Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Није Љотић био међу 1.300 каплара, а и није му место на оном списку...
Поруке: 1,318
Теме: 6
Придружен: Sep 2013
Углед:
534
Списак је преузет са неког портала који се тим историјским периодом бави. Ја нисам могао да утврдим да није био припадник 1300 каплара. Према ономе што се може наћи, био је добровољац, као и неки други који се помињу или ће бити поменути.
Нека ми се овај податак урачуна у грубу грешку.
Међутим, средишње питање на које указујем је да је у Великом рату српска елита буквално уништена. Кључна ствар коју наглашавам је да је од почетних 1321 каплара рат преживело њих 185. Са или без Димитрија Љотића.
Углед:
1,913
Ма у реду је Ђоле, на месту је примедба о капларима и одлична је цела ова серија. А то за Љотића се често понавља, ваљда ови наци-симпатизери, јер лепо звучи. Био је иначе добровољац - болничар, да би на тај начин избегао ношење оружја, због, што би се данас рекло, приговора савести, а у ствари неке врсте религијског секташтва.
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Нимбусе, свака част на тексту. Драго ми је што још неко чита Милана Јовановића Стојимировића, јер без њега је тешко разумети неке личности.
Ипак, мислим да си могао овај текст да ставиш на тему "Традиционална поткупљивост српске елите", јер сам ту тему и отворио због оваквих и сличних текстова. Молио би Те, да и тамо окачиш овај текст.
ПС пре наставка само да напоменем да Јовану Скерлићу није место међу свим поменутим. Скерлић је био нешто друго у односу на оно што Латинка Перовић годинама жели да створи од њега. И у томе видим има успеха, јер су и српски националисти на тај начин почели да схватају личност Јована Скерлића.
Има још једна грешка, али додаћу накнадно док поново прочитам текст.
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Ево сетих се...
Није Димитрије Туцовић једини левичар који је гласао против ратног буџета- гласао је и други посланик из Социјалдемократске партије, а то је био Триша Кацлеровић.
Углед:
534
Добро, браћо, хоћемо ли решити ово питање са Љотићем, па да идемо даље?
Углед:
534
Где "нигде"?
Ми можемо сумњати у изворе. Ја ценим да је Вукашин дао један валидан извор. За Д.Љ. се зна да је био добровољац болничар у балканским ратовима. Затим се борио са пушком. Заблуда је да је "ђачки батаљон" био састављен од дечака. Не. Управо су у питању били претежно младићи 21-25 година. Студенти и младићи са завршеном учитељском школом...
Може се рачунати да је тачно да је Д.Љ. провео у униформи 7 година, да је прешао Албанију, да је рањен приликом Пробоја Солунског фронта и да је рат завршио у чину потпоручника. Па није "неки п.поручник" - сви припадници Ђачког батаљона су рат завршили у том чину.
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Како год. Љотић није био у 1300 каплара. Кад је ступио тамо,кад је дошаo у јуну 1914. из Француске? Има ли неки опис Љотића из тих дана, помиње ли он негде своје школовање тамо,помиње ли њега неко као школског друга? Љотићевци су лажовски еквиваленти комунистима,романсијери злочина, не би ме чудило ни да су написали да је на вечери пред косовски бој дизао пехар вина у част Кнеза Лазара.
Углед:
1,913
А каплари који су пошли из Крагујевца? Овде има Пут 1.300 каплара. Значи изгледа да их није пошло 1 300, него је после у Скопљу додат један батаљон? Опет, почетна идеја није била посебна јединица, него каплари по свим јединицама. Ако неко зна детаљније о овоме, нека напише.