Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Нисам ни рекао да је сва сиротиња била у партизанима.
А они који нису били сиротиња, а били су у партизанима, ишли су уз ову Кочину линију,условно је тако зовем.
И још једна ствар: ни домаћини из Поморавља или Мачве нису били исто као домаћини из планинских крајева Србије, Црне Горе, Херцеговине и Босне. Али, ту није била ни приближно толика разлика, колико се разликовала сиротиња. Разлика између пролетера из равничарских крајева и брдско-планинских је драматична. Уосталом, имаш њихова сведочења о уласку у Београд.
Разумели смо се, него ово само да појасним да неко не помисли да имам нешто против сиротиње.
Одговори

Slobodan Jovanović lepo opisuje mehanizam revolucije u možda najlepšoj knjizi na srpskom jeziku - Vođi Francuske revolucije. Revoluciju pokreću pripadnici gornjih slojeva društva koji su ušli u dekadenciju. Ako analogija postoji, Koča Popović odgovara Mirabou. Mada, analogije verovatno i nema, budući da je revolucija u Francuskoj uglavnom delo Francuza, dočim je u Jugoslaviji revolucija sprovedena uz pomoć stranih vojnih intervencija. Kakva je bila struktura Titove vojske do perioda opšte mobilizacije nakon dolaska Sovjeta - to još nisam shvatio.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

(02-10-2015, 08:27 AM)Vlad Alekš Пише:  Slobodan Jovanović lepo opisuje mehanizam revolucije u možda najlepšoj knjizi na srpskom jeziku - Vođi Francuske revolucije. Revoluciju pokreću pripadnici gornjih slojeva društva koji su ušli u dekadenciju. Ako analogija postoji, Koča Popović odgovara Mirabou. Mada, analogije verovatno i nema, budući da je revolucija u Francuskoj uglavnom delo Francuza, dočim je u Jugoslaviji revolucija sprovedena uz pomoć stranih vojnih intervencija. Kakva je bila struktura Titove vojske do perioda opšte mobilizacije nakon dolaska Sovjeta - to još nisam shvatio.
Због те стране интрвенције можда се и не може говорити о револуцији, већ просто о преврату.
Каква му је била структура раније - мислим да није превише битно, јер их је било премало, нису имали тзв. критичну масу за спровођење револуције. Кад год би ојачали, било је то уз помоћ фактора са стране: НДХ, Британци, па Совјети.
Одговори

Па, ево врати смо се на тему. Сад видим да нисам горе јасно поставио питање, па одосмо даље.
Дакле, писао си о тим шпанским борцима који су доведени у КЈ. Сви су они по природи ствари били службеници међународног комунизма, практично СССР. Питање је колико је њих директно, дакле независно од Броза и КПЈ-у, било службено везано за разне, а најчешће војне тајне службе СССР-а?
Да ли ти је познато ко се од руских историчара бави овим питањем и какви су резултати, везани за ове наше ликове?
У том смислу сам и питао за разлику између Милутиновића и Дапчевића?
Одговори

Не знам за то Руса, напиши ако знаш.
Одговори

За руске историчаре мораћемо да контактирамо ИСИС(а није Исламска држава), јер они имају културну размену са Русима.
Друго питање: Да ли је, по твом сазнању, иједан Дражин официр радио директно за страну обавештајну службу, а да није одмах осуђен за издају кад је био откривен?
Одговори

Поштовани г. Самарџићу, да ли имате некаквих података о четницима који су 1944. године били у Модричи?
Одговори

(06-10-2015, 02:03 AM)Надежда Пише:  Поштовани г. Самарџићу, да ли имате некаквих података о четницима који су 1944. године били у Модричи?
Чини ми се да нису били 1944, већ од 14. јануара 1945?
Одговори

(06-10-2015, 02:04 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(06-10-2015, 02:03 AM)Надежда Пише:  Поштовани г. Самарџићу, да ли имате некаквих података о четницима који су 1944. године били у Модричи?
Чини ми се да нису били 1944, већ од 14. јануара 1945?
Искрено, не знам да ли је податак о години коју сам дала тачан. Према инфо, особу (ради које ме интересује) убиле су усташе. Нажалост, осим да је био у четницима и да је погинуо у Босни, не знам ништа; а ово о Модричи сам накнадно дознала.
Одговори

То је био терен Требавског корпуса под командом попа (резервног мајора са Солунског фронта), Саве Божића. А од 14. 1945. јануара ту су биле и јединице из Србије. Одакле је била особа коју тражите? Где је рођена, да ли је имала неки чин? Сваки податак би користио.
Одговори

Милославе, имаш ли фотографију са сахране капетана Дерока?
Одговори

Видео сам их више, у књизи коју су објавили његови рођаци из Париза, на француском. Али немам, нисам скенирао. Доста су лоше, била је магла.
Да немаш ти?
Одговори

Немам, недавно сам наишао на податак да има Народни музеј у Чачку.
Одговори

(06-10-2015, 05:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  То је био терен Требавског корпуса под командом попа (резервног мајора са Солунског фронта), Саве Божића. А од 14. 1945. јануара ту су биле и јединице из Србије. Одакле је била особа коју тражите? Где је рођена, да ли је имала неки чин? Сваки податак би користио.

Хвала на овим подацима. Он је из Нових Ђуреваца код Прокупља. Чин не знам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним