Самарџићу, да ли бисте могли поставити једну Нојбахерову ратну фотографију ?
Тражих на Гуглу, али тамо нађох само оне из периода након рата...
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
(Последња измена: 25-01-2014, 01:22 PM од
Мањача.)
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
Немам, сем оне на насловној страни књиге, то има на Гуглу.
Поруке: 213
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
14
Самарџићу, можеш ли ми препоручити литературу везано за четнике у Западној Босни. Треба ми формација или састав јединица. Пријатељов деда је био у четницима у јединици Лазара Тешановића па нешто тражим. Хвала унапред.
„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.
Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Углед:
1,913
Најбоље да се обратиш Верољубу Малетићу, објавио је 5-6 књига о њима.
Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Г.Милославе, да ли можете, ако имате, да поставите слику Владе Илића, предратног градоначелника Београда.Био је најбогатији Србин и захваљујући њему направљен је ЗОО врт у Београду.После рата га црвени затворили али по захтеву Черчила пуштен је (јер су били пријатељи пре рата).Убрзо после пуштања умро је у беди и неимаштини.
Поруке: 14,702
Теме: 308
Углед:
3,196
Милославе, каква су твоја сазнања, у које градове, током рата, је ушао Чича лично?
Углед:
3,196
Ово у италијанској окупационој зони није занимљиво.
У немачкој или усташкој? Дакле, нигде, осим у ослобођеној Модричи.
А Броз?
Углед:
1,913
Броз, овако напамет: Ужице, Нова Варош, Рудо, Чајниче, Јајце, Бихаћ, Дрвар, онда ту још нешто, мислим Мркоњић, па Напуљ, Вис, Крајова...
Углед:
3,196
За Броза је било реторичко питање, али сад кад смо почели да причамо, ево прилике за младе историчаре да упореде у колико је градова који вођа био за време рата. Кладим се, рецимо, да је Броз био у више градова него Хитлер. Човек се напутовао као да је туристички водич.
Када сам се први пут заинтересовао за ову тему, интересовало ме да ли је Дража био колаборациониста. Прво питање је било где је провео рат. Тада сам још видео да "му је гора била дом", а онда сам то упоредио са Брозом. На овом једноставном примеру види се ко је ко у том рату.
Најновији подаци да је Броз стигао и у Ватикан за време рата, закуцали су слику о њему. Ако данас његови следбеници треба да одлучују да ли је Дража сарађивао са овим или оним, а одлучују, онда је то само по себи доказ, у каквом времену и простору ми живимо.