(17-08-2019, 11:07 AM)пек. Пише: Ви сте Аустрију и касније Хрватску прихватили као своју државу као што су Јермени Турску а Јевреји Немачку зато сте исто и прошли.
Поређење ти је мало рећи Сачувај Боже! Да, ми јесмо прихватили Аустрију као своју државу, јер то и јест била наша држава 400 година. Под хрватском власти ми нијесмо били све до 1918. године. Србин је у Аустрији имао далеко бољи положај него Хрват, чак дуго времена и бољи положај него аустријски сељак. Србин је уговорно био слободни сељак и војник, у уговору између Цара и Србина. Није био Циганин и одрпанац.
Зашто смо ми прошли како смо прошли? Зато јер смо 1918-1941 били скроз разоружани и физички и политички и национално. Хрвати су ушли у 1941. са 150 000 Мачекови војника наоружани, припремани и органиозовани од Југо државе. Па кнез Павлек је вршио смотру усраша у сред Загреба 1940. То је исто ко да ти и ја крећемо у трку од 5 КМ а ти имаш предност од 3-4 КМ.
(16-08-2019, 10:24 PM)ЈВуО-КГ Пише: Нисам ја марва да ти импутирам да си Хрват, да сам то хтео да кажем тако бих и рекао.Ово Хрватијанац је узвратно на Србијанац.Одрастох у породици где никад не чух да сам Србијанац,то ми дође к'о да сам неки имагинарни лик из песме Снежане Ђуришић. Знао сам само да сам Србин,Шумадинац и Православац.
А и то србијанство ме нешто на Ћосића подсећа па ми није терминолошки драго. Ко бива да ми хтеде нека комуњара идентитет променити и то комуњара са четири разреда основне и академским звањем.
Добро, извињавам се ако сам погрешно схватио. Не знам одкуда то да је Србијанац постао СРАМАН назив? Вук Караџић у Првој српској писменици потписује се као Вук Караџић - Сербијанац?
Мој прађед је био аустријски подофицир у брдској пјешадији.. Касније између ратова члан четничког друштва, учесник у устанку 1941., четник 1941-1945 који је учествовао у свим већим операцијама на Тромеђи Лике, Босне и Далмације (борбе код Грахова и Грачаца итд.). Причао је више пута до краја живота да му је било жао што није био у прилици да пребјегне у Српску војску за вријеме Првог српског рата.
Аустријски војник старог кова, који је као какав пруски официр знао командовати на њемачком језику и имао држање најбољег њемачког војника. Од њега сам чуо "Србијанче, огњу живи, читав свијет се теби диви!" и "Нико не зна шта су муке тешке, прегазити Албанију пјешке!" Између ратова, као стари војник, поштовао је свога Србина и сазнавао шта је овај прошао као војник.
(16-08-2019, 06:17 PM)ПРОСВЕТАР Пише: .Ми се са истима, па и са златоустим Боканом, у потпуности слажемо што се тиче братимљења са небратом и заједничке државе са побеђенима!
ТЕ КОБНЕ 1918-Е МАЈКА РУСИЈА ЗАШТИТНИЦА НИЈЕ ВИШЕ ПОСТОЈАЛА!!!
[b]СРЕЋОМ КРАЉ ЈЕ УСПЕО СВОЈИМ МАСОНСКИМ ВЕЗАМА, И ПРЕ СВЕГА ЗАХВАЉУЈУЋИ ГАДЉИВОСТИ ЕНГЛЕЗА И ЛИХВАРА СПРАМ НЕМАЧКОГ ФАКТОРА, ДА СКРЕНЕ ТЗВ. "СААААВЕЗНИКЕ" СА ИДЕЈЕ РЕСТАУРАЦИЈЕ ХАБЗБУРШКЕ МОНАРХИЈЕ КА ИДЕЈИ ШУГОСЛАВИЈЕ, У ЧЕМУ СУ ПАПА И КРИМО-КАТОЛИЦИ ПОДПОМОГЛИ ЕДА БИ СЕ ТЗВ. "ХРВАТИ" НЕКАКО ИЗВУКЛИ ОД ПРАВЕДНЕ КАШТИГЕ!
Све остало знамо
Просвјетаре, изгледа да ме јопет на мејдан позиваш?
Знадемо да је Русија пропала, али знадемо и то да смо имали доброга и ваљанога савезника Талијане.
Знадемо и то да од српске каштиге не би било ништа како год да окренеш, но то све и није проблем. Хрвати би били каштиговани од професионалаца, прије свега Талијана и Мађара. Србенде су се само требали измакнути и пуштити стручњаке да то среде!
Знадемо да енглески пјешадинац и енглески артиљерац, није јуришао и слао гранате на ВАЉАНОГ И ДОБРОГ САВЕЗНИКА ТАЛИЈАНЕ, код Книна, Дрниша, Бенковца и Обровца. Но је то Србин чинио у свом незнању и непамети! Знадемо да је по повлачењу Српске војске из Сјеверне Далмације, Талијан дао власт у руке Србину! Да је Книн - са дебелијем разлогом - био котарски центар и да су се Срби и Талијани јако добро и брзо споразумјели, исто као и за вријеме аустријске власти 1814-1914., исто као и 1941-1943.
Посље свега, знадемо и то, да су Талијани кад су ушли у Сјеверну Далмацију, поватали, пострељали и на бандере повјешали све Хрвате, екстремисте и србомрсце (који су исто ко и за Србе, мислили Талијанима)! Талијани нијесу народ од јуче, за разлику од Срба - знали су добро како са киме треба!
Праведну Каштигу је избјегао само онај СРБОМРЗАЦ И ХРВ. ПРАВАШ, који је побјегао Србима у наручје (ван крајева које је узела Италија)!