Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(26-05-2015, 06:09 PM)Мргуд Пише:  
(26-05-2015, 06:06 PM)Громовник Пише:  А шта мислиш Мргуде, што му потомци жртава данас дижу споменике широм Републике Српске, том истом Дреновићу?

морам да се осврнем на Радића, чији је највернији опис дао Славољуб Врањешевић, али такође и Живко Врховац у својим мемоарима, који је Радића познавао још док је био дете а Ради предратни члан КПЈ.

Не вјерујем да је поуздано користити описе једних четника од стране других (посебно у западним крајевима). Ја имам најбоље мишљење о Врањешевићу, али тамошњи к-ндти су се крвили једни с другима, па су постојали четнички одреди самостални - без сарадње са другим одредима, и то све због тих локалних сукоба. Иста ситуација је била још западније, са Манетом Роквићем. Оптужују једни друге а Бог зна колико слажу.
Одговори

(26-05-2015, 08:19 PM)Романија Пише:  
(26-05-2015, 06:09 PM)Мргуд Пише:  
(26-05-2015, 06:06 PM)Громовник Пише:  А шта мислиш Мргуде, што му потомци жртава данас дижу споменике широм Републике Српске, том истом Дреновићу?

морам да се осврнем на Радића, чији је највернији опис дао Славољуб Врањешевић, али такође и Живко Врховац у својим мемоарима, који је Радића познавао још док је био дете а Ради предратни члан КПЈ.

Не вјерујем да је поуздано користити описе једних четника од стране других (посебно у западним крајевима). Ја имам најбоље мишљење о Врањешевићу, али тамошњи к-ндти су се крвили једни с другима, па су постојали четнички одреди самостални - без сарадње са другим одредима, и то све због тих локалних сукоба. Иста ситуација је била још западније, са Манетом Роквићем. Оптужују једни друге а Бог зна колико слажу.

С том разликом што је Радић био локални комадант, а Врањешевић официр ВКЈ и ЈВуО, који је од Драже послат у Босну да доведе ствари у ред и преузме команду.

Углавном, постојећи списи о Радићу не кажу ништа добро. Зато сам скоро питао за стенограме са суђења и његов исказ уколико га је и дао.

Цитат:Могли су и без једног и без другог, али није им се ишло...

Што нас враћа на ону позицију да су четници у појединим крајевима више били сеоска милиција везана за своја огњишта, него организоване војне јединице.
Одговори

Mrgude ukucaj na googlu Rade Radić i na prvoj stranici će ti se pojaviti stenogrami sa sudjenja.Istina to je sa znakova pa je pitanje koliko je verodostojno.I tamo nema reči o Kozari,tako da smo to zaključili da niko od četnika nije bio na Kozari tokom operacije,i da su komunisti hteli još više da diskredituju ionako diskreditovanog Radića.A sad da li on i Drenović zaslužuju spomenike to je već diskutabilno.

Mrgude ukucaj na googlu Rade Radić i na prvoj stranici će ti se pojaviti stenogrami sa sudjenja.Istina to je sa znakova pa je pitanje koliko je verodostojno.I tamo nema reči o Kozari,tako da smo to zaključili da niko od četnika nije bio na Kozari tokom operacije,i da su komunisti hteli još više da diskredituju ionako diskreditovanog Radića.A sad da li on i Drenović zaslužuju spomenike to je već diskutabilno.
Одговори

(26-05-2015, 08:48 PM)Мргуд Пише:  С том разликом што је Радић био локални комадант, а Врањешевић официр ВКЈ и ЈВуО, који је од Драже послат у Босну да доведе ствари у ред и преузме команду.
Углавном, постојећи списи о Радићу не кажу ништа добро.

Па кажем, локални четници се жале и оптужују једни друге својим командантима, тако да Врањешевић је можда добијао погрешне информације. Он када је подносио извјештај Дражи 1943. врло негативно говори о Радићу, о Дреновићу, па и о Божићу (слаб командант). Користи ријечи подмукао, болесно амбициозан и сл. а извор су му њихови познаници (који су богзна шта рекли). Оне које је похвалио Дражи су добили веће чинове, тако да је могуће да су они који су се сукобили са овом двојицом, намјерно лагали.
Не кажем, све је могуће, али мислим да претјерује, јер би их народ одбацио да су такви (као нпр. Пећанца, иако је био врло популаран пред рат)
Одговори

(26-05-2015, 09:18 PM)Романија Пише:  
(26-05-2015, 08:48 PM)Мргуд Пише:  С том разликом што је Радић био локални комадант, а Врањешевић официр ВКЈ и ЈВуО, који је од Драже послат у Босну да доведе ствари у ред и преузме команду.
Углавном, постојећи списи о Радићу не кажу ништа добро.

Па кажем, локални четници се жале и оптужују једни друге својим командантима, тако да Врањешевић је можда добијао погрешне информације. Он када је подносио извјештај Дражи 1943. врло негативно говори о Радићу, о Дреновићу, па и о Божићу (слаб командант). Користи ријечи подмукао, болесно амбициозан и сл. а извор су му њихови познаници (који су богзна шта рекли). Оне које је похвалио Дражи су добили веће чинове, тако да је могуће да су они који су се сукобили са овом двојицом, намјерно лагали.
Не кажем, све је могуће, али мислим да претјерује, јер би их народ одбацио да су такви (као нпр. Пећанца, иако је био врло популаран пред рат)

Мислим да је свој утисак о Врањешевић стекао лично с обзиром да се четнича команда за ту регију налазила у Радићевом родном селу Јошавци. Народ није одбацио ни Тита, тако да је тај критерујум "народа" врло упитан. Генерално мислим да су све локалне вође након што су осигурале позицију имале своје "болесне амбиције" и да је ту Врањешевић у праву. Не треба заборавити да Радић није хтео да препусти команду Врањешевићу све док га Дража није позвао код себе у Врховни штаб и дао му тамо позицију.
Одговори

