Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Знаш за чувену аферу због песме Ја сам ја, Јеремија, због које је била велика фрка. Песма је први пут јавно емитована 1јануара 1972. године, када је било отварање другог програма тв Београд. У студију је било комплет руководство СР Србије. Били попили, па нису обратили пажњу довољно. Smile
Аутор песме је генијални Војислав Воки Костић, чији је отац био чувени лекар и први српски сексолог др Александар Костић. Доктор је хапшен након доласка црвених. Изгледа да је планиран за чувени списак, али је из неког разлога пуштен. Касније, наставио је своју каријеру. Има улицу у Београду, код Железничке станице, иза болнице Свети Сава. Његов други син, а Вокијев брат, отишао је са Авалским корпусом за Босну и никад о њему нису ништа сазнали.
Феноменална песма Ја сам ја Јеремија, настала је као Вокијев бунт против омаловажавања српске историје, нарочито из Првог светског рата, а која је тада преплавила јавну сцену. Практично је та песма отворила врата низу дела која су, у деценијама које су уследиле, па све до данас, преплавила нашу културу и на највиши пиједестал вратиле страдалништво Срба из Првог светског рата. Дела која су била најпопуларнија, попут римејка Јаковљевићеве Голгота и Васкрс Србије и Солунци говоре Антонија Ђурића, не би доживеле ни близу такав успех да није било поменуте песме.
Воки је инсистирао да песму Ја сам ја Јеремија, изведе Предраг Живковић Тозовац . Очигледно је да то није било случајно. Обојица су годинама имали проблеме због ове " афере" и малтене забрањени у јавној сфери и обојица су успели да се са тим изборе.
О судбини оца, Тозовац је сам причао, додуше ретко и то само кад је објашњавао да је уметничко име себи дао по оцу.
Одговори

Његов отац је убијен 1941. од Нијемаца у Матарушкој Бањи.

Вјероватно у октобру, са осталим Краљевчанима
Одговори

Има и она фотографија оца Добривоја Топаловића баш са Драгишом Васићем.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Николај, постави ту фотографију, ако је имаш.
Много се причало, ко зна да ли је истина, да су Добривоје и ћерка Раденка Мандића ( или Радоша Капларевића, не сећам се више) били у великој љубави, која је требала да се заврши браком. Међутим, кад је ознаш чуо за кога ћерка треба да се уда, рекао јој је:" Јеси ли ти нормална? Ја му убио оца, а ти хоћеш да се удаш за њега." И пропаде љубав.
Одговори

То је фотографија из Албума 1, али ми он није при руци тренутно, можда идућег викенда.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Gospodine Samardzicu hoce li biti skoro neka nova galerija jedinica JVuO,nije bilo nista jos od Trebinjskog korpusa prosle zime.
Одговори

(25-09-2016, 08:09 PM)Pravda Пише:  Gospodine Samardzicu hoce li biti skoro neka nova galerija jedinica JVuO,nije bilo nista jos od Trebinjskog korpusa prosle zime.
Неће бити ускоро.
Одговори

Какво је твоје мишљење о Душану Ковачевићу?
Одговори

(26-09-2016, 07:40 AM)Бенито Пише:  Какво је твоје мишљење о Душану Ковачевићу?
Шалиш се. Smile
По његовој идеји Радош Бајић је написао ''Равно Гору'', а после је Бајића поредио са Шекспиром... Иначе о његовом селу, код Шапца, само су његови били партизани.
Одговори

Скоро сам сазнао да је тој " Србенди" , град Београд поклонио културно добро- кућу Исидоре Секулић. Он је кућу срушио и на њеном месту подигао базен, а у бившем дворишту куће, направио је нову кућу.
Да ли је Душан Ковачевић, по теби, оно што је био Добрица Ћосић у своје време и да ли је он ту улогу и тражио и добио?
Одговори

Добро си се сетио те паралеле са Ћосићем! Да, то је то, само наравно следећа генерација...
Одговори

(23-09-2016, 04:04 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-09-2016, 01:50 AM)Романија Пише:  Вики:
Крлежа је био кум са српским писцем Драгишом Васићем (осуђен и погубљен као главни идеолог четничког покрета).
Не огу да верујем да су ово написали. Васић је погубљен од усташа, а нису му судили ни усташе ни комунисти.
''Главни идеолог'' - то је комунистичко виђење ствари. Или усташко. Главни политички документ код четника био је Башка резолуција, а ту су у питању политичке странке.

Колико сам ја схватио, основу "идеологије четничког покрета" дали су Демократска странка, као најјача српска странка након пуча од 27. марта, и Српски културни клуб, као најјача српска "невладина организација" пре рата. Беше Војин Андрић био председник омладине СКК-а? Посматрање прошлости кроз визуру садашњости јако је проблематично. Мени је проблематичан израз "четници", на пример. А очигледно је да су се "четници" свели на Равногорски покрет. Треба стално подсећати Србе и остале историчаре да је Равногорски покрет био део ЦНК-а, а никако обратно. ЦНК је обухватао све Србе, осим комунаца и збораша. Последњи легални "четнички" председник владе у избеглиштву био је Божидар Пурић. Након њега - Стеван Мољевић у отаџбини. Никакав бан Шубашић, то правници боље знају. Овако како ствари стоје по википедијама и иним званичним уџбеницима, "четници" су сведени на неко егзотично индијанско племе по џунглама Америке. Са брадама, обашка.

(26-09-2016, 08:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(26-09-2016, 07:40 AM)Бенито Пише:  Какво је твоје мишљење о Душану Ковачевићу?
Шалиш се. Smile
По његовој идеји Радош Бајић је написао ''Равно Гору'', а после је Бајића поредио са Шекспиром... Иначе о његовом селу, код Шапца, само су његови били партизани.

Не знам да ли си читао, пре десетак година је у НИН-у излазио фељтон - текстови из његове књиге "20 српских подела". Једна од тих подела је била и "подела на четнике и партизане". Ту се најбоље видело да је човек латентни комунац. Smile
Душан Ковачевић је заправо Професионалац. Smile

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Читао сам, да, неокомунистичка варијанта.
Одговори
Rainbow 

Предраг Рудовић: На Равној Гори са Милославом Самарџићем:

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним