Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Нисам ни рекао да је сва сиротиња била у партизанима.
А они који нису били сиротиња, а били су у партизанима, ишли су уз ову Кочину линију,условно је тако зовем.
И још једна ствар: ни домаћини из Поморавља или Мачве нису били исто као домаћини из планинских крајева Србије, Црне Горе, Херцеговине и Босне. Али, ту није била ни приближно толика разлика, колико се разликовала сиротиња. Разлика између пролетера из равничарских крајева и брдско-планинских је драматична. Уосталом, имаш њихова сведочења о уласку у Београд.
Разумели смо се, него ово само да појасним да неко не помисли да имам нешто против сиротиње.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Slobodan Jovanović lepo opisuje mehanizam revolucije u možda najlepšoj knjizi na srpskom jeziku - Vođi Francuske revolucije. Revoluciju pokreću pripadnici gornjih slojeva društva koji su ušli u dekadenciju. Ako analogija postoji, Koča Popović odgovara Mirabou. Mada, analogije verovatno i nema, budući da je revolucija u Francuskoj uglavnom delo Francuza, dočim je u Jugoslaviji revolucija sprovedena uz pomoć stranih vojnih intervencija. Kakva je bila struktura Titove vojske do perioda opšte mobilizacije nakon dolaska Sovjeta - to još nisam shvatio.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Углед:
3,196
Па, ево врати смо се на тему. Сад видим да нисам горе јасно поставио питање, па одосмо даље.
Дакле, писао си о тим шпанским борцима који су доведени у КЈ. Сви су они по природи ствари били службеници међународног комунизма, практично СССР. Питање је колико је њих директно, дакле независно од Броза и КПЈ-у, било службено везано за разне, а најчешће војне тајне службе СССР-а?
Да ли ти је познато ко се од руских историчара бави овим питањем и какви су резултати, везани за ове наше ликове?
У том смислу сам и питао за разлику између Милутиновића и Дапчевића?
Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Не знам за то Руса, напиши ако знаш.
Углед:
3,196
За руске историчаре мораћемо да контактирамо ИСИС(а није Исламска држава), јер они имају културну размену са Русима.
Друго питање: Да ли је, по твом сазнању, иједан Дражин официр радио директно за страну обавештајну службу, а да није одмах осуђен за издају кад је био откривен?
Поруке: 4
Теме: 0
Придружен: Oct 2015
Углед:
0
Поштовани г. Самарџићу, да ли имате некаквих података о четницима који су 1944. године били у Модричи?
Углед:
1,913
То је био терен Требавског корпуса под командом попа (резервног мајора са Солунског фронта), Саве Божића. А од 14. 1945. јануара ту су биле и јединице из Србије. Одакле је била особа коју тражите? Где је рођена, да ли је имала неки чин? Сваки податак би користио.
Поруке: 2,160
Углед:
342
Милославе, имаш ли фотографију са сахране капетана Дерока?
Углед:
1,913
Видео сам их више, у књизи коју су објавили његови рођаци из Париза, на француском. Али немам, нисам скенирао. Доста су лоше, била је магла.
Да немаш ти?
Поруке: 2,160
Углед:
342
Немам, недавно сам наишао на податак да има Народни музеј у Чачку.