Господине Самарџићу да ли знате нешто више о нападу четника Златиборског корпуса на Бајину Башту, који се десио лета 1943? Мој Деда је био вођа десетине у 1.Рачанској бригади.Приликом једног напада на Немачке снаге у том крају, мој деда се прикрао Немачком стражару и ликвидирао га Камом.Интересује ме да ли имате број погинулих Немачких војника при том нападу четника на Бајину Башту лета 1943 ?
[Слика: Kondor_gazi_zastavu_sa_kukastim_krstom1.jpg]
Кондор гази Немачку заставу заплењену приликом заузимања Бајине Баште лета 1943 године.
Одговори

Рогачицу и Бајину Башту, ослободили су четници 1. и 2. рачанске бригаде из састава Златиборског корпуса, којима је то била матична територија. Команданти ових бригада дошли су 30. септембра на Брестовац, на Торнику, да о томе лично известе Дражу. Сведок њиховог доласка, капетан Борислав Тодоровић, пише:

Затекао сам пред улазом у његову колибу двојицу непознатих официра. Имали су дуге браде, а носили су нашу стару официрску униформу. Један капетан, а други потпоручник. Упознали смо се. Били су то команданти 1. и 2. рачанске бригаде (вероватно капетан Николић и потпоручник Добросав Ордагић – прим. аут) Златиборског корпуса, који су дошли да лично поднесу извештај Чичи како је њихова територија очишћена од непријатеља, пошто је и последње упориште – Бајина Башта – јуче било заузето. Путовали су целе ноћи, како би донели трофеј те победе, заставу немачког гарнизона. Велика застава била је наслоњена уз зид колибе. Уздрхтао сам од радости када сам је угледао. Покушао сам да не мислим: шта ли ће бити ако непријатељ поново нападне јаким оклопним снагама? Ко ли ће тада платити ову победу, плен и трофеје? Четници ће се склонити, али становништво ће остати. Међутим, другога пута није било. Само је тај пут водио победи, ма колико био скуп." Б. Тодоровић, Последњи рапорт, 272-273.

Не помиње било какве губитке, сигурно су били незнатни.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Хвала! Да ли постоје ратне слике капетана Николића и потпоручника Ордагића?
Одговори

Ваљда су то ова двојица десно на слици.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(23-05-2015, 02:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  Мунгосе, овакве примедбе се не односе на све Личане, нити на све нпр. Кордунаше, Црногорце, итд.
Већ на оне који су то радили.
А постојао је и 1. лички корпус (четнички), као и Личкокордунашки корпус (четнички). Ови Личани нису радили такве ствари током рата и не би ни после рата:
http://www.pogledi.rs/jevdjevicevi-cetnici-jedinice/
Иначе имам књижицу почасног члана Удружења Личана. Smile

Па то исто и ја велим. Само што се ође користи општи појам "Личани", а то испада - сви. Ко се три године тукао са 6. Личком него Личани? И коме је она нањела више штете него Лици и Личанима.

Личанин "измислио" струју, а амо тобоже нека "господа" продају причу како су Личани дували у сијалицу. Па море се за Личане рећи било шта, али не да су глупи и да су кукавице.

Отпада је било ка и у свим српским крајевима, - ништа мање, а ништа ни више.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

[/quote]Иначе имам књижицу почасног члана Удружења Личана. Smile[/quote]

Јесте ли објаснили Ликотама да су они уствари више Хрвати него Срби и остале ствари које сте о њима писали у књигама?
Одговори

(28-05-2015, 03:41 AM)мунгос Пише:  Само што се ође користи општи појам "Личани", а то испада - сви.

Наравно да се мисли на Личке партизане, па нису Лички четници ушли у Београд, него партизани.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(28-05-2015, 03:41 AM)мунгос Пише:  
(23-05-2015, 02:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  Мунгосе, овакве примедбе се не односе на све Личане, нити на све нпр. Кордунаше, Црногорце, итд.
Већ на оне који су то радили.
А постојао је и 1. лички корпус (четнички), као и Личкокордунашки корпус (четнички). Ови Личани нису радили такве ствари током рата и не би ни после рата:
http://www.pogledi.rs/jevdjevicevi-cetnici-jedinice/
Иначе имам књижицу почасног члана Удружења Личана. Smile

Па то исто и ја велим. Само што се ође користи општи појам "Личани", а то испада - сви. Ко се три године тукао са 6. Личком него Личани? И коме је она нањела више штете него Лици и Личанима.

Личанин "измислио" струју, а амо тобоже нека "господа" продају причу како су Личани дували у сијалицу. Па море се за Личане рећи било шта, али не да су глупи и да су кукавице.

Отпада је било ка и у свим српским крајевима, - ништа мање, а ништа ни више.

Kada sam i gde napisao da su svi Ličani duvali u sijalice? To si izmislio. Pojavio se onaj bolid "6 lička divizija", pa je moja anegdota bila upućena njemu. Ne razume zašto si se ti osetio prozvanim? Dakle, ako ti onda nije bilo jasno evo ponovo - čuo sam priču da su partizani iz Like duvali u sijalice kad su stigli u Beograd. Dakle, ne svi Ličani, već Ličani partizani.
I na kraju, Ličanin nije "izmislio" struju. Ako si siguran da jeste, daj mi broj patenta koji bi to potvrdio.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Милославе, сигурно си и ти примио овај текст:
http://www.generalmihailovich.com/2015/0...ija-i.html

Rehabilitacija, kolaboracija i nacionalna izdaja / "Politika" May 24, 2015

Шта мислиш о њему и аутору?

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним