Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(07-07-2024, 05:23 PM)Mitic Пише:  Који припадник Младе Босне је присуствовао спроводу покојног Франца Фердинанда кроз Сарајево?

Цветко Поповић, младобосанац и учесник атентата на Фердинанда.

После подне је присуствовао спроводу Франца Фердинанда. Стајао је на шеталишту више Латинске ћуприје, на левој обали Миљацке. Спровод се кретао преко моста, па уз Бистрик према железничкој станици. Стајао је у маси и тискао се према улици да види спровод који је кренуо из Конака Конак-улицом, прешао преко Цареве ћуприје, па низ Кеј и скренуо на Латинску ћуприју.

Извор: Цветко Ђ. Поповић, "Сарајевски Видовдан 1914 - доживљаји и сећања", друго издање, Просвета 2014, стр. 83-84
Одговори

Ево лаганог питања

Тај човек је, јавно признајем, много учинио за вашу земљу. Сигурно је један од оних ваших државника који су највише учинили. Међутим, он је то учинио зато што су му се лични интереси поклапали са интересима земље. Да су му интереси били супротни, он би своју велику интелигенцију - у великом делу саткану од лукавства и спонтане интуиције - користио против вас.

1. О ком државнику је реч?
2. Чија је ово изјава?

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

(09-07-2024, 11:57 AM)sagus Пише:  Ево лаганог питања

Тај човек је, јавно признајем, много учинио за вашу земљу. Сигурно је један од оних ваших државника који су највише учинили. Међутим, он је то учинио зато што су му се лични интереси поклапали са интересима земље. Да су му интереси били супротни, он би своју велику интелигенцију - у великом делу саткану од лукавства и спонтане интуиције - користио против вас.

1. О ком државнику је реч?
2. Чија је ово изјава?

1. Државник је сигурно Никола Пашић.
2. Личи на Рајса да је ово написао у "Чујте Срби".

Мораћу опет да прочитам "Чујте Срби", јер сам је одавно читао.
Одговори

Тако је. Ово је Др Рајс написао за Пашића

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

За његову погибију криви су ''тастери''..Чим је добио официрски чин пријавио сеу четнике-комите...О којем српском јунаку је реч?

Одговори

Да додам још информација...Био је пешадијски поручник и истакао се у бици на Челопеку

Одговори

(17-07-2024, 07:25 PM)sagus Пише:  Да додам још информација...Био је пешадијски поручник и истакао се у бици на Челопеку

Војвода Вук?
Одговори

(16-07-2024, 02:58 PM)sagus Пише:  За његову погибију криви су ''тастери''..Чим је добио официрски чин пријавио сеу четнике-комите...О којем српском јунаку је реч?
Војвода Брана.
Одговори

Тако је Бенито. Војвода Брана Јовановић

Одговори

Који српски филмски критичар се залагао за очување наслеђа Славка Воркапића?

Овај филмски критичар је предавао и на Харварду.
Одговори

Можда Марко Бабац

Одговори

(18-07-2024, 02:49 PM)Mitic Пише:  Који српски филмски критичар се залагао за очување наслеђа Славка Воркапића?

Овај филмски критичар је предавао и на Харварду.

Марко Бабац, објавио је и две књиге под Воркапићевим именом (он није писао књиге, али је Бабац сабирао чланке и предавања). Имам те књиге.
Син мајора Павла Бабца, Валтеровог помоћника.
Одговори

Онда су у питању двојица која су очувала Воркапићево наслеђе, пошто сам мислио на другог човека.

Мислио сам на др Владимира Петрића. Преминуо је пре пет година.

Цитат:

"Значајну енергију Петрић је уложио и у очување наслеђа Славка Воркапића, чије су поставке о кинестезији биле почетна инспирација за његову филмску теорију. У част Воркапића, установио је и донирао новчану награду на Фестивалу ауторског филма у Београду за најсинематичнију секвенцу у филму".

https://www.kinoteka.org.rs/preminuo-pro...da-petric/

Супруга Петрића је била глумица Дара Чаленић која је глумила Дару, Жикину супругу у серијалу "Жикина династија".
Одговори

Марко Бабац о Воркапићу

https://web.archive.org/web/201710261644...-rediteljO

Књига „Славко Воркапић: О правом филму", коју је приредио Марко Бабац

https://rtv.rs/sr_ci/kultura/promocija-k...62262.html

Сећање: Откривање спомен плоче Славку Воркапићу у Добринцима 2006.

Документарни прилог о једној од првих акција Воркy Теам-а (20.октобар 2006) када је уз помоћ Месне заједнице Добринци откривена спомен плоча у част Славка Воркапића, коју је израдио вајар Бранислав Црвенковић из Руме. Након помена у цркви, одржана је академија на којој су говорили професори Марко Бабац, Владимир Петрић и Боро Драшковић. Част да отвори ову академију имала је Тијана Палковљевић из Галерије Матице српске у Новом Саду, која је говорила о сликарству С. Воркапића.

https://vimeo.com/445906986
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 37 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним